//

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Περιδιάβασμα σε ωραίες μνήμες

Υπήρχε στο Ληξούρι, γύρω στα 1960,  ένας τύπος  ανήσυχος μουσικά και επιχειρησιακά, που όλοι τον ξέραμε ως Μεμά (Γεράσιμο) Μουρελάτο, αυτό ήταν το ονοματεπώνυμό του.

            Μουσικά μορφώθηκε από μικρός  στη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, την οποία και υπηρέτησε για πολλά χρόνια, παίζοντας πρώτη κορνέτα, αφήνοντας μια καλή ανάμνηση με αυτό τ’ όμορφο στον ήχο  μουσικό όργανο.    

            Μα ακόμη ο Μεμάς Μουρελάτος, σκέφτηκε  κατά τη νεότητά του,  να στήσει ένα περίπτερο κοντά στην παραλία των Λεπέδων, και να εξυπηρετεί τους λουόμενους, τους επισκέπτες και τους τουρίστες που τότε άρχιζαν να φανερώνονται όλο και πιο πολύ  στο νησί μας.  Αυτή ήταν μια πρώτη επιχειρησιακή ενέργειά του, που φυσικά είχε την υπέροχη εξέλιξη του Κέντρου «Απόλαυση».

            Παράλληλα οργάνωσε μια ορχήστρα, η οποία και «όργωνε» την Κεφαλονιά καλύπτοντας μουσικά,  τις διασκεδάσεις, τους χορούς, τις αποκριές, χαρίζοντας στο κοινό τα όμορφα  μουσικά ακούσματα εκείνης της εποχής. Τα μέλη της ήταν οι: Γεράσιμος (Μεμάς)  Μουρελάτος – κορνέτα, Διονύσιος Αλεξανδρόπουλος, ο κουρέας – σαξόφωνο και στα τύμπανα ο Νίκος Λεγάτος και άλλοι που κατά καιρούς ενσωματώνονταν  για λίγο στο μουσικό σχήμα  και έπαιζαν όπου τους καλούσαν. – Επίσης  έκανε τα πρώτα βήματά κοντά στην ορχήστρα αυτή, κοντά στον Γεράσιμο Μουρελάτο και ο σπουδαίος μουσικός και συνθέτης,  Γεράσιμος Πυλαρινός, ένας δικός μας άνθρωπος, ένας αξιόλογος καλλιτέχνης. 

            Στα 1964 ο Μεμάς  βρήκε μια σπουδαία σύντροφο, τη  

γνωστή σ’ όλους μας Τασία (Αναστασία) Βαλλιάνου – Συνοδινού, από τους Σουλλάρους και δημιούργησαν μια εξαίρετη οικογένεια.

Ο Γεράσιμος ( ο Μεμάς) πάντα ανήσυχος και δραστήριος στα της ζωής του ανοίγματα, συνέχισε να αγωνίζεται μεταφέροντας το επιχειρησιακό του πνεύμα  στο Λογγό των Λεπέδων.  Έτσι, θεμελίωσε στην πατρική του περιουσία, μια επιχείρηση που άφησε και αφήνει οσημέραι μια σημαντική προσφορά στον τόπο μας.  

             Πρόκειται  για  ένα κέντρο  προσεγμένης εστίασης υπέροχου φαγητού, που είναι  λίγα μέτρα έξω από το Ληξούρι, στο Λογγό,  και μπορεί κάποιος να απολαύσει καλό σπιτικό φαγητό, με μερίδες εστιατορίου  πλούσιες,  με πολλές επιλογές σε ορεκτικά, μαγειρευτά και της ώρας  και με τη  θέα του χώρου  να  τον αποζημιώνει μέσα από την καλή εξυπηρέτηση και την ευγένεια. 

            Στη σάλα του εστιατορίου  πόσες εκδηλώσεις του Δήμου Ληξουρίου έχουν γίνει, πόσοι χοροί Σωματείων και Συλλόγων, πόσες φορές η Φιλαρμονική Ληξουρίου δεν έκανε σ’ αυτό το  χώρο τους  αποκριάτικους και εορταστικούς  χορούς της;!  Άπειρες τον αριθμό καλές και υπέροχες στιγμές μπορεί να θυμηθεί η μνήμη του καθενός, για τη λειτουργικότητα αυτού του Κέντρου  «Απόλαυση», του Μουρελάτου.

            Ο Μεμάς Μουρελάτος μαζί με την Τασία του έτρεχαν ασταμάτητα, να εξυπηρετήσουν, να ετοιμάσουν, να προσφέρουν…  ‘Όταν όλοι είχαν σερβιριστεί, όταν όλοι είχαν  μισόγιομη τη γαστέρα τους, έκλειναν τα φώτα, και μέσα από το ημίφως της κουζίνας, ο Μεμάς,  έβγαινε προς τη σάλα κι έπαιζε με την κορνέτα μελωδίες και οι θαμώνες  που είχαν σιωπήσει κυριολεκτικά, έμενα εκστατικοί. Δεν εγκατέλειψε τούτη τη κίνηση χαρά και προσφοράς στους πελάτες του,   που την χαίρονταν κι έρχονταν και ξανάρχονταν για να τύχουν σ’ αυτό το μελωδικό αντίδωρο της αγάπης, που είχε αυτό το εστιατόριο.

            Δεν μπορώ να ξεχάσω  πόσες φορές συνόδευσα ομάδες και γκρουπ για να γευματίσουν στο εστιατόριο, χορωδούς,  λυρικούς τραγουδιστές, προσωπικότητες, φίλους, καλεσμένους του Δήμου Ληξουρίου, ονόματα διάσημα και γνωστά της καλλιτεχνικής και επιστημονικής  ζωής της Ελλάδος μας…   Ακόμη, θα τονίσω με πολύ σεβασμό, την αμεσότητα και την ευγένεια της Τασίας Μουρελάτου, που πέρα από την προσεγμένη κουζίνα της, κρατούσε την παραδοσιακή γραμμή και κάλυπτε κάθε δύσκολη και ιδιαίτερη επιλογή  που θα της ζητούσαν, με χαμόγελο  και περίσσια καλοσύνη. 

             Ήταν η Τασία του Ληξουρίου,  έτσι είχε καθιερωθεί,  που άφησε ισχυρό ίχνος μιας δυναμικής γυναίκας, που ήξερε να συνδυάζει και το παλιό και το νέο. Αυτή η δυναμική της εκπορευόταν από την πατρική της οικογένεια, όπου και τ’  άλλα μέλη της χάραξαν μια σπουδαία προσφορά στα πολιτιστικά και όχι μόνο, δρώμενα της Παλικής μας.

            Σφραγίζοντας  τη σύντομη αναφορά στον Γεράσιμο και στην Τασία  Μουρελάτου, καθώς και στην εκλεκτή τους οικογένεια, πέρα από το επιχειρησιακό τους τρόπο και τη σπουδαία βιοτική πορεία τους, αξίζει πρωτίστως να σταθεί κανείς σε λόγια αξίας με πολλή αγάπη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν στον τόπο ένα οικονομικό και τουριστικό άνοιγμα, θεμελίωσαν με το όνομά τους μια  ποιοτική ταυτότητα  κοινωνικότητας  και συμπεριφοράς μέσα από το ευγενικό τους ήθος  και απετέλεσαν  και συνεχίζουν να αποτελούν τα παιδιά τους, σημείο αναφοράς καλών επικοινωνιών και δράσεων  για την τουριστική προβολή του τόπου μας.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA