/

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Το μπριλάντε γιορτάσι της Αζολιωτοπούλας Κυράς Υπαπαντής

Άβρεκτη  φέτος τούτη η Υπαπαντή του Κυρίου, και, όπως λέει η παροιμία «Καλοκαιριά τση Υπαπαντής,  μαρτιάτικος χειμώνας»,  έτσι θα γίνει… πολλά νερά τον Μάρτιο και αρκετά ξεπαγιάσματα κρύου!  Το ήθελα το νερό, για να νοστιμίσει η μέρα και να αφήσουμε όλοι μας τις δουλειές μας, που μας πνίγουν και γίνονται δουλείες και να βρεθούμε σε μια εκκλησιά για την Υπαπαντή του Κυρίου. Γιατί, είναι αλήθεια, πως όταν βλέπουμε καλό καιρό, τόσο τρέχουμε για τις εργασίες μας, που αδιαφορούμε για μας και χάνουμε της ψυχής τα εσώτερα και την καλή επικοινωνία μέσα από το θείο που μας ενώνει.

Βρέθηκα ανώρως το πρωί  στα Ζόλα, όπως κάθε χρόνο και ανοίγοντας την πόρτα της εκκλησιάς της Υπαπαντής,  βλέπω τους ψαλτάδες σε ημικύκλιο στο κέντρο του ναού,  με χοράρχη τον Βασίλη Καλογηρά να λένε τα τροπάρια της μεγάλης  ημέρας. Τα αδέλφια  Γιώργος και ο Σωκράτης  Ν. Απέργη,  άρπαζαν τις άσπρες κανδινέλλες και κουνούσαν τους πολυελαίους, κι έτσι άπλωναν τη θεία ενέργεια του ήχου μέσα στο χώρο. Ο Μάκης Ν. Απέργης κοιτούσε την κάθε λεπτομέρεια, τα κεριά τους άρτους και τόσα άλλα…

            Η φωταψία στο ναό διάχυτη, όμορφα λουλούδια στα βάζα, επί τω πλείστο της εποχής, τι άλλο από τα όμορφα μυρουδικά μανουσάκια, οι κορδέλες και η υπόλοιπη διακόσμηση υπέροχη, όλα παστρικά και τακτοποιημένα από τους Επιτρόπους του ναού (Γεράσιμο Ν Απέργη και Γεώργιο Αποστόλη Απέργη, που είναι και πρόεδρος στο χωριό των Ζόλων)  και με την επίβλεψη του ιερέα Ανδρέα Σβορώνου.

            Στον καλανάρχο η παρέα του Βασίλη Καλογηρά με δίπλα του τον ψάλτη του ναού, Σπύρο Μποφιλάτο, τον Μενέλαο Σωτηρόπουλο, τον Μάκη (Παπά) Παπαναστασάτο  κι άλλους της ομάδας του, που  έδωσαν μια καλοάκουστη ψαλτική και που ήταν εναρμόνια  στον ήχο, χωρίς ακρότητες. Αν και τα μπάσα ήθελαν ακόμη μιαν ενίσχυση, παρόλα αυτά, το όλο ψαλτικό σύνολο ήταν υπέροχο και γλυκύτατο στον ήχο του. 

            Η αξία αυτής της ψαλτικής εκκλησιαστικής λειτουργίας της παρέας του Καλογηρά, είχε  μια «νοστιμάδα κεφαλονίτικη», γιατί έψαλλαν  με το γνωστό σ’ όλους μας ύφος, κανταδόρικο  της Κεφαλονιάς μας. Η «Δοξολογία»  ήταν τονάτη  αρκετά, είχε ένα μπρίο φωνητικής έκφρασης με στακάτο ρυθμικό τέμπο. Την ώρα που ξεκίνησαν  να την   ψάλλουν,  ο Γεράσιμος  Ξένος, χτύπησε τις καμπάνες –καλεστηκά-  και αυτό το καλεστηκό σήμαμα το συγχρόνισε με τη  «Δοξολογία» η οποία  ακουγόταν από τα μικρόφωνα στον αύλειο χώρο του ναού. Το σήμαμα ήθελε να κρατήσει ακόμη πιο πολύ, γιατί είχε ρυθμό και ο Μάκης Ξένος ήταν σε στιγμή παλμού, αλλά διακονούσε  μέσα στο ναό και ήταν βιαστικός…

             Για το σύνολο της όμορφης ψαλτικής εικόνας, θα μπορούσα να πω, ότι αν κάποιος πρόσεχε αναλυτικά, τον τρόπο που  έψαλλαν την εκκλησιαστική μελωδία, θα καταλάβαινε,  πως είχε το ύφος και τον   τρόπο της παλιά αριέττας, που ο πρίμος γίνεται οδηγός για τις άλλες φωνές, τις οποίες παρασέρνει και δημιουργούν ένα υπέροχο ακουστικό σύνολο. Το  «Άγιος ο Θεός»,  και το «Σε Υμνούμε» έσβηναν όμορφα στις καταλήξεις των μουσικών φράσεων, με μεγάλη επιδεξιότητα του μαέστρου  Βασίλη Καλογηρά, δείχνοντας την φιλότιμη προσπάθειά του να κρατήσει τα στοιχεία της ψαλτικής παράδοσης του νησιού μας.

Ο  « Χερουβικός Ύμνος»  ήταν υπέροχος όπως τον έψαλλαν, κρατώντας τα μικρά μουσικά γυρίσματά του σταθερά,  ώστε να μοιάζουν με μουσικές  πιέτες, και να «στολίζεται» στο άκουσμα κατανυκτικά.  Στο ψαλτικό κόρο προστέθηκαν και δυο γυναικείες φωνές, που φάνηκε πως ακολουθούσαν τις οδηγίες του χοράρχη  Βασίλη Καλογηρά  και ταίριαξαν μαζί με την ψαλτική ομάδα σωστά και ισόμετρα.

            Η ανάγνωση του «Αποστολικού Κειμένου» την έκανε ο Σπύρος  Μποφιλάτος με ένα δωρικό τρόπο, χωρίς μουσικά κεντίδια, χωρίς συνοδείας της ψαλτικής  ομάδας έστω και στις καταλήξεις  στο κλείσιμο των προτάσεων.  Με άλλα λόγια, αυτή η ανάγνωση, είχε τη χάρη της, γιατί έδειχνε τον άλλο τρόπο ψαλτικής, που έχουν οι εμπειρικοί ψάλτες των χωριών μας.

            Ο ναός πλημμύρισε από κόσμο, από πολλά μέρη του νησιού, από την Πύλαρο, από το Αργοστόλι, από τη Λειβαθώ, από το Ληξούρι και από τα γύρω χωριά της Θηνιάς.  Το παρόν έδωσαν οι :Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο αντιδήμαρχος  Σπύρος Σαμούρης, Δημήτρης Σπανός, Αντώνης Λουβερδής, Παναγής Βανδώρος, Άγγελος Κωνσταντάκης, Ηλίας Κουρκουμέλης, ο Αργύρης Γαβριελάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός, και ο υποψήφιος πολιτευτής Νικόλας Φαραντούρης  που συμμετείχε στην ψαλτική παρέα και άλλοι. Επίσης, το παρόν έδωσε και το ΚΑΠΗ Αργοστολίου με αρκετά από τα μέλη του.

Μετά το πέρα της ιεράς Πανήγυρης της Υπαπαντής των Ζόλων ακολούθησε κέρασμα, δόθηκαν οι άρτοι, και προσφέρθηκε καφές και γεύμα στους ψαλτάδες και στους προσκεκλημένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλό κρασί, κρεατόπιτα και παστίτσιο, γλυκά και άλλα εδέσματα, όλα στο τραπέζι που στρώθηκε από τους Αζωλιάτες στο κελί του ναού.  Ο Γεράσιμος Σωτ.  Γαλανός τσου έβαλε τη φυτίλια με πολλά πειράγματα και όπως καταλαβαίνετε, αρπαχτήκαν οι περισσότεροι  με πολύ κέφι. Το χάρηκα, που ξέδωσαν για λίγο και σφυγμομέτρησαν τις δυνάμεις τους για τα επόμενα  τερτίπια  των εκλογών που έρχονται…!

Χαμός σας λέω …χαμός! Όμορφος χαμός!

Βγάζω μια φωνή και λέω. Ομπρός όλοι  σηκωθείτε και ελάτε ομπροστά από την πύλη του ναού, για μιαν ωραία φωτογραφία, αναμνηστική της ευλογημένης συνάντησής μας!

Και του Χρόνου να είμαστε Καλά… και Συ Κυρά μου Υπαπαντή το 2024 να  είσαι βρεγμένη και  ξεπαγιασμένη! 

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/2/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA