//

Αντώνης Αργυρός: ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ: ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΟΛΩΡΑ

28η Οκτωβρίου 1940, 6η πρωινή. Οι σειρήνες χτυπούν.

Η Σχολή Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανάστατη. Διευθύνεται  από την Δεσποινίδα Μεσολωρά. Οι  Αδελφές «εν ριπή οφθαλμού» έχουν ετοιμάσει ένα μεγάλο τμήμα του Νοσοκομείου δια να δεχθεί τους ηρωικούς τραυματίας

         Γεννήθηκε το 1889, κόρη του καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μεσολωρά, με καταγωγή από την Πεσσάδα (και απώτερη καταγωγή απο τα Φραγκάτα). Το 1911 ιδρύθηκε η Πρώτη Πρακτική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων και η Αθηνά Μεσολωρά, σε ηλικία 22 ετών, ανέλαβε τη διεύθυνσή της. Εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφοίτησε το 1916 από την πρωτοϊδρυθείσα Σχολή Επικούρων Αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Η Αθηνά Μεσολωρά είναι η πρώτη νοσηλεύτρια με ειδίκευση στη Δημόσια Υγιεινή.

Φοίτησε στο King’s College του Λονδίνου το 1920 με υποτροφία της Ένωσης των Συνδέσμων των Ερυθρών Σταυρών και διαδέχθηκε την Ελένη Βασιλοπούλου στη διεύθυνση της Ανωτέρας Σχολής Νοσοκόμων και Επισκεπτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στη συνέχεια διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα διευθύνουσα του Τμήματος Νοσοκόμων και μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Για την προσφορά της, ο Διεθνής Ερυθράς Σταυρός της απένειμε, το 1939, το ανώτατο παράσημο «Φλόρενς Νάϊτινγκαιηλ» της «πρώτης εθελόντριας αδελφής στον κόσμο». Ο πόλεμος του 1940 θα την βρει μέλος της Συμβουλευτικής Επι-τροπής Εθνικής Αμύνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία συνέταξε το σχέδιο της νοσηλευτικής επιστρατεύσεως της χώρας και οργανώσεως των υγειονομικών σχηματισμών εκστρατείας. Η προσφορά της κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 194010 θεωρείται ως η κορυφαία μεταξύ των πολυάριθμων συναδέλφων της που επιστρατεύτηκαν προς ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκέντρωσε 3.200 εθελόντριες Νοσοκόμους, καταρτίζοντας νοσοκομειακά κλιμάκια στο αλβανικό μέτωπο, ενώ η ίδια παρέμενε στην πρώτη γραμμή. Ανεβαίνοντας σε κάποιο ηπειρώτικο ύψωμα γλίστρησε, και έσπευσαν να την βοηθήσουν. «Δεν χρειάζεται», τους απά-ντησε, «στον ανήφορο δεν πέφτει κανείς, μόνον στον κατήφο-ρο…». Ήταν πολλές οι φορές που εύρισκε κάποια Νοσοκόμα να κοιμάται εξαντλημένη. Την σκέπαζε και καθόταν εκείνη στην θέση της μέχρι το πρωί. Κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής της (1955-1965) υπηρέτησε ως πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Απεβίωσε το 1965 στην Αθήνα και κηδεύτηκε από τον Μητροπολιτικό Ναό στις 10 Σεπτεμβρίου 1965. Αφιέρωσε τη ζωή της στον πάσχοντα συνάνθρωπο, υπήρξε η πρωτεργάτης της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα, υπηρέτησε με σθένος την πατρίδα. Ο καθηγητής της Ιατρικής Μαρίνος  Βαλλιάνος υπηρετούσε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιωαννίνων στο πόλεμο του 1940 και η Αθηνά ήταν εκεί Διευθύνουσα, η Αθηνά ως διευθύνουσα το Μέγα Σάββατο 19 Απριλίου 1941, ενώ βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο από τους Γερμανούς έσωσε με τα ίδια της τα χέρια τους τραυματίες! (βλ Αντώνης Αργυρός, «Επτανησιακά Ανάλεκτα» εκδ Ι.ΣΙΔΕΡΗ, υποσημείωση 10).

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/10/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA