Αστυνομικά νέα ΠΙΝ

Συνελήφθη αλλοδαπός για περιπτώσεις διακεκριμένης κλοπής στη Ζάκυνθο

Εξιχνιάσθηκαν -2- περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων, -1- περίπτωση κλοπής μοτοσυκλέτας και -1- περίπτωση διάρρηξης-κλοπής από κατάστημα

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής

Αναζητείται ένας ακόμη συνεργός του

Συνελήφθη, χθες (13.01.2023), το βράδυ, στη Ζάκυνθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας, αλλοδαπός, και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, ο αλλοδαπός, εντοπίσθηκε και συνελήφθη χθες (13.01.2023), το βράδυ, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, μαζί με ένα ακόμη συνεργό του, ο οποίος αναζητείται, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (12.01.2023) αφαίρεσαν από την πόλη της Ζακύνθου -1- ι.χ. αυτοκίνητο.

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι δράστες, εμπλέκονται επιπλέον, σε -1- περίπτωση κλοπής ι.χ. αυτοκινήτου από την περιοχή του Λαγανά, σε -1- περίπτωση κλοπής μοτοσυκλέτας από την πόλη της Ζακύνθου και σε -1- περίπτωση διάρρηξης και κλοπής αντικειμένων από κατάστημα στο Λαγανά, που έγιναν το χρονικό διάστημα από την Δευτέρα (09.01.2023) έως Τετάρτη (11.01.2023).

Κατά τις έρευνες, βρέθηκαν τα -2- ι.χ. αυτοκίνητα και τα αντικείμενα, τα οποία επιστράφηκαν στους κατόχους τους.

Προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή των δραστών και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

Συνελήφθησαν δύο άτομα, για διαφορετικές περιπτώσεις κλοπών στην Κέρκυρα

Συνελήφθησαν, χθες (13.01.2023), στην Κέρκυρα, από Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας, δύο άτομα, για διαφορετικές περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα,  στην πρώτη περίπτωση, εντοπίσθηκε και συνελήφθη χθες (13.01.2023), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λευκιμμαίων, ένας ημεδαπός, καθώς, μετά από σχετικές καταγγελίες, προέκυψε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, παραβιάζοντας τις πόρτες τριών λεωφορείων που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης του ΚΤΕΛ, στην πόλη της Κέρκυρας, αφαίρεσε από το εσωτερικό των δύο εξ αυτών, συνολικά, το χρηματικό ποσό των -480- ευρώ και άλλα αντικείμενα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, βρέθηκε μέρος των αφαιρεθέντων που επιστράφηκαν στους κατόχους τους. 

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες (13.01.2023), το απόγευμα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αχιλλείων, ημεδαπός, ο οποίος λίγη ώρα πριν τη σύλληψή του, είχε αφαιρέσει, από προαύλιους χώρους δύο οικιών, στην περιοχή του Περάματος, μεταλλικά αντικείμενα και σωλήνες, ενώ, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι ο δράστης, σε μία εκ των δύο οικιών είχε προβεί, άλλες δύο φορές, σε αντίστοιχες πράξεις κλοπής, κατά το χρονικό διάστημα από 23.12.2022 έως 25.12.2022. 

Προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αχιλλείων, στο πλαίσιο της οποίας, κατασχέθηκε -1- ι.χ. αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης των κλοπών. 

Οι συλληφθέντες και για τις δύο περιπτώσεις κλοπών, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης στο νησί της Κέρκυρας

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά -8- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και δύο ηγετικά στελέχη

Ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα ακόμη δύο άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι αγόραζαν ακατέργαστη από τα μέλη της οργάνωσης

Κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, χρηματικά ποσά, μηχανή, αυτοκίνητο και κινητά τηλέφωνα

Τέλος στη δράση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης, στο νησί της Κέρκυρας, έβαλαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, αφού με την πολύμηνη και μεθοδική έρευνά τους, διακρίβωσαν πλήρως τη δράση της και ταυτοποίησαν τα στοιχεία όλων των μελών της.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (12-01-2022), σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν:

•           οκτώ μέλη της εγκληματικής ομάδας (πέντε ημεδαποί και τρείς αλλοδαποί), μεταξύ των οποίων δύο ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, – κατά περίπτωση- για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης.

