/

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟ ΠΛΟΙΟ

Ο Σύλλογος ναυτικών Κεφαλλονιάς  Νίκος Καββαδίας καταδικάζει κάθετα και χωρίς αστερίσκους τα πρόσφατα διαδραματισμένα τραγικά γεγονότα στο Eλληνόκτητο και υπό Ελληνική σημαία πλοίο / Ro-Ro  “ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ”

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Πανελλήνια ένωση Μαγείρων  εξέδωσαν το ακόλουθο δελτίο τύπου για το –RO-RO  πλοίο “ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ”

……..//Στις 18 Οκτώβρη μικτό κλιμάκιο από το ειδικό τμήμα της ομοσπονδίας, των ναυτεργατικών σωματείων και υπηρεσιών του υπουργείου ναυτιλίας, πραγματοποίησαν έλεγχο στο RO/RO πλοίο «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ, μετά από καταγγελίες ναυτεργατών, μελών του πληρώματος. Στον έλεγχο επιβεβαιώθηκαν οι σοβαρές καταγγελίες των ναυτεργατών και συγκεκριμένα:

1. Tο κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, εντόπισε προβλήματα, που αφορούν την ασφάλεια του πλοίου και του μηχανοστασίου και την επικίνδυνη κατάσταση στη λαμαρίνα του γκαράζ.

2. Το κλιμάκιο της Υγειονομικής υπηρεσίας, εντόπισε 150 κιλά ληγμένου κρέατος, που κατασχέθηκε και καταστράφηκαν από την Κτηνιατρική υπηρεσία. Για τους παραπάνω λόγους επιβλήθηκε η απαγόρευση απόπλου. Λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας του ελέγχου δεν κατέστη δυνατό την ίδια μέρα να ελεγχθούν ναυτεργατικά θέματα εφαρμογής της ΣΣΕ, ενδιαίτηση κτλ.

3.  Ο έλεγχος συνεχίστηκε στις 25 Οκτώβρη όπου διαπιστώθηκαν:                                                                                                               

1.  Στους Μηχανοδηγούς καθημερινή 12ωρη εργασία.                                                                                                                                      

2. Στους Ναύτες καθημερινή 10ωρη έως 12ωρη εργασία                                                                                                                      

3. Στο Μάγειρα και το Θαλαμηπόλο καθημερινή τουλάχιστον 10ωρη εργασία.                                                                                         

Η ανωτέρω υπερωριακή εργασία με την αντίστοιχη αμοιβή που προβλέπεται στη ΣΣΕ ακτοπλοΐας, δεν έχει καταβληθεί στους ναυτεργάτες.                                                                                                                                                

4. Δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα τα αναδρομικά από 01/01/2023 που προβλέπονται με βάση την αύξηση του 6% της ΣΣΕ.                                                                                                                                                                                                                         

5. Σε αυτοψία που έγινε για τις συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος διαπιστώθηκε ότι κάποιες καμπίνες βρισκόντουσαν σε τραγικά άθλιες συνθήκες, με νερά που έτρεχαν από τα ταβάνια, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων μας.                                                                                                                                                                                   6. Να επισημάνουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που μας καταγγέλλεται και είναι σύνηθες φαινόμενο, για τη μεταφορά οδηγών των φορτηγών οχημάτων πέραν του προβλεπόμενου αριθμού των 12 ατόμων, που το πλοίο μπορεί να μεταφέρει.

 Απαιτούμε την άμεση επίλυση των προβλημάτων των ναυτεργατών του RO/RO πλοίου «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» και την έγγραφη ενημέρωση μας.//……….

============

Στις ανωτέρω απαιτήσεις και ο δικός μας σύλλογος συμπαραστέκεται στους συναδέλφους ναυτικούς και καταγγέλλει την ανωτέρω ναυτιλιακή εταιρεία, απαιτεί δε από το υπουργείο ΕΝ, τα Λιμεναρχεία και την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων το τακτικό έλεγχο των πλοίων που καταπλέουν στα ελληνικά λιμάνια  για τη σωστή διαβίωση των ναυτικών στα πλοία και την διασφάλιση της  ζωής τους στην θάλασσα . Να μην  περιμένουν τις καταγγελίες ναυτικών και ναυτεργατικών σωματείων για να κάνει επιθεωρήσεις, αλλά και οι ναυτεργάτες να μην φοβούνται να καταγγείλουν οτιδήποτε είναι αντίθετο στους κανονισμούς που διέπουν την ομαλή λειτουργία του πλοίου, όπως ακριβώς έκανε και το πλήρωμα του πλοίου “ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ”.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς «Νίκος Καββαδίας».

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/11/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA