/

Σύνοψη του κυβερνητικού έργου τις προηγούμενες ημέρες

Καλή Σαρακοστή σε όλους και σε όλες. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την αποκριά στα νησιά μας. Μετά τους δύσκολους χειμώνες της πανδημίας, ήταν μια επιστροφή σε ανοιχτές εκδηλώσεις.

Στο πεδίο του κυβερνητικού έργου είχαμε αρκετές θετικές εξελίξεις τις προηγούμενες ημέρες με την ανακοίνωση μέτρων στήριξης των πολιτών και νέα νομοσχέδια στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Κάρτα Αγορών (Market Pass). Πρόκειται για μέτρο στήριξης 3,2 εκ. νοικοκυριών λόγω της διεθνούς πληθωριστικής κρίσης στα τρόφιμα.  Χρηματοδοτείται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Στόχος είναι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα για 6 μήνες. Ήδη το «Καλάθι» του Νοικοκυριού έχει μειώσει ή κρατήσει σταθερές τις τιμές στο 91% των προϊόντων του, με το όφελος για μία τετραμελή οικογένεια να είναι 60 ευρώ τον μήνα. Με το Market Pass υπολογίζεται ότι το όφελος θα υπερβεί τα 110 ευρώ το μήνα.

Ψηφίστηκε στη Βουλή η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα, τα οποία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη είναι συχνά.

Ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση στην κοινωνική και οικονομική ζωή, κατοχυρώνοντας τη γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης. Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας μας:

•           Παράταση χαμηλού ΦΠΑ για 6 ακόμα μήνες σε προϊόντα και υπηρεσίες.

•           Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες για όλο το 2023.

•           Έκτακτο βοήθημα 200-300 ευρώ σε 1.112.000 συνταξιούχους που είδαν μικρή ή καθόλου αύξηση στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

•           Ρύθμιση 120 ή 72 δόσεων για χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

•           Στήριξη φορολογουμένων που δημιούργησαν οφειλές για πρώτη φορά μέσα στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση με σχήματα 36 ή 72 δόσεων .

•           Βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

•           Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ, για απασχολούμενους στην υγεία και πυροσβέστες.

Τέλος, εγκρίθηκε η νέα επέκταση του φράκτη στο Έβρο, μήκους 35 χιλιομέτρων. Το συνολικό μήκος του φράκτη θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/3/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA