/

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η Ε.Ε. στην δεινοπαθούσα Ελλάδα – Σενάρια ακόμη και για πρόωρο ανασχηματισμό – Κινήσεις διαφυγής ψάχνει ο Κ.Μητσοτάκης

Πού είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;Παρούσα μόνον η Ελληνική ΨΥΧΗ!

Αυτές τις δύσκολες ώρες που δοκιμάζεται για άλλη μια φορά η πατρίδα μας, πού βρίσκεται η Ευρώπη με την …πολυδιαφημισμένη αλληλεγγύη της;

Δεν θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε στείλει κάθε είδους αρωγής που συνήθως αποστέλλεται σε τέτοιες τραγικές στιγμές;

Απαράδεκτοι και ανίκανοι οι ηγεμόνες της βλέπουν απαθείς το τι γίνεται στην Θεσσαλία και όταν τελειώσει το κακό, θα ευαισθητοποιηθούν να στείλουν βοήθεια.

Κι η βοήθεια από την ίδια την πατρίδα μας έφτασε στον ασύλληπτης καταστροφής Θεσσαλικό κάμπο … μόλις χθες το μεσημέρι… Έστω αργούτσικα, έφτασε όμως κι οι άνδρες του στρατού, της ΕΜΑΚ, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας δίνουν, για να μην αναφερθώ στους συντοπίτες των πληγέντων, όπως όλοι βλέπουμε, και την ίδια την ψυχή τους για να σώσουν με κάθε τρόπο τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, βάζοντας στην θέση τους τους ίδιους τους γονείς, τους φίλους και τους συγγενείς τους. Αυτή είναι η ελληνική ΨΥΧΗ!

Ευρυδίκη Λειβαδά

Στήθηκε άρον άρον συντονιστικό μετά το χάος σε Καρδίτσα και Λάρισα.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση που εγκαλείται πανταχόθεν για δραματική καθυστέρηση συντονισμένης αντίδρασης, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, αρχής γενομένης από τη Λάρισα όπου «μετακόμισε» από χθες σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο για να συμμετάσχει στο Συντονιστικό Κέντρο που αποφασίστηκε άρον άρον να στηθεί στην περιοχή.

Η ατμόσφαιρα είναι τόσο ηλεκτρισμένη που ορισμένες πηγές με γνώση του παρασκηνίου δεν αποκλείουν την πιθανότητα ανασχηματισμού, μικρού ή μεγαλύτερου, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να «σωθεί ό,τι σώζεται», όπως λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες.

Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία Daniel ήταν πρωτοφανούς έντασης, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη κριτικής ακόμα και από φίλιες δυνάμεις για την καθυστερημένη μετάβαση του στρατού στις πληγείσες περιοχές, αλλά και για την έλλειψη προετοιμασίας τόσο πριν την έλευση των ακραίων καιρικών φαινομένων – για την οποία ήταν ενήμερη – όσο κυρίως για όσα υποσχέθηκε το 2020, μετά την κακοκαιρία Ιανός και δεν έπραξε στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν.

Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο κυβερνητικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς υπάρχουν εύλογοι φόβοι για το τί θα αποκαλυφθεί όταν τα νερά θα υποχωρήσουν από τις πλημμυρισμένες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, ιδιαίτερα στα κεφαλοχώρια, που κυριολεκτικά χάθηκαν κάτω από τόνους λασπόνερων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ολιγοήμερη αναβολή της ομιλίας και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη και επιβεβλημένη. Όχι μόνο πολιτικά αλλά και γιατί οι ανυπολόγιστες καταστροφές αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο σε αλλαγή προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που επρόκειτο να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από το Βελίδειο.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στο τραπέζι των συσκέψεων βρίσκεται η επανεξέταση – κατόπιν εορτής, φυσικά –του πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία τελικώς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σειρά αλλαγών, παραδεχόμενος ότι τα υφιστάμενα υπηρεσιακά πρωτόκολλα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και απαιτείται επαναξιολόγηση.

Έλλη Τριανταφύλλου

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του Παλαμά: Ελάτε να μας δώσετε νερό και φαγητό, δεν ζητάμε κάτι άλλο

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας, οι οποίοι έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και νερό και κάποιοι ηλικιωμένοι από φάρμακα. Kάτοικοι του χωριού, απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, ζητώντας νερό και φαγητό.

«Ελάτε να μας δώσετε νερό και φαγητό, δεν ζητάμε κάτι άλλο», είπε.

Σύμφωνα με όσα είπαν στο MEGA, οι διασώστες ανέφεραν ότι προτεραιότητά τους ήταν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ η παροχή νερού και φαγητού ερχόταν σε δεύτερη μοίρα.

 «Δεν πέρασε κανένας, που έπρεπε να οργώνουν την περιοχή. Εδώ ένας κύριος με κανό έσωσε 10 άτομα. Ο άνθρωπος πέθανε από την κούραση. Αν θέλουν μια πλαστική βάρκα και θα δώσω εγώ πέντε τρόφιμα», είπε κλείνοντας.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8/9/2023 #ODUSSEIA #ΟDYSSEIA