«Δεν χρειάζονται καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»: Επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία

Συνοδεύεται από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που επισκέπτεται σήμερα Κυριακή την Τουρκία, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα., κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια.

Είναι σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμη έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις, είπε από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός ΥΠΕΞ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια και υπογράμμισε πως «σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες».

Τον Έλληνα ΥΠΕΞ υποδέχτηκε με θερμό εναγκαλισμό ο Τούρκος ομόλογός του κατά την άφιξή του στα Άδανα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

 «Είμαι πολύ χαρούμενος που τον έχω εδώ» («I am very happy to have him here»), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία κατά την άφιξή του μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια. «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο ΥΠΕΞ, τον οποίο θα συνοδεύσει ο Τούρκος ομόλογός του καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην Τουρκία και στη Συρία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό φορέων και ιδιωτών που επιθυμούν να συνδράμουν στις προσπάθειες συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/2/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA