Εις μνήμην: Σκέψεις και λόγια του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη που δεν ξεπεράστηκαν από την σύγχρονη Ιστορία

Ο θάνατος του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη είναι μια απώλεια για την Ελλάδα και την Κύπρο. Για εμάς στη HuffPost η δυσάρεστη είδηση έπεσε βαριά. Ο Γιαλλουρίδης αρθρογραφούσε συχνά στην ιστοσελίδα μας και ήταν πάντα πρόθυμος να παραχωρήσει μια συνέντευξη ή να μας συμβουλεύσει σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, άνθρωπος με χιούμορ, ήταν οξύνους και διορατικός με άριστη γνώση της γεωπολιτικής, ικανός να προβλέψει καταστάσεις.

Εμπνευστής. μαζί με τον Παναγιώτη Ήφαιστο, του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει την αγωνία του για τον τουρκικό επεκτατισμό και τα σχέδια της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούσαν και αποτελούν εμπόδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου όπως συχνά τονίζε.

«Η Άγκυρα αντιμετώπισε εξαρχής τον ελληνισμό ως ενιαίο χώρο, θεωρώντας πως η Κύπρος είναι συνέχεια του ελληνικού κράτους στο πλαίσιο της διεκδικούμενης από τον κυπριακό αποικιοκρατούμενο λαό αυτοδιάθεσης – ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική της συνίστατο στο να διεμβολίσει το μέτωπο Ελλάδος – Κύπρου, αποκόπτοντας την Αθήνα από την Λευκωσία…» έγραφε σε άρθρο του στη HuffPost με τίτλο «Ηγεμονικού επεκτατισμού στρατηγική».

Ο Γιαλλουρίδης στο ίδιο κείμενο σημείωνε ότι από το 1955, μέσω Κύπρου άρχισε να οικοδομείται η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας για τον ελληνισμό, όπου και θέτοντας εξαρχής το Κυπριακό Πρόβλημα επεδίωξε να το διευθετήσει με βάση τα συμφέροντά της, ώστε στην συνέχεια να θέσει θέμα Αιγαίου, όπως και έπραξε το 1973.

«Εξ’ ου και η Στρατιά του Αιγαίου, η οποία και συνεστήθη ένα χρόνο μετά την εισβολή αποσκοπώντας σε αυτό που η ίδια η ονομασία της Στρατιάς αποδίδει, την διεκδίκηση του Αιγαίου Πελάγους και δη την μετατροπή του σε ζώνη ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας. Η Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο, κατέστη επιθετικά διεκδικητικότερη, θέτοντας θέμα Αιγαίου, αρχίζοντας ταυτόχρονα και τις πρώτες κινητοποιήσεις και υπομνήσεις περί Θράκης» έγραφε τότε και προειδοποιούσε ότι «η στρατηγική προσέγγιση του τουρκικού παράγοντα επίμονα και διαρκώς ήταν η συρρίκνωση του ελληνισμού ως κρατικών οντοτήτων Ελλάδος και Κύπρου και η μετατροπή τους σε ελεγχόμενες από την Τουρκία εν είδει «φινλανδοποίησης» ζώνες.

Τα συμβαινόμενα στις μέρες μας, έγραφε το 2019, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, στην Πράσινη Γραμμή, στα νησιά του Αιγαίου με τις πολλαπλές παραβιάσεις, όσο και στην Θράκη, δεν αποτελούν τυχαίες εξελίξεις, αλλά οργανωμένες πολιτικές.

Δημοσθένης Γκαβέας – HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA