/

Αλβανία: Τεράστια διπλωματική κρίση – Το ναρκοκαθεστώς Ράμα έβαλε φυλακή τον Μπελέρη και τον συνεργάτη του Κοκαβέση

Την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Έλληνα μειονοτικού, Φρέντι Μπελέρη, αποφάσισε το δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία.

Την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη αποφάσισε το δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο υποψήφιος δήμαρχος.

Σύμφωνα τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ Χρήστο Νικολαΐδη, ο Μπελέρης θα μεταφερθεί στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει τουλάχιστον 10 μέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπελέρης θα χάσει την εκλογική διαδικασία της 14ης Μαΐου στην Αλβανία.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές

Ο Έλληνας μειονοτικός υποψήφιος δήμαρχος συνελήθφη αργά το βράδυ της Πέμπτης με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων ενόψει των εκλογών της Κυριακής και το Σάββατο 13/5 στη δίκη ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του.

Για πολιτική απόφαση έκαναν λόγο οι συνήγοροί του.

Στο μεταξύ, σε νοσοκομείο των Τιράνων διακομίστηκε ο Παντελής Κακαβέσης, συνεργάτης του κ. Μπελέρη, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο.

Βάζουν φυλακή τους Έλληνες αυτοδιοικητικούς

Το Σάββατο 13/5 έγινε γνωστή και τρίτη σύλληψη ομογενή τοπικοαυτοδιοικητικού.

Πρόκειται για τον Βλαδήμηρο Κουμή, πρώην Δήμαρχο Λουκόβου, που επίσης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων.

Διπλωματική κρίση

Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης Ελλάδας-Αλβανίας, έχει προσλάβει η υπόθεση της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η δίκη στο πρωτοδικείο Αυλώνας για την απόδοση των μέτρων ασφαλείας σε βάρος τόσο του ιδίου όσο και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/5.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Εισαγγελία Αυλώνας θα ζητούσε ως μέτρο ασφάλειας τη φυλάκιση και των δύο.

Από πλευράς του Φρέντι Μπελέρη ζητήθηκαν ελαφρυντικά μέτρα για λόγους υγείας.

Στους χώρους του πρωτοδικείου Αυλώνας βρέθηκε και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία παρακολούθησε από κοντά την δίκη.

Έξω από το δικαστήριο της Αυλώνας συγκεντρώθηκαν οπαδοί του Φρέντι Μπελέρη από τη Χειμάρρα.

Τα όρια του διπλωματικού θρίλερ ξεπέρασαν τα στενά όρια των Βαλκανίων και αποτελούν είδηση σε όλη την Ευρώπη.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας».

Άμεση ήταν η αντίδραση και του υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του,

Τελευταία χρονικά παρέμβαση για το θέμα ήταν αυτή του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ επανειλημμένα από τις Αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν την βούληση τους μέσω ελεύθερων και δικαίων εκλογών.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σε μια πρώτη αντίδραση ανέφερε σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, ότι η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης, είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι.

Επεσήμανε ακόμη η επικεφαλής της Αλβανικής διπλωματίας πως, είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ζήτησε επίσης «από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα», όπως ανέφερε, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην αλβανική Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα.

Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να βγουν τα στοιχεία.

Παραμένει στα ψηφοδέλτια ο Μπελέρης

Παρά τα ανωτέρω η υποψηφιότητα του Μπελέρη αναμένεται να παραμείνει στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του και να ψηφιστεί κανονικά, ανεξαρτήτως των εξελίξεων που έχουν μεσολαβήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σύλληψης υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν τις εκλογές.

Μάλιστα, την Παρασκευή, διεξήχθη κανονικά η προεκλογική συγκέντρωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς την παρουσία του, με τους ομιλητές να εκφράζουν την πεποίθηση πως ο υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Υποστηρικτές του Μπελέρη δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της νίκης του ενώ η κόρη του ομογενή υποψήφιου, Ερμιόνη, απευθύνθηκε στο πλήθος κλείνοντας την εκδήλωση.

«Εμείς αποφασίζουμε για το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

»Τώρα έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουμε τα πάντα, έχει έρθει η στιγμή να φέρουμε το καλύτερο μέλλον.

«Όλοι έχουμε λόγο γιατί η Χειμάρρα είμαστε εμείς» είπε η 17χρονη κόρη του Φρέντι Μπελέρη.

Στο πλευρό του Μπελέρη πρώην υπουργός του Ράμα

Από ό,τι φαίνεται, πέρα από τους Βορειοηπειρώτες, ο Μπελέρης έχει και την στήριξη του πρώην στενού συνεργάτη και υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, Ίλι Μανιάνι, ο οποίος με σχόλιο του στα κοινωνικά δίκτυα κατακρίνει δημόσια τις μεθοδεύσεις.

Την ίδια ώρα αμφισβητεί ευθέως πως η σύλληψη Μπελέρη έγινε επ’ αυτοφώρω και υποστηρίζοντας πως ήταν προσχεδιασμένη από την κυβέρνηση Ράμα.

Συγκεκριμένα, γράφει στο προφίλ του τα ακόλουθα:

«Και συνελήφθη επ’ αυτοφόρω, αλλά ήταν και ύποπτος!!!

»Αν πιάστηκε στα πράσα να δίνει χρήματα, σε ποιον τα έδωσε αυτά τα χρήματα;!

»Γιατί ο παραλήπτης των χρημάτων δεν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω; Πόσα χρήματα έδωσε;

»Πού είναι τα χρήματα ως υλικό τεκμήριο εγκληματικής πράξης;

»Αν έχουν δοθεί χρήματα, γιατί συνδέονται με τις ψήφους όταν δεν έχουν γίνει ακόμη;» διερωτάται ο κ. Μανιάνι, συνεχίζοντας:

«Για όνομα του Θεού μη μας λέτε ότι συλλάβατε τον άλλον επειδή υποσχέθηκε!!!

»Γιατί θα πρέπει να συλλάβετε πρώτα το “αφεντικό” για υποσχέσεις!!!

»Ωωωω Δικαστική Αστυνομία του Κράτους!

»Με ποια εντολή δικαιολογείτε την αστυνομική καταδίωξη του υποψηφίου;! Καμία αναφορά. Απλά καταχρηστική παρέμβαση.

»Επιστολές που λένε “εγώ σε βάζω μέσα τελεία και παύλα”.

»Κοιτάξτε προσεκτικά τι καταστροφή αποτελούν οι επίσημες αυτές επιστολές με τις οποίες στερούν τις ελευθερίες των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα.

»Κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη για να καταλάβεις την υποτιθέμενη σύλληψη επ’ αυτοφόρω. Απλά εικασίες και υποδείξεις χωρίς νόημα».

Και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης καταλήγει λέγοντας πως εάν ψήφιζε στην Χειμάρρα, θα στήριζε την υποψηφιότητα Μπελέρη.

«Επαναλαμβάνω, υποστηρίζεται ότι συνελήφθη επ’ αυτοφώρω!

»Αλλά κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, ή τουλάχιστον αναφορά σε κάποιο γεγονός που έλαβε χώρα. Ποτέ!

»Αυτή είναι μια ακόμη μοιραία απόδειξη που δείχνει ότι το κράτος και η κυβέρνηση βρίσκονται υπό την επιρροή του Έντι Ράμα.

»Καμία σχέση με την πολιτική ανεξαρτησία, το σύνταγμα και το νόμο! Αν ήμουν κάτοικος Χειμάρρας θα ψήφιζα τον Φρέντη Μπελέρη».

Tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/5/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

Αλβανία: Προφυλακίστηκε ο Κοκαβέσης, συνεργάτης του Μπελέρη

Προφυλακιστέος κρίθηκε από το δικαστήριο Αυλώνας και ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Π. Κοκαβέσης είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πριν ένα χρόνο είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Τόσο ο Φρ. Μπελέρης, όσο και ο Π. Κοκαβέσης έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Κατά τη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Μπελέρης θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή και μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του.

ΥΠΕΞ: Η προφυλάκιση Μπελέρη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Αλβανίας – Ε.Ε.

Αποφάσεις όπως η προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις Ε.Ε. – Αλβανίας.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης.

»Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνισε, «η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου.

»Αποφάσεις σαν τη σημερινή (Σάββατο 13/5) οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο» κατέληξε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η Ελλάδα να σεβαστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς μας

Την αντίδραση της Ελλάδας στην προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι αποδοκίμασε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα.

Σε αναρτήσεις της στο Twitter, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σημείωσε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αδιάσειστα – Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη ως εμπλεκόμενος σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Η ίδια πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτη της Αλβανίας.

»Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

«Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση», προσθέτει.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «το μήνυμα, όμως, πρέπει να είναι σαφές: προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματα και δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας – κριτήρια που αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά ρητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΕ της 18/6/2019, μετά από αγώνα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Τονίζει επιπλέον ότι «οι ελληνοαλβανικές και οι ευρωαλβανικές σχέσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε αμοιβαία επωφελή βάση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και συντεταγμένου διαλόγου, απέναντι σε λογικές εθνικισμού, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει καταληκτικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, διότι αντί να επενδύσει σε έναν συντεταγμένο, αμοιβαία επωφελή ελληνοαλβανικό διάλογο, διεκδικώντας απτή πρόοδο στα δικαιώματα της μειονότητας, προτίμησε να κάνει φιέστες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας με στόχο επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη».

Tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/5/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA