Η αγιογραφική Κοίμηση της Θεοτόκου ακολουθείται και εικονίζεται πιστά, όπως ο κάτωθι ύμνος των ημερών μας υπαγορεύει. «Ἀπόστολοι ἐκ περάτων, συναθροισθέντες ἐνθάδε, Γεθσημανῆ τῷ χωρίῳ, κηδεύσατέ μου τὸ σῶμα, καὶ σύ, Υἱὲ καὶ Θεέ μου, παράλαβέ μου τὸ πνεῦμα».
Δηλαδή, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Ορθόδοξη παράδοση, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ήρθαν όλοι οι Απόστολοι εκ περάτων με θείο τρόπο, και «παραβρέθηκαν» ως ύψιστη αναγνώριση προς την Θεία Γέφυρα, την Παναγία, που ένωσε τη γη και τον ουρανό για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους.
Επιπλέον, στην κεφαλληνιακή εκκλησιαστική παράδοση αλλά και μέσα από το βιογραφικό συναξάρι του Αγίου Γερασίμου είναι γνωστό πως, ο Άγιος της Κεφαλληνίας Γεράσιμος, ευλαβείτο πολύ την Θεοτόκο και στο ασκητήριό του είχε την εικόνα της και η οποία σήμερα βρίσκεται σε προσκυνητάρι, δίπλα στην αγία λάρνακά του.
Στις προσευχές του ο Άγιος Γεράσιμος, ζητούσε να κοιμηθεί στην αιωνιότητα του Τριαδικού Θεού, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και όπως λέει η παράδοση, αφού είχε τελειώσει η Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως στα 1579, στάθηκε στην ωραία πύλη του ναού, έδωσε οδηγίες στις μοναχές, κι έπειτα έγειρε το ασκητικό σώμα του για το ταξίδι προς τον ουρανό.
Γι αυτό εορτάζουμε την άλλη μέρα από τις 15 Αυγούστου την Κοίμηση του Αγίου Γερασίμου.
Υπάρχουν στο νησί μας κάποιες εικόνες, που φέρνουν αγιογραφικά τον Άγιο Γεράσιμο μέσα στην εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, άλλοτε συμμετέχοντας στο θείο σκηνικό της κήδευσης της Παναγίας κι άλλοτε εικονίζεται στα άκρια της εικόνας, ενδεδυμένος πάντα με το μοναχικό σχήμα. – Μάλιστα, στο άλλο άκρο της εικόνας, αγιογραφείται ο Κοσμάς, ο υμνογράφος της Παναγίας. Οι δυο μορφές: του Κοσμά του Μαϊουμά και του Αγίου Γερασίμου, τοποθετούνται στα άκρια της εικόνας, δεξιά κι αριστερά, στο ίδιο επίπεδο αγιογράφησης, κοιτώντας προς τα έξω, με ελαφριά κλίση του προσώπου τους προς το σκηνικό της Κοιμήσεως.
Στην παρούσα αναφορά εικονίζεται μια τέτοια εικόνα
(στη λεπτομέρεια) και μάλιστα ο Άγιος Γεράσιμος φαίνεται να συμμετέχει στην Κοίμηση της Θεοτόκου, λόγω που το «αγιογραφικό σώμα του» εικονίζεται σε θέση προσευχής, τονίζοντας την ευλάβειά του προς την Θεοτόκο. Με αυτόν τον τρόπο οι παλιοί αγιογράφοι του νησιού μας ή αυτοί που εργάστηκαν στο νησί μας, μετέφεραν αγιογραφικά την παράδοση για τον Άγιο Γεράσιμο και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/8/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA