/

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ

            Με αφορμή τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές γράφω αυτή την ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες μου, καλώντας τους ταυτόχρονα να ψηφίσουν με όλη τους την καρδιά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και την Περιφέρεια.

            Δεν απευθύνομαι τόσο στους πολύ νέους, όχι γιατί από λίγο δεν ψηφίζουν αυτή τη φορά, αλλά γιατί απ’ όσο φαίνεται από την τάση των αποτελεσμάτων στις αρχαιρεσίες των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικάτων, ή ακόμα και κάποιων εκλογικών περιφερειών στις βουλευτικές εκλογές, σε τέσσερα χρόνια θα έρχονται εκείνοι να μας συμβουλεύουν με την εμπειρία μεγαλύτερων αγώνων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

            Απευθύνομαι στους συνομηλίκους μου, την γενιά της μεταπολίτευσης, και στις γενιές που μεγάλωσαν μετά από μας, μέχρι σήμερα- τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οπότε φαίνονται πιο καθαρά τα εγγενή προβλήματα του καπιταλισμού: Οικονομικές κρίσεις, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμοι, έξαρση της εγκληματικότητας και πάνω απ’ όλα η βαθιά αντίφαση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και στην κλοπή των αποτελεσμάτων της από τους λίγους, που φέρνει εξαθλίωση.

Αγανακτώ λοιπόν με όσους φίλους βλέπω:

Α. Να στηρίζουν τους εργοδότες τους με την ψήφο τους ή με την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια τους. Μάλιστα όσο πιο δυνατοί είναι οι εργοδότες, τόσο πιο πολλούς εργαζόμενους έχουν τη δύναμη να εκβιάζουν ή να πείθουν ότι «δεν φτάνει μόνο το κορμί τους, δεν φτάνει μόνο το μυαλό τους- θέλουν και την ψυχή τους».

Β. Με όσους στηρίζουν όλους εκείνους, που, αν και δεν είναι άμεσα εργοδότες, αφήνουν όμως ελπίδες για μια δουλίτσα στο Δήμο μια και έχουν διατελέσει Δήμαρχοι ή στελέχη της τοπικής διοίκησης στο παρελθόν. Εννοείται πως αν δεν υπονοούν αδήλωτη εργασία οπωσδήποτε πάντως δεν μιλούν για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε ένα χώρο που έχει γίνει ανασφαλής για τους εργαζόμενους όσο και ο ιδιωτικός τομέας με ευθύνη όλων των προηγούμενων τοπικών αρχών στην πόλη μας, των Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Να στηρίζουν εκείνους που παρουσιάζονται σαν απολιτικοί δηλαδή δεν αποδίδουν ευθύνες ούτε στις Κυβερνήσεις ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ’ όσους δηλαδή για τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων έχουν δηλώσει κυνικά ότι είναι προτιμότερο να ξοδεύονται λεφτά για αποζημιώσεις- ψίχουλα στους πλημμυροπαθείς παρά να φτιάχνονται αντιπλημμυρικά έργα. Ή πάλι στέλνουν «ανθρωπιστική βοήθεια» στους πρόσφυγες ( που δεν θα πνιγούνε στ’ αμπάρι) αντί να σταματήσουν τους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους- που δημιουργούν τους πρόσφυγες.

Ας μείνουμε λοιπόν απολιτικοί! Ας μην πολεμήσουμε τον ιμπεριαλισμό, δηλαδή τον καπιταλισμό, που όσο γιγαντώνεται-τόσο σαπίζει.

Δ. Αγανακτώ τέλος με τους τίμιους και χιλιοπροδομένους αγωνιστές που στηρίζουν τους δήθεν μοντέρνους, τους δήθεν αριστερούς, τους δήθεν άφθαρτους που σε μη προεκλογική περίοδο τους συναντούσαμε μόνο στα Δημοτικά Συμβούλια και τους ακούγαμε να κάνουν εποικοδομητική κριτική ( προς μεγάλη τέρψη) του Δημάρχου ότι δεν έχει την τεχνογνωσία ή την ικανότητα να μαζεύει τα χρέη από τους Δημότες. Δεν διανοήθηκαν δηλαδή ποτέ να τον ξεσκεπάσουν το σύστημα ότι δεν φορολογεί τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις που πηγαινοφέρνουν προκλητικά τα φορτωμένα φορτηγά τους στους ταλαιπωρημένους δρόμους.

Βέβαια , θα μου πείτε, όλοι αυτοί είναι φίλοι σας-τουλάχιστον στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- δεν εκτίθενται στους δρόμους και στις πλατείες αν δεν είναι σίγουροι ότι θα γεμίσουν από οργισμένο πλήθος. Και τέλος πάντων μπορεί ν’ αλλάζουν «ιδεολογία» -όχι ταξική συνείδηση, γιατί την τάξη τους πάντα  υποστηρίζουν – αλλά δεν είναι προσκολλημένοι σαν και μας  στο όραμα μιας κοινωνίας εργαζομένων που θα έχουν απαλλοτριώσει τους πρώην απαλλοτριωτές τους βάζοντας τους κι αυτούς να δουλεύουν για το σύνολο.

Σ ‘αυτό  το τελευταίο μπορεί να έχετε και δίκιο. Άλλωστε τα έχουμε πει: Εμείς δεν θέλουμε να   κυβερνήσουμε αν την ουσία (δηλαδή την οικονομία) δεν την έχουν στα χερια τους οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και ο Πελετίδης είναι μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση και ας διοικεί με υποδειγματικό τρόπο το Δήμο της Πάτρας εδώ και 9 χρόνια.

Διονυσία Πεντογάλου

Υποψήφια με την Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Αργοστολίου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/10/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA