///

Αργοστόλι: Μεγάλο ενδιαφέρον και πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του Επετειακού Τόμου «450 χρόνια από τη Ναυμαχία Ναυπάκτου: Ελληνισμός και Ευρώπη»

Σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση, την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», παρουσιάστηκε ο Επετειακός Τόμος: «450 χρόνια από τη Ναυμαχία Ναυπάκτου: Ελληνισμός και Ευρώπη».

Πρόκειται για ένα έργο που είναι ευγενική χορηγία της Αιγέας ΑΜΚΕ και περιλαμβάνει τις τριήμερες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 2021 στην Κεφαλλονιά και είναι πρωτότυπο ως προς το είδος του.

Μίλησαν για τον σημαντικό αυτό επετειακό τόμο ο Ακαδημαϊκός Αναστάσιος Γερμενής και η επιμελήτρια του τόμου Ευρυδίκη Λειβαδά Ντούκα, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κωνσταντάτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον Οκτώβριο του 2021, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» και ο Δήμος Αργοστολίου, διοργάνωσαν επετειακές εκδηλώσεις για τη δράση, αθρόα και καθοριστική συμμετοχή των Κεφαλλήνων / Επτανησίων / Ελλήνων στη Ναυμαχία που έλαβε χώρα στο κεντρικό Ιόνιο Πέλαγος κι είναι γνωστή ως Ναυμαχία Ναυπάκτου. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ήταν και έκθεση κειμηλίων καθώς και επιστημονική ημερίδα, και πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός απετέλεσαν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου στην Ελλάδα Ηρώου Ελλήνων πεσόντων στη Ναυμαχία. Το Ηρώο αυτό, δωρεά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» προς τον Δήμο Αργοστολίου, είναι έργο του διαπρεπούς γλύπτη Μεμά Καλογηράτου και τοποθετήθηκε εκεί όπου το παλαιό Κοιμητήριο των πεσόντων της Ναυμαχίας, δίπλα στον Ι.Ν. Αρχαγγέλων στο Αργοστόλι. Κεντρικό θέμα έχει τη φτερωτή Ελευθερία -διεθνές πανανθρώπινο σύμβολο- που κρατώντας σπαθί οδήγησε την Ιερή Συμμαχία στη νίκη και απάλλαξε την Ευρώπη από την επεκτατική πολιτική του Ισλάμ. Αυτή η ένωση των χριστιανικών ευρωπαϊκών δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως πρώιμο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και έμπρακτης συνεργασίας για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Cosmote History «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

Πρόκειται για τη δραματοποιημένη παραγωγή της COSMOTE TV σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Χαντζή και σενάριο Δημήτρη Δεμεσούκα με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Στρατηγάκο που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 2021 σε ταυτόχρονη προβολή στο COSMOTE HISTORY HD και στο Λιμάνι της Ναυπάκτου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 450 ετών (έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571) από το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την Ευρώπη.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αναδεικνύονται σημαντικές πτυχές και άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες, με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Η συμμετοχή αξιόλογων προσωπικοτήτων, ερευνητών και ακαδημαϊκών, υπογραμμίζει το κύρος της παραγωγής.

Συγκεκριμένα στο ντοκιμαντέρ συμμετείχαν, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, η Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης-Ερευνήτρια ΙΜΣ Κατερίνα Γαλάνη, ο Ιστορικός-Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου.Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Νομικός-Ιστορικός και Πρόεδρος ΔΣ ΕΜΕΝΣΙ Ανδρέας Κούκος και φυσικά η Συγγραφέας-Ιστορική Ερευνήτρια Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα από την Κεφαλλονιά.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, ο σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δήμου Αργοστολίου, Γιώργος Τσιλιμιδός, ο οποίος παρέλαβε από την πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» Αγγελική Χιόνη, αναμνηστική πλακέτα για την συνεισφορά του Δήμου Αργοστολίου στις εκδηλώσεις στην Κεφαλλονιά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλας Βαλλιανάτος, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πεφάνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης και της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Σταύρος Σπαθής , ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης, ο Λιμενάρχης Κεφαλλονιάς Θανάσης Σιούτης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ‘’ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά’’ και υπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Γαλιατσατος, ο υπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Κουρής, οι σύμβουλοι δημάρχου Αργοστολίου σε θέματα πολιτισμού Βίκτωρας Ρουχωτάς και Διονύσης Φωκάς, o καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, αλλά και πολύς κόσμος, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης παρέλαβε δωρεάν τον επετειακό τόμο.

Γιώργος Χαλαβαζής

Ειλημμένο από το Inkefalonia

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/8/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA