/

Ειδική ενίσχυση 70€/στρέμμα για αμπελώνες και ελαιώνες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη

Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 και προβλέπει ενισχύσεις συνολικού ύψους 13,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με θετικές προβλέψεις για την πρωτογενή παραγωγή στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Με τη νέα ΚΑΠ η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη διεκδικούν ειδική ενίσχυση 70€/στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια  και την αμπελοκαλλιέργεια. Πρόκειται για πριμ 10€/στρέμμα στα Ιόνια Νησιά, σε σχέση με την οριζόντια ενίσχυση ύψους 60€/στρέµµα για όλη τη χώρα.

Τα 60€ θα δίνονται υπό προϋποθέσεις και µε τη δέσµευση οι ελαιοπαραγωγοί να εφαρµόζουν «εθελοντικές οδηγίες ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας» όπως αυτές προβλέπονται σε ειδικές κατευθυντήριες γραµµές που θα εκδώσει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αναφορικά µε τα επιπλέον 10€ ανά στρέµµα σε ελαιώνες και αµπελώνες της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, αυτά δίνονται για να ενισχυθεί «η διατήρηση των γεωργικών συστηµάτων που συνίστανται στις χρήσεις της γεωργικής γης και σε παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας που συνετέλεσαν και συντελούν στην βελτίωση του τοπίου».

Πρώτη εφαρµογή της παρέµβασης θα είναι στους ελαιώνες και αµπελώνες των Νησιών του Ιονίου, καθώς αυτοί χαρακτηρίζονται από την υψηλή τους αξία για τη φύση. Οι κατηγορίες που διακρίνονται είναι οι παρακάτω µε διαφορετική συνεισφορά ως προς τις οικοσυστηµικές υπηρεσίες :

1.Ελαιώνες µε δένδρα µεγάλης ηλικίας και υψηλό σχήµα µόρφωσης, καλλιεργούµενοι.

2.Αµπελώνες µε πρέµνα µεγάλης ηλικίας σε κύπελλο, καλλιεργούµενοι.

3.Ελαιώνες συµπαγείς ως επί το πλείστον µε δένδρα µεγάλης ηλικίας σε ηµικαλλιέργεια ή/και εγκατάλειψη.

4.Αµπελώνες συµπαγείς ως επί το πλείστον µε πρέµνα µεγάλης ηλικίας σε ηµικάλλιεργεια ή/και εγκατάλειψη.

5.Ελαιώνες µε σχετικά νέες φυτεύσεις, συνήθως σε γραµµικά σχήµατα µόρφωσης.

6.Αµπελώνες σε σχετικά νέες φυτεύσεις µε γραµµικά σχήµατα µόρφωσης.

7.∆ιάσπαρτα αγροτεµάχια (σε µωσαϊκό).

Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την ελαιοπαραγωγή στα νησιά μας, που μπορεί να ακολουθήσει την εξωστρεφή πορεία και την ποιοτική αναβάθμιση της οινοπαραγωγής στον τόπο μας.

Για την περεταίρω ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, έχουμε εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για αγροτική οδοποιία στη σύγχρονη ιστορία της Κεφαλλονιάς με βελτίωση 55 αγροτικών οδών, συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων. Μια δημόσια επένδυση 11.000.000€ σε όλες τις δημοτικές ενότητες της Κεφαλλονιάς που θα δώσει πρόσβαση σε αγροτική γη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκατοντάδων οικογενειών στον τόπο μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA