Η ΕΚΤ πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αποφασίζει για τα επιτόκια μετά την πτώχευση της SVB. Τα σενάρια για μικρότερη αύξηση 25 μονάδων βάσης, οι φόβοι του πληθωρισμού και το «αγκάθι» της Credit Suisse. Τα «φαντάσματα» του 2011 και ο κίνδυνος νέου λάθους.
Η ξαφνική εκτίναξη του χρηματοοικονομικού ρίσκου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θέτει μεγάλες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς ετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων.
Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, η οποία έπληξε ορισμένους περιφερειακούς δανειστές των ΗΠΑ, οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών βούτηξαν στο «κόκκινο» την Τετάρτη, με τη μετοχή της Credit Suisse να βυθίζεται 24% σε νέο ιστορικό χαμηλό και να δημιουργεί ερωτήματα για τη δυνατότητα της ελβετικής τράπεζας να επιβιώσει χωρίς παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών.
Η ΕΚΤ είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που καλείται να λάβει απόφαση για τα επιτόκια μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές η πτώχευση της SVB την περασμένη εβδομάδα. Η Fed θα συνεδριάσει στις 22 Μαρτίου και η Τράπεζα της Αγγλίας μία ημέρα αργότερα.
Το δίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι μεγάλο. Αν προχωρήσουν σε μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης όπως δεσμεύτηκε τον Δεκέμβριο η Κριστίν Λαγκάρντ και δήλωσε ότι «είναι πολύ, πολύ πιθανό» πριν από δέκα ημέρες, κινδυνεύουν να κριθούν αυστηρά, αν η κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα. Αν επιλέξουν μια μικρότερη αύξηση, όπως προβλέπουν τώρα το Bloomberg Economics και η Deutsche Bank, ή να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα, μπορεί να μείνουν πίσω στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο, τα οποία έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.
«Έχουμε συστημικά χρηματοπιστωτικά προβλήματα, αλλά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και η ιδέα ότι αυτή η οικονομική πίεση θα προκαλέσει πτώση του πληθωρισμού δεν υπάρχει ακόμη στα οικονομικά δεδομένα», δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί. «Έτσι υπάρχει ένα δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες», υπογράμμισε ο Dr. Doom.
Mια αντανάκλαση αυτού του διλήμματος είναι ότι οι επενδυτές προβλέπουν πλέον αύξηση 25 μονάδων βάσης.
«Είναι η Credit Suisse πολύ μεγάλη για να αποτύχει; Ίσως, αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουμε», τόνισαν οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Πάουελ, Μάεβα Κάζιν και Τζέιμι Ρας σε σημείωμα του Bloomberg Economics, στο οποίο βλέπουν να αλλάζουν την εκτίμησή τους για την κίνηση της ΕΚΤ σε αύξηση 25 μονάδων βάσης. «Το Bloomberg Economics αναμένει τώρα από το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι πιο προσεκτικό».
Νωρίτερα την Πέμπτη, το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, νυν πρόεδρος της Société Générale, συμβούλεψε τους διαδόχους του είτε να αναβάλουν την αύξηση των επιτοκίων είτε να τα αυξήσουν κατά 25 μονάδες βάσης. Ο πρώην συνάδελφός του Βίκτορ Κονστάντσιο συμφώνησε, λέγοντας στο Twitter ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης το πολύ.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον Μπίνι Σμάγκι, θα ήταν να επαναλάβει η ΕΚΤ το λάθος που έκανε το 2011, όταν αύξησε το κόστος δανεισμού, για να χρειαστεί να αντιστρέψει την κίνηση λίγο αργότερα.
«Η αύξηση των επιτοκίων -είτε τα επιτόκια της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα είτε τα επιτόκια της Fed την επόμενη εβδομάδα- μπορεί να είναι η μεγαλύτερη γκάφα από τότε που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2008», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπομπ Μισέλ, επικεφαλής επενδύσεων στην JPM Asset Management.
Τραπεζικό sell off στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βαριές απώλειες την Τετάρτη, με την Credit Suisse να βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έκλεισε με πτώση 24% την Τετάρτη, με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί κάτω από τα 7,6 δισ. δολάρια.
Η ελεύθερη πτώση της Credit Suisse πυροδότησε ευρύτερο sell off στις τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ήδη κλονιστεί αυτή την εβδομάδα από την πτώχευση της Silicon Valley Bank.
Η μετοχή της BNP Paribas υποχώρησε 10% και της Société Générale 12%. Η Deutsche Bank και η Barclays διολίσθησαν 9%, ενώ η ING βούτηξε 10%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε 2,9% χαμηλότερα. Από την αρχή του μήνα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός έχει καταγράψει απώλειες 16%.
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/3/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA