/

ΤΕ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας

Οι  καταστροφικοί σεισμοί που συνεχίζουν να μαίνονται στην Τουρκία, και την Συρία,  με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και  αγνοούμενους επικαιροποιούν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στην χώρα μας και στο νομό μας ως μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα.

Τόσο παλαιότερα όσο και πρόσφατα το 2014 στο νομό μας, η ανυπαρξία ενός τέτοιου σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου πριν και μετά την εκδήλωσή του, οι γενικευμένες  καταστροφές στις δημόσιες κυρίως υποδομές (δημόσια κτίρια, οδοποιία κ.α.), οι ελάχιστες και μηδαμινές αποζημιώσεις στους πληγέντες, η εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων στην μοίρα τους κ.α., αποδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών όλα αυτά τα χρόνια.

Με καταμερισμό και με ενιαία αντίληψη ως αστικό κράτος, δεν θεωρούν τα αναγκαία έργα και υποδομές που προστατεύουν το λαό και την περιουσία του αλλά  και το φυσικό πλούτο της περιοχής «επιλέξιμες» δαπάνες, ακριβώς γιατί δεν αποδίδουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν αντιμετωπίζουν ως κρατική ευθύνη την αντισεισμική επάρκεια των υποδομών και των κατασκευών (δημόσιων και ιδιωτικών), παραπέμποντας στην ατομική ευθύνη του ιδιοκτήτη την στατικότητα της κατοικίας του, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος κατασκευής,  απαλλάσσοντας έτσι το κράτος, από τις δικές του ευθύνες.

Αποτελεί  πρόκληση σήμερα (9 χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014) ότι, είναι τσακισμένες και ισοπεδωμένες οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι και σε συνεχή αμφισβήτηση το επίδομα ενοικίου για τους πληγέντες, το περιφερειακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο είναι σμπαραλιασμένο, οι σχολικές υποδομές είτε είναι ρημαγμένες και επικίνδυνες  (μηχανουργείο ΕΠΑΛ Ληξουρίου) είτε είναι χωρίς αντισεισμικό έλεγχο και πιστοποίηση, τα δύο νοσοκομεία του νομού παραμένουν με μεγάλα στατικά προβλήματα χωρίς καμιά επισκευή κ.α. Αποτελεί πρόκληση ότι και μετά τα νέα χτυπήματα του «Ιανού» και του «Μπάλου» η κατάσταση σε όλες τις δημόσιες υποδομές, στα λαϊκά νοικοκυριά και σους αυτοαπασχολούμενους  οξύνθηκε και διαχειρίζεται από κυβέρνηση και τοπική διοίκηση με ανεμικές επιδοτήσεις και σημειακές παρεμβάσεις, προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι.

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα ότι την ίδια ώρα που ο λαός κινδυνεύει καθημερινά από τα φυσικά φαινόμενα, με επιδοτήσεις και τσάμπα ζεστό χρήμα, ξεφυτρώνουν το ένα μετά από το άλλο τα πεντάστερα ξενοδοχεία, οι εφοπλιστές  αγοράζουν καράβια, οι επενδυτές  στην ενέργεια στήνουν νέες ΑΠΕ στα βουνά μας στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης της ενέργειας.

Σήμερα ο λαός μας, έχοντας την παραπάνω πείρα της παραπάνω ταξικής πολιτικής, της εγκατάλειψης της αντισεισμικής προστασίας από την μεριά του ελληνικού αστικού κράτους, δείχνει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο γειτονικό λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η συγκινητική ανταπόκρισή του από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς-Ιθάκης αλλά και άλλων φορέων που έχουν πάρει αντίστοιχη  πρωτοβουλία για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, (κουβέρτες, φάρμακα κλπ), αποδεικνύει στην πράξη πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» Αποδεικνύεται, πάνω απ’ όλα, ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αντίθετα τους ενώνουν τα ίδια βάσανα και προβλήματα, γι’ αυτό και πρέπει να τους ενώσει και ο κοινός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Ένα σύστημα που παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα θυσιάζει όλα στον βωμό των κερδών, των μεγάλων συμφερόντων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που πληρώνουν οι λαοί.

Απαιτούμε άμεσα:

•           Να αρθεί το δολοφονικό εμπάργκο και όλα τα εμπόδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, που θρηνεί για τους χιλιάδες νεκρούς και δίνει τη μάχη στα χαλάσματα  αβοήθητος.

•           Να πραγματοποιηθούν άμεσα και με κρατική ευθύνη ολοκληρωμένοι έλεγχοι στο νησί μας, με σύνταξη μελετών στατικότητας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων και κοινωφελούς χρήσης  κτιρίων, με προτεραιότητα στα σχολεία και σε όσα άλλα κτίρια έχουν κατασκευαστεί πιο παλιά ή εμφανίζουν προφανή προβλήματα.

•           Να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα τα μέτρα αντισεισμικής- αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής  θωράκισης στο νησί μας.

•           Να κατασκευαστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση με αποκλειστική κρατική αρωγή οι σεισμόπληκτες εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι. Να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος στα άλλα συγκροτήματα στο νομό, καθώς και όλων των εργατικών – λαϊκών σπιτιών που έχουν κατασκευαστεί με τους παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, με ενδελεχείς μετρήσεις των υλικών με σύγχρονα μέσα. Να δίνεται απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις το επίδομα ενοικίου στους σεισμόπληκτους

•           Διενέργεια ελέγχων στα ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους και όχι των ξενοδόχων.

•           Συγκρότηση κλιμακίου μηχανικών υπό κρατική ευθύνη, που θα μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι ιδιώτες για ελέγχους των κατοικιών τους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σύνθημα “Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής” μπορεί να γίνει πράξη. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σε αυτό το σύνθημα δίνει περιεχόμενο, ζωντάνια, προοπτική.

Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με δυνατό ΚΚΕ στα νησιά  μας,

ενίσχυσή του με όλους τρόπους και ψήφο στις βουλευτικές εκλογές

ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ

23/2/2023

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/2/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA