Ρύθμιση οφειλών σε 72 ως 120 δόσεις στην εφορία: Αίτηση ως 31/7 – Η διαδικασία

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, όλοι εκείνοι που είτε έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών των 72 έως 120 δόσεων μέσα στην περίοδο της κρίσης covid-19, είτε δημιούργησαν μέσα στην ίδια περίοδο νέες οφειλές, αλλά ωστόσο ήταν συνεπείς στις παλαιές τους υποχρεώσεις.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 72 και στις 120 δόσεις

Όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο, η βασική επιδίωξη είναι να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία σε εκείνους που έχασαν τις ρυθμίσεις εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, να είναι και πάλι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ, παράλληλα, με τη νέα στοχευμένη ρύθμιση ουσιαστικά επιβραβεύεται η συνέπεια των οφειλετών.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις επιχειρούμενες αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ουσιαστικά επιχειρείται να γίνει το συγκεκριμένο εργαλείο πιο φιλικό για τους οφειλέτες και συνάμα να αυξηθεί η πίεση προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», ώστε να αποδεχθούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σε έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης το οποίο ορίζεται σε τριάντα (30) ευρώ.

Βήμα – βήμα η διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών

Ο οφειλέτης:

1. Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στον σύνδεσμο ΕΔΩ, ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23».

Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται, μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.

2. Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος, μέσω της εφαρμογής, που υποβλήθηκε το αίτημα.

3. Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης με χρήση ταυτότητας οφειλέτη ή κωδικό πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης covid.

Προσοχή: Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, μέσω τράπεζας (RF), που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη, μέσω της εφαρμογής, που υποβλήθηκε το αίτημα.

Β) Για τη νέα ρύθμιση σε έως 72 δόσεις:

    Αφορά οφειλές περιόδου από Σεπτέμβριο 2021 έως και Δεκέμβριο 2022.

    Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ.

    Απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έως την 31η Ιουλίου 2023.

Η παραπάνω ρύθμιση αφορά:

    Όσους οφειλέτες, εκτός από τις οφειλές της περιόδου Σεπτεμβρίου 2021-Δεκεμβρίου 2022, είχαν και προηγούμενες, τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021.

    Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως 72 δόσεις.

    Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές. Αυτοί μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως 72 δόσεις του νέου νόμου.

    Όσους είχαν πάγια ρύθμιση (για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022) και την τηρούσαν έως την 01η/02/2023.

Επισημαίνεται ότι, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων έως την 31η Ιουλίου 2023.

Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων πραγματοποιείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, μέσω του συνδέσμου ΕΔΩ.

Τόκος κατά τη διάρκεια της ρύθμισης -Επιβάρυνση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης – Πρόωρη εξόφληση ρύθμισης

Η υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή επιβαρύνεται από την ημερομηνία υπαγωγής, αντί των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και κατά Κ.Φ.Δ. τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, με τόκο ως εξής:

α) Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον είκοσι πέντε εκατοστών της εκατοστιαίας μονάδας (0,25%), ετησίως υπολογιζόμενο. Το επιτόκιο παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

β) Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από τριάντα έξι (36) και έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο της περ. α’, με βάση το οποίο υπολογίζεται ο τόκος, προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Ο τόκος του πρώτου εδαφίου υπολογίζεται ετησίως και παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Καθυστέρηση καταβολής δόσης

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε δεκαπέντε τοις εκατό (15 %).

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/4/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA