Οι χώρες BRICS ανασυντάσσουν την παγκόσμια ατζέντα          

Στη σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) στο επίκεντρο βρίσκεται η διεύρυνση της ομάδας. Η Κίνα φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο.

Η διεύρυνση της ομάδας των πέντε κρατών-μελών είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της συνάντησης των χωρών BRICS από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο κατάλογος άλλων ενδιαφερομένων χωρών είναι μακρύς.

Είκοσι τρείς χώρες, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Αργεντινή και η Αιθιοπία θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα.

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των BRICS θα συντάξουν ένα κείμενο σχετικά με τη διεύρυνση της ομάδας», δήλωσε ο Ανίλ Σοκλάλ, πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στους BRICS, μιλώντας στο Bloomberg στις αρχές Αυγούστου.

Αυτό θα προκαλέσει μια μεγάλη αλλαγή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, συμπλήρωσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία, κυρώσεις, κριτική στο δολάριο και παγκόσμια αναμέτρηση δυνάμεων.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS δεν αντικατοπτρίζει μόνο την απομάκρυνση πολλών αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών από τη Δύση, αλλά και την αυξανόμενη αυτοπεποίθησή τους.

Οι προκλήσεις του Πεκίνου

«Η Κίνα επωφελείται από τον αντιαμερικανισμό των χωρών BRICS, ο οποίος αναγκάζει πολλές χώρες του παγκόσμιου Νότου να προσεγγίσουν την Κίνα», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Κίνας Φέλιξ Λι σε συνέντευξή του στην DW.

«Αυτός είναι ο στόχος της Κίνας με την ομάδα των χωρών BRICS».

Οι BRICS δεν είναι όμως μια λειτουργική αξιόπιστη συμμαχία , όπως η G7, λέει ο Φέλιξ Λι και «το κύριο μέλημα του Πεκίνου είναι να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς».

Η Ρωσία επίσης έχει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Ο Γκύντερ Μάιχολντ από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου λέει πως «η Μόσχα θέλει να χρησιμοποιήσει τη δυναμική που υπάρχει για να φέρει τους δικούς της συμμάχους στην ομάδα, όπως για παράδειγμα τη Λευκορωσία ή τη Βενεζουέλα.

»Για τον Πούτιν, η διεύρυνση των χωρών BRICS του δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη διεθνή απομόνωση».

Οικονομική ανάπτυξη

Εξαιτίας της διεθνούς απομόνωσης ο Πούτιν δεν είναι μεταξύ των συμμετεχόντων από συνολικά 71 χώρες.

Ο λόγος είναι ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η διεύρυνση δεν είναι πάντως αδιαμφισβήτητη στο εσωτερικό της ομάδας.

Η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική δεν θέλουν να χάσουν μέρος της επιρροής τους και να έχουν νέα προβλήματα.

Παρά τις εσωτερικές συγκρούσεις πάντως, οι χώρες της ομάδας των BRICS θεωρούνται ένα επιτυχημένο μοντέλο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή αυξήθηκε από 18% σε 26% μεταξύ 2010 και 2021.

Επίσης τόσο ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών εντός της ομάδας BRICS όσο και το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες-μέλη είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

ΠΗΓΗ: DW.COM

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/8/2023 #ODUSSEIA #ΟDYSSEIA