/

Έλλειψη χρηματοδότησης και πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου

Το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου είναι το αρχαιότερο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του δήμου Αργοστολίου και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1912. Συστήθηκε δε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το με αριθμό 8/1995 ΠΔ [ ΦΕΚ 5/Τα/1986 ] υπό την επωνυμία « Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου», με σκοπό σύμφωνα με το άρθρο 1 του ως άνω π.δτ/τος την περίθαλψη υπερηλίκων, απόρων, ανίκανων για εργασία, προτιμώμενων των δημοτών του δήμου Αργοστολίου και έχει έδρα τον δήμο Αργοστολίου. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του εγκρίθηκε με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων [ ΦΕΚ 1161/Τβ/2018 ].

Το ίδρυμα λόγω της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και μη χρηματοδότησης του έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση που διακυβεύει ευθέως τη συνέχιση της λειτουργίας του. Ειδικότερα το ίδρυμα λόγω της διαχρονικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων δεν χρηματοδοτείται με ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, και το μοναδικό του σχεδόν έσοδο είναι τα τροφεία που λαμβάνει από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ., τα οποία είναι καθηλωμένα από το 2008 μέχρι και σήμερα και αντιστοιχούν σε 34,63 ευρώ/ημέρα για κάθε τρόφιμο. Μάλιστα, αυτά καταβάλλονται με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΠΥ και με μια ετήσια περικοπή της τάξης του 10% περίπου. Τα αποθεματικά του ιδρύματος, ως φορέα της γενικής κυβέρνησης, έχουν μεταφερθεί υποχρεωτικά σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ σύμφωνα με τους νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Παράλληλα τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος έχουν εκτιναχθεί, αφού χαρακτηριστικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσει το ίδρυμα έχει περίπου πενταπλασιασθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον από τους 51 μόνιμους εργαζόμενους των ειδικοτήτων που προβλέπει το οργανόγραμμα του ανωτέρω ιδρύματος, σήμερα υπηρετούν μόλις 12 μόνιμοι εργαζόμενοι και 2 αορίστου, ενώ 2 εργαζόμενοι είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ίδρυμα σήμερα στεγάζει 75 τροφίμους, ενώ έχει δυνατότητα να στεγάσει 135 τροφίμους. Παράλληλα  στην λίστα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας εισέρχονται οι τρόφιμοι στο ίδρυμα υπάρχουν υπερδιπλάσιες αιτήσεις, οι οποίες λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα με οκτάμηνες και δίμηνες συμβάσεις δεν μπορούν να λύσουν το εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει, καθώς αφενός μεν είναι ελάχιστες και αφετέρου δεν καλύπτουν την χρονική διάρκεια όλου του χρόνου.

Τα παραπάνω είναι προφανές ότι επηρεάζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τροφίμους, παρά την φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού του ιδρύματος, το οποίο βιώνει την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Για τα τελευταία 10 τουλάχιστον έτη, σύμφωνα με έγγραφα του ιδρύματος, δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη και να είναι άμεσος και ορατός ο κίνδυνος το ίδρυμα να αναγκαστεί να αναστείλει την λειτουργία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται σε αυτό. Η κατάσταση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της Ε.Ε., καθώς και των δυνάμεων τους στην τοπική διοίκηση. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές Μ.Κ.Ο. και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν τις προνοιακές δομές για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση και να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι αυτές οι κοινωνικές δομές να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να περάσει η ευθύνη της πλήρους λειτουργίας τους στο κράτος και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.                   

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:

-Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη, ασφαλή και σε όλη του την έκταση λειτουργία του                    « Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου».

– Να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα διασφαλίζει την αναβάθμιση των υποδομών του « Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου», την ανάπτυξη των απαιτούμενων κλινών, ώστε να μπορούν να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες και οι εκκρεμείς αιτήσεις.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8/4/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA