/

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Θησαυροί από το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο”

Το Κοργιαλένειο Μουσείο, σε συνεργασία με τις Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης και την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου, οργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα:

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ,

το οποίο θα διεξαχθεί στο Αργοστόλι στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη από την Παρασκευή το απόγευμα 22 έως και την Κυριακή το μεσημέρι 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Συμμετέχουν περί τους 30  εξειδικευμένοι επιστήμονες  και άλλοι ειδικοί σε κάποιο τομέα, οι οποίοι μελέτησαν και θα παρουσιάσουν επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, με σκοπό να  γίνει γνωστός ο πλούτος των εκθεμάτων και η σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας.

Το συνέδριο αφιερώνεται στη μνήμη της ιδρύτριας του Μουσείου Ελένης Κοσμετάτου, η οποία εργάστηκε με αφοσίωση, ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης και το οργάνωσε και το λειτούργησε με υποδειγματικό για την εποχή του τρόπο.

Το Συνέδριο πλαισιώνεται από δύο εκθέσεις: 1) Εικαστική έκθεση με τον τίτλο Συνομιλίες, για την οποία εργάστηκαν επτά σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνεόμενοι από εκθέματα του Μουσείου. 2) Δαντέλλες από ίνες αθανάτου, στην οποία θα εκτεθούν σχετικά έργα από τις συλλογές του Κοργιαλενείου Μουσείου, του Χαροκοπείου Εργαστηρίου και από ιδιωτική συλλογή.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς «Ο Μπάλλος», θα παρουσιάσει κεφαλονίτικους χορούς με την επιμέλεια της Ελένης Λιναρδάτου και της Εύης Πεφάνη. Παίζουν ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης  βιολί και ο Παναγής Σκλάβος κιθάρα. Στο πλαίσιο ειδικής ανακοίνωσής τους συμπράττει και ο Μπάμπης Κακαρούμπας, παίκτης σκορτσάμπουνου.

Τις εργασίες του συνεδρίου μπορεί να παρακολουθήσει ελεύθερα όποια και όποιος θέλει. Η παρουσία σας θα μας δώσει θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ώστε να κρατηθεί πάση θυσία το Μουσείο ανοικτό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, και να αποτραπεί  η καταστροφή του.

Για  την οργανωτική επιτροπή

Δώρα Μαρκάτου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/9/2023 #ODUSSEIA #ΟDYSSEIA