/

Μήνυμα του ΙΚΙ για την παγκόσμια ημέρα «πόλεις ελεύθερες από αυτοκίνητα»

22 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτοκινηθείτε …χωρίς αυτοκίνητα ΙΧ

Δανειζόμαστε σήμερα ένα σύνθημα – πριν από κάμποσα χρόνια- του πανελλήνιου δικτύου οικολογικών οργανώσεων για την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα (car free day) που αποτελεί και την κορύφωση της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου). Στόχος της ετήσιας αυτής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και η περιβαλλοντική αφύπνιση των πολιτών για την επίτευξη μιας πολιτισμένης αστικής κινητικότητας και βιώσιμων αστικών μεταφορών. Επίσης, στόχος είναι να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη από την εναλλακτική μετακίνηση (ΜΜΜ, ποδήλατο, περπάτημα) στην υγεία, στην οικονομία και στο περιβάλλον.  

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι το θέμα της κινητικότητας, είναι πρωτίστως θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς και δευτερευόντως τεχνικό/τεχνοκρατικό. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη οι δημοτικές αρχές κάθε πόλης να προτρέπουν τους πολίτες τους για μια συμβολική αποχή από τη χρήση του ΙΧ έστω και για μια ημέρα! Το παγκόσμιο δίκτυο και κίνημα για πόλεις απαλλαγμένες από αυτοκίνητα, τονίζει, ότι έτσι θα φανεί καθαρά πως θα μπορούσε να αλλάξει η εικόνα των πόλεων 365 ημέρες τον χρόνο! Για τον σκοπό αυτό, θα ήταν χρήσιμο οι τοπικές αρχές των νησιών μας, να μελετήσουν τον σύντομο οδηγό (10 βήματα) που κατάρτισε η ΕΕ για το πως μπορεί ένας δήμος να οργανώσει τις δράσεις για να τιμήσει την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα

Χιλιάδες πόλεις στο κόσμο και στην Ευρώπη (αλλά και στην Ελλάδα πολλές πρωτοπόρες δημοτικές αρχές), πραγματοποιούν δράσεις κάθε χρόνο τέτοια μέρα, που προωθούν τις αρχές της πολιτισμένης μετακίνησης. Στα νησιά μας, η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας και η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, αγνοούνται παντελώς. Λείπουν κάποιες συμβολικές, έστω, πράξεις από τις δημοτικές αρχές Αργοστολίου και Ληξουρίου, οι οποίες, αφήνουν έτσι ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για να εκπέμψουν τα απαραίτητα μηνύματα στους πολίτες τους. Διότι η πολιτική που ακολουθούν βρίσκεται στον αντίποδα των σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών κατευθύνσεων: Αντί να αποτρέπουν την είσοδο και κυκλοφορία των ΙΧ στις πόλεις, αντίθετα την διευκολύνουν!.. (βλέπε νέο χώρο στάθμευσης στην παραλία του Αργοστολίου…).

Παράλληλα, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, διαπιστώνουμε την απουσία αναφοράς στοιχειωδών μέτρων (στα προεκλογικά προγράμματα και στις ομιλίες των υποψηφίων) για περιορισμό των ΙΧ στην πόλη, λόγω του περιβόητου πολιτικού κόστους…

Ο περιορισμός των ΙΧ στην πόλη είναι πράγμα αρχικά δύσκολο, αλλά τελικά είναι εφικτό. Το έχουν αποδείξει πολλές πόλεις, μικρές και μεγάλες.

22-9-2023

Για το ΙΚΙ

Ηλίας Μπεριάτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/9/2023 #ODUSSEIA #ΟDYSSEIA