//

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Μια ακόμη σημαντική δωρεά εμπλούτισε τις επτανησιακές αρχειακές συλλογές της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας. Πρόκειται για κατάλοιπα του αείμνηστου Κερκυραίου Νικολάου Κ. Γερακάρη, Δικηγόρου Αθηνών, τα οποία ευγενικά δώρισε ο γιός του, κ. Σπύρος Γερακάρης, κάτοικος Αθηνών.

Σαράντα επτά (47) πρωτότυπα (χειρόγραφα και έντυπα), μοναδικά έγγραφα (διπλώματα, μονόφυλλα κ.α.), που αφορούν την Ιστορία της Κέρκυρας κατά τους 19ο-20ο αι. (1803-1941), καθώς και ένα δακτυλόγραφο κείμενο του ίδιου του Ν. Κ. Γερακάρη, με τίτλο: «Ιστορία της Κέρκυρας. Τόμος Α΄ (από 2000 προ Χριστού μέχρι 200 μετά Χριστόν). Αθήναι 1943-1944».

Ιδιαίτερης σημασίας, η πρωτότυπη χειρόγραφη απόφαση της 29ης Μαρτίου 1803, για διορισμό του Vincenzo Vervizioti στη Γραμματεία της Επιτροπής Οικονομίας της Επτανήσου Πολιτείας, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Γερουσίας Σπυρίδωνα-Γεώργιο Θεοτόκη και τον Γραμματέα του κράτους Ιωάννη Καποδίστρια.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε με την αρωγή των κ.κ. Παναγιώτη Κοτζιά, δημοσιογράφου, και Δημήτρη Αρβανιτάκη, υπεύθυνου εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον κ. Σπύρο Ν. Γερακάρη, ο οποίος δώρισε πολύτιμα οικογενειακά του κειμήλια στην Αναγνωστική, αναγνωρίζοντας την Εταιρία μας ως έναν πολιτισμικό φορέα που σέβεται, διαφυλάττει και αναδεικνύει την επτανησιακή κληρονομιά.

Η παραπάνω δωρεά τιμά την Αναγνωστική Εταιρία, η οποία – μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της – συγκεντρώνει, από ιδρύσεώς της, ποικίλα αρχεία, τα οποία αποτελούν μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Νικόλαος Κ. Γερακάρης

Ο Νικόλαος Κ. Γερακάρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το έτος 1906. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Γερακάρης, δικηγόρος, και η μητέρα του, Αγγελική, το γένος Βασιλά, ζούσαν στην Κέρκυρα και απέκτησαν τρία παιδιά, την Κατερίνα, τον Νικόλαο και τη Βίβιαν-Μαίρη, μητέρα του γνωστού Κερκυραίου, δικηγόρου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Σβορώνου.

Ο Νικόλαος Γερακάρης πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Κέρκυρα, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στην Ex-en-provence της Γαλλίας και δικηγορούσε στην Αθήνα. Λάτρης όμως της ιδιαίτερης πατρίδας του, ασχολήθηκε επί σειρά ετών με την προώθηση των σκοπών του Κερκυραϊκού Συλλόγου Αθηνών, του οποίου εξελέγη πρόεδρος κατ’ επανάληψη.

Ως αξιόλογος νομικός της εποχής του, διετέλεσε Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, καθώς και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Ζωηρό όμως ήταν και το ενδιαφέρον του για τα μεγάλα εθνικά της πατρίδας του, όπως αποδεικνύει η συμβολή του στο Βαλκανικό Σύμφωνο, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Παντρεύτηκε το 1947 τη Μαρία Κούτσικου και απέκτησε δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Σπύρο. Απεβίωσε το 1968, στην Αθήνα. Νοσταλγούσε την Κέρκυρα σ’ όλη του τη ζωή και συχνά περνούσε τις διακοπές του στην γενέτειρα του, την οποίαν υπεραγαπούσε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νικόλαος Κ. Γερακάρης ήταν μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας από το έτος 1927, ενώ ο ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Γερακάρης, υπήρξε δραστήριος αντιπρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής, και μάλιστα ήταν εκείνος που εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αναγνωστικής Εταιρίας το έτος 1936.

Aναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30/8/2023 #ODUSSEIA #ΟDYSSEIA