Για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, ταυτοποιήθηκαν δύο επιπλέον  αλλοδαποί  και συγκριμένα το αρχηγικό  μέλος, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και ένας ακόμη, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και -20- άτομα, που αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της ομάδας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από διερεύνηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις ατόμων και δημιουργίας “προφίλ” των εμπλεκομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της ομάδας, έχοντας διακριτούς ρόλους οργάνωσης, τριών αλληλένδετων επιπέδων και λειτουργώντας υπό την καθοδήγηση του ηγετικού πυρήνα, συγκρότησαν  εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του έτους 2021, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος.

Η έρευνα των αστυνομικών για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας είχε ξεκινήσει προ διετίας και είχε οδηγήσει σε επιμέρους αστυνομικές επιχειρήσεις -χτυπήματα- σε βάρος μελών της (σχετ. τα από 02-07-2021, 01-06-2022, 29-06-2022, 01-09-2022 και 27-10-2022 Δελτία Τύπου Γραφείου μας) και όσον αφορά τη δράση τους, προέκυψε ότι:

•           Το πρώτο επίπεδο – ο ηγετικός πυρήνας της εγκληματικής ομάδας – αποτελούνταν από 34χρονο αλλοδαπό προμηθευτή «αρχηγό», που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και δύο ημεδαπούς, 54χρονο «υπαρχηγό» και 77χρονο βασικό διακινητή, που συνελήφθησαν κατά τη χθεσινή επιχείρηση. 

Ο «αρχηγός», ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή των ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στο νησί της Κέρκυρας και οργάνωνε τα υπόλοιπα δύο ηγετικά στελέχη παρέχοντας τους οδηγίες για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών καθώς και τον περαιτέρω καταμερισμό ενεργειών. 

•           Στο δεύτερο επίπεδο, της οργάνωσης συμμετείχαν μέλη της που είχαν στρατολογηθεί από τον ηγετικό πυρήνα και ήταν επιφορτισμένοι με την αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση των ναρκωτικών και είσπραξη των χρηματικών ποσών από την πώληση τους.

Πρόκειται για επτά άτομα -τρεις ημεδαπούς (δύο άντρες ηλικίας 50 και 63 ετών και μία 30χρονη γυναίκα) και τέσσερις αλλοδαπούς (ηλικίας 34,47,68 και 35 ετών – έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, καθώς είχε συλληφθεί στο πλαίσιο προγενέστερων ερευνών, την 31-08-2022).

•           Στο τρίτο επίπεδο περιλαμβάνονται ουσιοεξαρτημένα άτομα στο νησί της Κέρκυρας.

Σημειώνεται δε, ότι τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν δηλωμένες σε μη υπαρκτά πρόσωπα (ghost persons) και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένη φρασεολογία όσον αφορά το είδος, την τιμή και την ποσότητα των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη (11.01.2023) και την Πέμπτη (12.01.2023), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

•           ακατέργαστη κάνναβη βάρους -567- γραμμαρίων,

•           -2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

•           χρηματικό ποσό -3.970- ευρώ

•           -1- μοτοσυκλέτα

•           -1- αυτοκίνητο και

•           -6- κινητά τηλέφωνα

Η συνολική διακινηθείσα ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, από την  εγκληματική δράση της ομάδας το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, από τον Ιούλιο του 2021 έως την αποδόμηση της, ανέρχεται τουλάχιστον στα -30- κιλά, εκ των οποίων κατασχέθηκαν τα -19- κιλά, από «χτυπήματα» του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις -180.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA