//

Συμμετοχή στην 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Από τις 4 έως τις 7 Μα­ΐ­ου ο κό­σμος του βι­βλί­ου, συγ­γρα­φείς, με­τα­φρα­στές, ει­κο­νο­γρά­φοι, εκ­δό­τες και ανα­γνώ­στες, δί­νει ρα­ντε­βού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η 19η Διε­θνής Έκ­θε­ση Βι­βλί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΔΕΒΘ) πρό­κει­ται να φι­λο­ξε­νή­σει πε­ρισ­σό­τε­ρους από 600 έλ­λη­νες και ξέ­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες του βι­βλί­ου και σχε­δόν 500 εκ­δη­λώ­σεις με τη συμ­με­το­χή του­λά­χι­στον 1.200 ομι­λη­τών, σε 4 κτί­ρια και 14 αί­θου­σες των εγκα­τα­στά­σε­ων της Helexpo.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ θα συμ­με­τά­σχει στη με­γά­λη αυ­τή διορ­γά­νω­ση με πε­ρί­πτε­ρο (ΠΕ 15-stand 11C) κα­θώς και με πρό­γραμ­μα εκ­δη­λώ­σε­ων που θα απευ­θύ­νε­ται τό­σο στους επαγ­γελ­μα­τί­ες του βι­βλί­ου όσο και στις ανα­γνώ­στριες και στους ανα­γνώ­στες. Με τη συμ­με­το­χή του στη ΔΕΒΘ ο Ορ­γα­νι­σμός στο­χεύ­ει στην ενη­μέ­ρω­ση των δη­μιουρ­γών, των εκ­δο­τών και των ανα­γνω­στών για τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν τη συλ­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση και την προ­στα­σία των πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, την Πα­ρα­σκευή 5 Μα­ΐ­ου, (17:00-18:00, πε­ρί­πτε­ρο 15, αί­θου­σα ΕΙΠ), θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η «Πα­ρου­σί­α­ση των στοι­χεί­ων της βι­βλιο­πα­ρα­γω­γής 2009-2022». Την εκ­δή­λω­ση θα χαι­ρε­τί­σει ο Αντώ­νης Κα­ρα­τζάς, εκ­δό­της, Εκ­δό­σεις Νο­μι­κή Βι­βλιο­θή­κη και πρό­ε­δρος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του ΟΣ­ΔΕΛ. Στη συ­ζή­τη­ση θα συμ­με­τά­σχουν οι: Τι­τί­κα Δη­μη­τρού­λια, κα­θη­γή­τρια, Τμή­μα Γαλ­λι­κής Γλώσ­σας και Φι­λο­λο­γί­ας, Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης, κρι­τι­κός λο­γο­τε­χνί­ας, Πα­να­γιώ­της Κά­πος, δι­δά­κτο­ρας Επι­κοι­νω­νί­ας, Μέ­σων και Πο­λι­τι­σμού, εκ­δό­της, ερευ­νη­τής. Θα συ­ντο­νί­σει η δη­μο­σιο­γρά­φος και κρι­τι­κός βι­βλί­ου Λα­μπρι­νή Κου­ζέ­λη.

Το Σάβ­βα­το 6 Μα­ΐ­ου, (11:00-12:00, πε­ρί­πτε­ρο 15, αί­θου­σα Ν. Γ. ΠΕΝ­ΤΖΙ­ΚΗΣ), θα γί­νει η «Πα­ρου­σί­α­ση της βι­βλιο­γρα­φι­κής βά­σης οσ­δέ­λnet». Την εκ­δή­λω­ση θα χαι­ρε­τί­σει ο διευ­θυ­ντής του ΟΣ­ΔΕΛ Γιωρ­γαν­δρέ­ας Ζάν­νος. Τη βι­βλιο­γρα­φι­κή βά­ση κα­θώς και τη νέα ανα­βαθ­μι­σμέ­νη CMS για εκ­δό­τες -η οποία τί­θε­ται σε εφαρ­μο­γή στις 15 Μα­ΐ­ου- θα πα­ρου­σιά­σουν οι: Σπύ­ρος Ζα­χα­ρά­κης, υπεύ­θυ­νος μη­χα­νο­γρά­φη­σης ΟΣ­ΔΕΛ, Μι­ρέλ­λα Μπα­τζια­νιά, υπεύ­θυ­νη οσ­δέ­λnet. Στη συ­νέ­χεια, ο Γιώρ­γος Αλι­σά­νο­γλου, εκ­δό­της, εκ­δό­σεις-βι­βλιο­πω­λείο Σαιξ­πη­ρι­κόν και ποι­η­τής, ο Νί­κος Αρ­γύ­ρης, εκ­δό­της, Εκ­δό­σεις Ίκα­ρος και η Βα­σι­λι­κή Κάρ­γα, βι­βλιο­θη­κο­νό­μος στις Βι­βλιο­θή­κες του Δή­μου Κα­λα­μα­ριάς θα με­τα­φέ­ρουν την εμπει­ρία τους από τη χρή­ση της βά­σης. Τη συ­ζή­τη­ση θα συ­ντο­νί­σει ο Μι­χά­λης Κα­λα­μα­ράς, σύμ­βου­λος εκ­δό­σε­ων, eAnagnostis.gr/Thinking.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ θα συμ­με­τά­σχει και στο 1ο Διε­θνές Επαγ­γελ­μα­τι­κό Πρό­γραμ­μα. Την Πέμ­πτη 4 Μα­ΐ­ου, (15:00-18:00, πε­ρί­πτε­ρο 13, αί­θου­σα Διά­λο­γος), στο πλαί­σιο του εν λό­γω προ­γράμ­μα­τος, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εκ­δή­λω­ση με θέ­μα «Η ελ­λη­νι­κή αγο­ρά του βι­βλί­ου». Ο διευ­θυ­ντής του Ορ­γα­νι­σμού Γιωρ­γαν­δρέ­ας Ζάν­νος θα συμ­με­τά­σχει με ομι­λία, η οποία ως θέ­μα θα έχει «Η ελ­λη­νι­κή αγο­ρά του βι­βλί­ου: Δε­δο­μέ­να και στοι­χεία». Στην ίδια εκ­δή­λω­ση θα συμ­με­τά­σχουν με θέ­μα «Ψη­φιο­ποί­η­ση και και­νο­το­μί­ες στον ελ­λη­νι­κό εκ­δο­τι­κό το­μέα» οι: Μι­χά­λης Κα­λα­μα­ράς, σύμ­βου­λος ψη­φια­κών εκ­δό­σε­ων, eAnagnostis.gr/Thinking, Γιώρ­γος Πού­τος, γε­νι­κός διευ­θυ­ντής JukeBooks. Θα ακο­λου­θή­σει συ­ζή­τη­ση με έλ­λη­νες και ξέ­νους εκ­δό­τες και λο­γο­τε­χνι­κούς πρά­κτο­ρες, την οποία θα συ­ντο­νί­σει η δη­μο­σιο­γρά­φος Λα­μπρι­νή Κου­ζέ­λη.

Επί­σης, το Σάβ­βα­το 6 Μα­ΐ­ου, 12:00-14:00, ο διευ­θυ­ντής του ΟΣ­ΔΕΛ θα συμ­με­τά­σχει στο στρογ­γυ­λό τρα­πέ­ζι που διορ­γα­νώ­νει δια­δι­κτυα­κά το Τμή­μα Βι­βλιο­θη­κο­νο­μί­ας, Αρ­χειο­νο­μί­ας και Συ­στη­μά­των Πλη­ρο­φό­ρη­σης του Διε­θνούς Πα­νε­πι­στη­μί­ου της Ελ­λά­δος (ΔΙ­ΠΑΕ), σε συ­νερ­γα­σία με την Ένω­ση Ελ­λή­νων Βι­βλιο­θη­κο­νό­μων και Επι­στη­μό­νων Πλη­ρο­φό­ρη­σης (ΕΕ­ΒΕΠ) και το ΠΕΤ Βο­ρεί­ου Ελ­λά­δος με θέ­μα «Ψη­φια­κός δα­νει­σμός: Τά­σεις, μο­ντέ­λα και βιω­σι­μό­τη­τα».

Ο ΟΣ­ΔΕΛ εί­ναι χο­ρη­γός και του διε­θνούς συ­νε­δρί­ου που διορ­γα­νώ­νει ο ΣΕ­ΒΑ (Σύλ­λο­γος Εκ­δο­τών Βι­βλί­ου Αθή­νας), στο πλαί­σιο της δρά­σης του Συλ­λό­γου «Όλα αρ­χί­ζουν και τε­λειώ­νουν με ένα βι­βλίο». Η στρογ­γυ­λή τρά­πε­ζα με θέ­μα «Εξε­ρευ­νώ­ντας τις προ­κλή­σεις του νέ­ου το­πί­ου της ποι­κι­λο­μορ­φί­ας στον χώ­ρο των εκ­δό­σε­ων», θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί Πέμ­πτη 4 και Πα­ρα­σκευή 5 Μα­ΐ­ου (πε­ρί­πτε­ρο 13, αί­θου­σα Διά­λο­γος), με τη συμ­με­το­χή ξέ­νων εκ­δο­τών και επαγ­γελ­μα­τιών του βι­βλί­ου: Anne Bergman, διευ­θύ­ντρια της Ομο­σπον­δί­ας Ευ­ρω­παί­ων Εκ­δο­τών (FEP), Kristina Kramer, ανα­πλη­ρώ­τρια διευ­θύ­ντρια του Συλ­λό­γου Γερ­μα­νών Εκ­δο­τών & Βι­βλιο­πω­λών, Svetlozar Zhelev, διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Κέ­ντρου Βι­βλί­ου της Βουλ­γα­ρί­ας (NΒC), Δρ Michiel Kolman, αντι­πρό­ε­δρος Elsevier, πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Inclusive Publishing & Literacy του Διε­θνούς Συλ­λό­γου Εκ­δο­τών (IPA), Eda Ghemi, αν. κα­θη­γή­τρια και πρό­ε­δρος του Νο­μι­κού Τμή­μα­τος στο Πα­νε­πι­στή­μιο της Νέ­ας Υόρ­κης Τι­ρά­νων, επι­στη­μο­νι­κή συ­νερ­γά­τι­δα του EΛΙΑ­ΜΕΠ, Jeremy Neate, υπεύ­θυ­νος έρευ­νας και διε­θνούς ανά­πτυ­ξης Nielsen BookData, ιδρυ­τής του BookScan, Δρ Hazel Kenyon, διευ­θύ­ντρια Έρευ­νας Βι­βλί­ου NielsenIQ, Rachel Martin, Global Director Sustainability, Elsevier. Από ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς θα συμ­με­τά­σχουν οι: Νί­κος Αρ­γύ­ρης, εκ­δό­της, πρό­ε­δρος ΕΝΕΛ­ΒΙ, Πό­λα Κα­πό­λα, εκ­δό­τρια, αντι­πρό­ε­δρος ΣΕ­ΒΑ, Μα­ρι­λέ­να Κα­ρα­μο­λέ­γκου, εκ­δό­τρια, μέ­λος ΔΣ ΣΕ­ΒΑ, Γιάν­νης Κρα­νιάς, εκ­δό­της, αντι­πρό­ε­δρος ΠΟ­ΕΒ, Ευ­ρι­πί­δης Κων­στα­ντι­νί­δης, βι­βλιο­πώ­λης, Φαί­δων Κυ­δω­νιά­της, εκ­δό­της, πρό­ε­δρος ΣΕ­ΒΑ, Βα­σι­λι­κή Νί­κα, εκ­παι­δευ­τι­κός, πρό­ε­δρος Ελ­λη­νι­κού Τμή­μα­τος ΙΒ­ΒΥ, Γιώρ­γος Πα­σχα­λί­δης, εκ­δό­της, μέ­λος ΔΣ ΣΕ­Ε­ΒΙ, Άν­νη Ρα­γιά, εκ­δό­τρια, μέ­λος ΔΣ ΣΕ­ΒΑ, Κώ­στας Σπα­θα­ρά­κης, εκ­δό­της, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας ΣΕ­ΒΑ, Χρι­στιά­να Χρι­στο­πού­λου, εκ­δό­τρια.

Η Διε­θνής Έκ­θε­ση Βι­βλί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης εφέ­τος τι­μά την Αμε­ρι­κα­νι­κή Λο­γο­τε­χνία. Την ορ­γά­νω­ση του Αμε­ρι­κα­νι­κού Πε­ρι­πτέ­ρου και του προ­γράμ­μα­τος έχει ανα­λά­βει το Ελ­λη­νο-Aμε­ρι­κα­νι­κό Εμπο­ρι­κό Επι­με­λη­τή­ριο σε συ­νερ­γα­σία με την Επι­τρο­πή Πο­λι­τι­σμού του. Η ΔΕΒΘ διορ­γα­νώ­νε­ται από το Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Πο­λι­τι­σμού σε συ­νερ­γα­σία με τους έλ­λη­νες εκ­δό­τες, τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Πε­ρι­φέ­ρεια Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, τον Δή­μο Θεσ­σα­λο­νί­κης και με την υπο­στή­ρι­ξη του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού. Συγ­χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Ευ­ρω­παϊ­κό Τα­μείο Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης, στο πλαί­σιο του ΠΕΠ Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ εί­ναι μέ­λος του Φό­ρουμ Διε­θνών Εκ­θέ­σε­ων Βι­βλί­ου και του Ευ­ρω­παϊ­κού Δι­κτύ­ου Εκ­θέ­σε­ων Βι­βλί­ου ALDUS UP.

(Απρί­λιος 2023)

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/5/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA