/

Στη Βουλή ρυθμίσεις για την προστασία των καταναλωτών – Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και πάλι το μάτι στη Χρυσή Αυγή

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2020/1828 της ΕΕ που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπει σημαντικές βελτιώσεις για την προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.

Θεσμοθετείται η δυνατότητα των «Αντιπροσωπευτικών Αγωγών» για τους πολίτες. Δηλαδή η υποβολή συλλογικής απαίτησης αποζημίωσης από επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Οι καταναλωτές θα μπορούν να ζητούν αποζημίωση, επισκευή, αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων για διάφορες παραβιάσεις της νομοθεσίας, μέσω των ενώσεων καταναλωτών.

Μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων καταναλωτών από την έκθεση σε προϊόντα που μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό σε τυχερά παιχνίδια ή σεξουαλική εκμετάλλευση.

Μια τρίτη ρύθμιση αφορά στις ψηφιακές συναλλαγές και συγκεκριμένα τις πρακτικές phishing, το λεγόμενο «ηλεκτρονικό ψάρεμα» με μηνύματα ή πλαστές ιστοσελίδες. Είναι μια μέθοδος εξαπάτησης που έχει ως αποτέλεσμα την υφαρπαγή κωδικών και κατόπιν χρημάτων από τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών για ζημιές που προκύπτουν από την υπεξαίρεση κωδικών.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί επίσης ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνου με τη μέθοδο της υποθαλάσσιας πόντισης, καθώς υπήρχε κενό στη νομοθεσία μας.

Τέλος με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Μια διάταξη που έχει στόχο την προστασία της Δημοκρατίας μας από εγκληματικές οργανώσεις και από καταδικασμένα πρόσωπα. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έκρινε ότι η ρύθμιση είναι συνταγματική.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε καθαρά ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν πρέπει να κατέρχονται ως υποψήφιοι με μανδύα πολιτικών κομμάτων. Δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την προστασία της Δημοκρατίας μας, έκρινε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση, επιλέγοντας το ΠΑΡΩΝ και κλείνοντας έτσι και πάλι το μάτι στη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Κασιδιάρη.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/2/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA