Μεσανατολικό: Διπλωματία;

Palestinians gather at the site of Israeli strikes on houses in Bureij in the central Gaza Strip,November 2, 2023. REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

“Εκεχειρία” θέλει η Γαλλία επικαλούμενη τον πολύ υψηλό αριθμό νεκρών αμάχων. Νέο πλήγμα σε προσφυγικό καταυλισμό. Στην Κύπρο πριν την Τουρκία, ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αν και ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ συμπληρώνει σήμερα 30 ημέρες και οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται υπό καθεστώς συνεχών βομβαρδισμών και πλήρους πολιορκίας, όλα δείχνουν πως η διπλωματία δεν εξυπηρετεί την αποστολή της και οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη.

Καθημερινά πλέον, όσο η ισραηλινή επίθεση κλιμακώνεται, οι πολύνεκρες επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα αυξάνουν με τελευταία αυτή σε έναν ακόμη προσφυγικό καταυλισμό και με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς ενώ το Σάββατο επλήγη και σχολείο του ΟΗΕ με δεκάδες θύματα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έως ότου επιστραφούν όλοι οι περισσότεροι από 240 όμηροι που αιχμαλώτισε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δε συνομιλίες μεταξύ του αμερικανού ΥΠΕΞ με ομολόγους τους από αραβικές χώρες στην Ιορδανία ανέδειξε την βαθιά διάσταση απόψεων ανάμεσα στο επιτακτικό αίτημα των πρώτων για άμεσή κήρυξη εκεχειρίας και την θέση της Ουάσιγκτον για μικρές ανθρωπιστικές παύσεις. Το ίδιο συνέβη και στην σημερινή αιφνίδια συνάντηση του Άντονι Μπλίνκνεν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη αφού φυσικά και ο ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπας ζήτησε κήρυξη ”εκεχειρίας”. Ο Μπλίνκεν τόνισε πάντως πως είναι κατά του βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την γάζα. Ακολούθως ο Μπλίνκεν μετέβη στην Κύπρο και ακολουθεί η Τουρκία.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας μόνο εάν βρεθεί μια ”συνολική πολιτική λύση” στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, είπε στον Μπλίνκεν ο πρόεδρος της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς.

HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/11/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA