//

Περί Αγγλικού Ανθελληνισμού και Ενώσεως των Επτανήσων ο Λόγος

Η μεγάλη απάτη. Το “Βασίλειο” της Κέρκυρας… υπό τον Άγγλο πρίγκιπα, Αλφρέδο

Πως Αγγλικη εξωτερικη πολιτική, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει, να διασπάσει, και τελικά να τσακίση το Εθνικό Επτανησιακό κίνημα, Ριζοσπαστικό και Μεταρρυθμιστικό.

Πως οδήγησε τους Ελληνες να εκθρονίσουν τον απείθαρχο Οθωνα και πως αντι του Αλφρέδου, μας επιβάλλει την Βασιλεία των Γλύξμπουργ ως τοποτηρητών της απολυτης εφαρμογής της Αγγλικης εξωτερικης πολιτικης.

(Με την ελπίδα κάποτε η ιστορία να γίνεται συνείδηση)

Οι Αγγλόφιλοι κύκλοι των Ιονίων και της Αθήνας έστησαν πραγματικά τον μύθο..

Με σκοπό: Να ματαιώσουν την συνεργασία του Όθωνα με τον Γαριβάλδη και τους Σέρβους.

Να αποπροσανατολισουν τους Επτανήσιους Ριζοσπάστες που προσέβλεπαν στη συνεργασία με το Γαριβάλδη και ενδυνάμωναν τις σχέσεις τους με τα Ιταλικά και Σλαβικά πατριωτικά- επαναστατικά κομιτάτα, για γενικότερη εξέγερση στη Βαλκανική

. Με σκοπό να ακυρώσουν τον επαναστατικό πατριωτικό πυρετό που ενέπνεε στα Βαλκάνια και τον Ελληνισμό, η θριαμβεύουσα Ιταλική ενοποίηση, άρχισαν να καλλιεργούν με πολλή σοβαροφάνεια το μύθο για ένα νέο Ελληνικό Βασίλειο,ένα νεο Εθνικό Ελληνικό Κέντρο με έδρα την Κερκυρα,.

Ένα “Βασίλειο” που θα περιελάμβανε και τη Θεσσαλία και την Ήπειρο .

Κατά τον Επτανήσιο ιστορικό Παν .Χιώτη “Βουλόμενοι, αυτοί, να παγιώσωσιν την Αγγλικήν κυριαρχίαν εν ταις νήσοις,και χαλαρώσωσιν όλας τας Ριζισπαστικάς αντιδράσεις εν τη Ανατολή,και υπηρετήσωσι την Αγγλικήν πολιτικήν,ήτις ήθελεν μέτριον το Ελληνικόν Βασίλειον,και την Ρωσικήν επιρροήν μακράν της Ελλάδος…ειργάζοντο να εγκατασταθεί Επτανησιακή τις ηγεμονία.”.Για να γίνει πιστευτός ο μύθος οργανώθηκε επίσκεψη του Αλφρέδου στα Ιόνια και την Αθήνα.

Η κίνηση εμφανίζεται και στον ξένο τύπο ως υποστηριζόμενη και απο τους Ριζισπάστες. Σε απαντηση οι Ριζοσπάστες (Λομβάρδος και ο Βερύκιος, αλλά και η Μεταρρυθμιστική εφ. της Κέρκυρας “Νέα Εποχή”, καταγγέλλουν την κίνηση ως Εθνική προδοσία,ως προϊόν δολιότητας.

Στίς Ζακυνθινές εφ,των Ριζοσπαστών καταγγέλλεται οτι η κίνηση σκοπεύει να ματαιώσει την Ένωση που πλησιάζει στην πραγμάτωση της. Οτι , η κίνηση, προτείνει διαίρεση αντί ενότητα του έθνους….

Ο μύθος,για την Αλλαγή Αγγλικής πολιτικής και την επιθυμία της Αγγλίας να μας δόση πρίγκηπα της για βασιλιά αν διώχναμε τον Όθωνα καλλιεργείται και τρέφεται εντονότερα και μετά την έξωση του Όθωνα.

Μετά την έξωση του Οθωνα ο Θρόνος του Αλβέρτου απο την Κέρκυρα έπρεπε να μεταφερθεί στην Αθήνα. Έτσι θα ήταν Αγγλος Αρμοστής όλων των Ελλήνων. .Οι Έλληνες , κλήθηκαν σε δημοψήφισμα να εκλέξουν Βασιλιά Στο δημοψήφισμα καταψηφίζονται όλοι οι άλλοι υποψήφιοι και εκλέγεται θριαμβευτικά ο Αλφρέδος. Η προπαγάνδα στηρίζει την θέση οτι η Τουρκόφιλη Αγγλία θα φιλελληνίσει με την αποδοχή του Άγγλου πρίγκιπα στο θρόνο της Ελλάδος. Στα Ιόνια τυπώνονται φυλλάδια στην Ελληνική και την Αγγλική πάνω στο Εθνοσωτήριο σχέδιο.Συνεργασία Αγγλόφιλων των Ιονίων και της Ελλάδας για την την υπό τον Αλφρέδο προετοιμαζόμενη δήθεν διακυβέρνηση Εκδηλώσεις οργανώνονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Κατα την Αγγλόφιλη προπαγάνδα με τον Αλφρέδο στον Ελληνικό Θρόνο θα αντιμετωπίζονταν και η Ρώσικη επιρροή και η Αγγλία θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε ισχυρό κράτος στην ανατολή ,που θα θα συμπεριελάμβανε ολόκληρο τον διαιρεμένο Ελληνισμό. Στην καρικατούρα δημοψηφίσματος που διοργανώθηκε, (1862) ο Αλφρέδος θα πάρει 230.701 ψήφους σε αντίθεση με το σύνολο των 10.229 που έλαβαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι,(Ρώσοι,Γάλλοι,Γερμανοί κλπ).

Ο Χ..Τρικούπης στη Εθνοσυνέλευση.,παροτρύνει για την γρηγορότερη δυνατή διαλογή των ψήφων Και τελειώνει την Ομιλία του λέγοντας.”.πρωτόκολλα και συνθήκαι ειναι μηδέν απέναντι της καθολικής ψηφοφορίας .Η εκλογή του Αλφρέδου είναι λάμψις καταβάσα δια μιάς άνωθεν εις τα καρδίας των Ελλήνων.Η μεν διπλωματία θέλει να ματαιώσει την θέλησιν του λαού,αλλά ημείς χρεωστούμεν εις την πατρίδα και εις ημάς αυτούς όχι μόνον να ανοίξωμεν, αλλά πλατύνομεν το στόμα μας,εκφράζοντες και επισημοποιόύντες,ότι ο Ελληνικός λαός εξέλεξε Βασιλέα αυτού τον Αφρέδο”…

… Η εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον Αλφρέδο Βασιλιά των Ελλήνων.. Η Βρετανία αρνήθηκε την εκλογή και ανέλαβε εργολαβικά να ανεύρει Βασιλιά για τους Έλληνες. Βασιλιά που θα αποδεχόταν ως οριστικά τα σύνορα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία,Θα αποδεχόταν το δόγμα της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…ανατίναξη των Κερκυραϊκών Φρουρίων…Οι όροι που έθετε η Αγγλία στου υποψηφίους Βασιλείς.. ήταν απαράδεκτοι και κατέστησαν την εργολαβία προβληματική./Φωτ. Ο Οθωνας,ο Αλφρεδος και ο Αλφρέδος στην Ακρόπολη.

Γιώργος Σκλαβούνος

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/5/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA