/

Γαβριήλ Μανωλάτος: ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ

Το αποτέλεσμα  των δύο πρόσφατων εκλογών, 21 Μαΐου και 25 Ιουνίου 2023,  αποτελούν πραγματικό σοκ για κάποιες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας αλλά και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Και δείχνουν ξαφνιασμένοι και αιφνιδιασμένοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι, αυτοί που ύφαναν τα αίτια για «στροφή» του λαού. Οι πολίτες αψήφησαν τη στόχευση όσων νομίζουν ότι μπορούν εσαεί να ρυθμίζουν με κούφια λόγια και ξύλινα επιχειρήματα τις τύχες τους.

Οι πολίτες με την ψήφο τους δεν επέλεξαν μεταξύ «δεξιάς» και «αριστεράς» για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει πλέον τέτοια επιλογή. Υπάρχει μόνο μια μικρή θορυβώδης δύναμη ακροδεξιάς και επίσης μια μικρή δύναμη ακροαριστεράς, χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Τα κόμματα εξουσίας μπορεί να μην είναι ίδια αλλά είναι της ίδιας απόχρωσης και προσανατολισμού. Τα αίτια, των αποτελεσμάτων των εκλογών που βοούν  βρίσκονται στο δημοκρατικό έλλειμμα των αποφάσεων και των λειτουργιών όσων κυβέρνησαν προγενέστερα ή όσων χειρίστηκαν τις τύχες των Ελλήνων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και επίσης στην απουσία ευαισθησίας και αμεσότητας και κάποιας προσέγγισης με ανθρώπινο πρόσωπο στις σχέσεις τους με το λαό αλλά και στη μη ανάδειξη των προβλημάτων της καθημερινότητας. Αυτά τα εύρισκες στο πρόσωπο του Μητσοτάκη σε κάποιο βαθμό.

Σύντροφοι και Συνοδοιπόροι, οι πολίτες κουράστηκαν να είναι  «ουραγός» και «οπαδός» ξεπερασμένων και δοκιμασμένων αριστερίστικων συνθηματολογιών και προτάσεων. Γιατί σύντροφοι, γιατί συνοδοιπόροι, ο λόγος σας ήταν αριστερίστικη συνθηματολογία και όχι αριστερή εναλλακτική πρόταση. Ο λόγος σας πλημύριζε με παρωχημένες και μη εφικτές προτάσεις και με αναμασημένες φλυαρίες. Ο κόσμος της Ελλάδος έχει χορτάσει από τον δικό σας αριστερό λόγο και πράξη. Τα έζησε με τα μνημόνια, τις υποσχέσεις, τις αντιφάσεις και τα κατορθώματά σας και είδε και κατάλαβε ότι το δικό σας αριστερό, δήθεν, στίγμα δεν αποτελεί εναλλακτική αξιόπιστη ρεαλιστική πρόταση. Οι πολίτες δεν σας πίστεψαν γιατί του είχατε δώσει δείγματα γραφής για το ποιοι είστε και το τι μπορείτε να δώσετε.

Συνοδοιπόρε, όταν απευθύνεται κάποιος στους πολίτες ο λόγος του και το ύφος του θα πρέπει να αρμόζει στους πολίτες και να είναι κατανοητά από το λαό, τα επιχειρήματά και οι θέσεις που παραθέτει. Δεν κάνεις διάλογο με τους δημοσιογράφους ούτε διάλεξη αλλά απευθύνεσαι στους πολίτες με λόγο προσιτό και κατανοητό, μέσω των δημοσιογράφων. Σ’ αυτό αστόχησες συνοδοιπόρε και το πληρώσαμε…

Οι ψηφοφόροι καταψήφισαν αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα. Καταψήφισαν υποκρισία και αυταρέσκεια, κούφια λόγια και αριστερίστικη συνθηματολογία. Αυτά ανέδειξαν και δημιούργησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι οι δικές του θεάρεστες και λαοπρόβλητες ικανότητες και προσόντα.

Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβαρύνονται με το μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας και υποκλοπών, τον ραγδαίο πληθωρισμό που γονάτισε τον μέσο πολίτη, τις ευλόγως αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου και τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και επίσης τον χειρισμό της θανατηφόρου σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, η προεκλογική εκστρατεία της αξιωματικής κυρίως αντιπολίτευσης  ήταν ασαφής και απέτυχε να αξιοποιήσει τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης.

Τα κόμματα που πόνταραν στην οργή του ψηφοφόρου αστόχησαν και έχασαν. Ιδού τα αποτελέσματα. Κραυγάζουν.

Μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και αφαίμαξης των πολιτών, ο κόσμος επέλεξε σιγουριά. Το είχε ανάγκη, να νοιώσει σιγουριά. Προτίμησε το σίγουρο επίδομα του Μητσοτάκη, έστω και μικρό από την εξασφάλιση μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης και μιας αδέκαστης Δικαιοσύνης…

Η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη οφείλεται κυρίως στις αστοχίες και στην κακή επίδοση της αντιπολίτευσης. Οφείλεται στο ότι χάσαμε Σύντροφοι και Συνοδοιπόροι παταγωδώς.

Δρ. Γαβριήλ Μανωλάτος

Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/6/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA