/

H διαΝΕΟσις στο Delphi Economic Forum VII & Η Φορολογία Στην Ελλάδα Με Απλά Λόγια

Την Παρασκευή 28/4 συζητάμε για τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα και το Σάββατο 29/4 συζητάμε για τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα.

&

diaNEOsis Podcasts: Η Φορολογία Στην Ελλάδα Με Απλά Λόγια

Στο 17ο μέρος της σειράς podcasts “Με Απλά Λόγια”, συζητάμε με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Γεωργία Καπλάνογλου για τη φορολογία στη χώρα μας.

Η διαΝΕΟσις για έβδομη συνεχή χρονιά στηρίζει ως content partner το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 Απριλίου έως το Σάββατο 29 Απριλίου. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαΝΕΟσις διοργανώνει δύο συζητήσεις:

1_ Η πρώτη συζήτηση που διοργανώνει η διαΝΕΟσις θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 9:40 στην αίθουσα Karamanlis Hall στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, και έχει θέμα “Στεγαστική Κρίση: Τι μπορούμε να κάνουμε;”. Η συζήτηση πραγματοποιείται με αφορμή τη δημοσίευση της νέας δημοσιογραφικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία καταγράφει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα σε πολλές ελληνικές πόλεις και, επιπλέον, ανοίγει το βλέμμα προς την Ευρώπη, αναδεικνύοντας το πώς άλλες χώρες αντιδρούν σε παρόμοια προβλήματα.

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, θα συμμετέχουν οι: 

•           Ηλίας Νικολαΐδης, Senior Editor διαΝΕΟσις & υπεύθυνος για την έρευνα της διαΝΕΟσις για τη Στεγαστική Πολιτική Στην Ελλάδα Και Στην Ευρώπη

•           Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής ETERON

•           Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Επίκ. Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & μέλος Advisory Board διαΝΕΟσις

•           Θωμάς Μαλούτας, Ομότιμος Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

•           Βασιλική Πουλά, Νομικός – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια LSE

2_ Η δεύτερη συζήτηση της διαΝΕΟσις θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 9:30 στην αίθουσα Apollon Room στο Ξενοδοχείο Αμαλία, με τίτλο “Ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα ως ισχυρά στοιχεία ανάπτυξης”. Η συζήτηση διοργανώνεται με αφορμή τη μελέτη της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό στην Ελλάδα που θα δημοσιευθεί τους προχεχείς μήνες.

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, θα συμμετέχουν οι: 

•           Χρήστος Καρράς, επιστημονικός υπεύθυνος της επικείμενης μελέτης της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό στην Ελλάδα και Senior Consultant στο Ίδρυμα Ωνάση – Senior Associate AEA Consulting

•           Σοφία Χανδακά, Συνιδρύτρια Co-museum – Επιμελήτρια Πολιτισμών του Κόσμου στο Μουσείο Μπενάκη

•           Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

•           Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Επιπλέον, την Παρασκευή 28 Απριλίου στις 16:20, η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση θα συντονίσει τη συζήτηση με τίτλο “Αναπτύσσοντας ένα σχέδιο δράσης ESG για την καλή διατροφή”, η οποία θα λάβει χώρα στο Ianthi Room στο Ξενοδοχείο Αμαλία. Κατά τη διάρκειά της, ο Γιάννης Μανιός, Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις που αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα και προτείνει μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπισή του, της οποίας είναι και επιστημονικός υπεύθυνος. Στη συζήτηση, θα συμμετέχουν επίσης οι: Χρήστος Τσόλκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Foods, Άγγελος Μπένος, Partner Tax & Legal, PwC, και Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Επικεφαλής της έδρας UNESCO on Futures Research, που φιλοξενείται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Στο νέο, δέκατο έβδομο επεισόδιο της σειράς podcasts “Με Απλά Λόγια”, η καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Γεωργία Καπλάνογλου μας εξηγεί πώς λειτουργεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα σήμερα, με απλά λόγια.

Τι συμβαίνει με τη φορολογία στην Ελλάδα; Από πού προέρχονται τα έσοδα του κράτους, και ποιοι είναι που κυρίως πληρώνουν φόρους στη χώρα μας; Ποια είναι η διαφορά των έμμεσων από τους άμεσους φόρους, και ποιοι θεωρούνται πιο “δίκαιοι”; Και ποιοι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν -και πόσο;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/4/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA