/

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Όταν ο μεγάλος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεωδορής ήρθε στην Κεφαλλονιά μας 

Το 2023 είναι αφιερωμένο πανελληνίως ως έτος Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, λόγω των 150 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού (1873-2023). Πολλές φορές το επίθετο του το συναντάμε και με την γραφή ως Καραθεοδωρής, η σωστή γραφή όμως είναι Καραθεοδωρή.

Στην παρούσα αναφορά δεν θα εστιάσω στη βιογραφία και στη δράση του διακεκριμένου σε παγκόσμιο επίπεδο μαθηματικού, γιατί αυτό άλλωστε είναι στο διαδίκτυο και στη μεγάλη βιβλιογραφία που υπάρχει γι’ αυτόν. Επιβάλλεται όμως  η φανέρωση ενός γεγονότος που αφορά τον Καραθεοδωρή και την Κεφαλονιά στα 1932, ώστε να αναζητηθούν στοιχεία γι’ αυτό το γεγονός και να αξιοποιηθούν κατάλληλα στο τιμητικό  γι’ αυτόν έτος.

Η κεφαλληνιακή εφημερίδα «Εληά» το Φλεβάρη του 1932 μας δίνει την πληροφορία πως ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήρθε στην Κεφαλονιά, συνοδευόμενος από τον Ληξουριώτη Γερουσιαστή Άθω Ρωμάνο, όχι  για να επισκεφτεί την οικογένεια  χειρουργού – Ακαδημαϊκού Μαρίνου Γερουλάνου, που είχε συγγένεια, αλλά για να επισκεφτεί τα μορφωτικά ιδρύματα και τα σχολεία εκπαίδευσης του νησιού. Η βασική του επίσκεψη ήταν στη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή Ληξουρίου, ακμάζουσα την περίοδο εκείνη και την οποία τη χρωστούμε στον Άθω Ρωμάνο, που ως γαμπρός του Παναγή Βαλλιάνου, διαχειρίστηκε την διαθήκη του πεθερού του, ώστε να χτιστεί η σχολή αυτή.

Μακάρι να εντοπιστούν ικανές πληροφορίες για τον Καραθεοδωρή στην Κεφαλονιά, όπου και ικανό χρόνο παρέμεινε και τα αγαθοεργά καταστήματα και μορφωτικά ιδρύματα επιθεώρησε και πρότεινε τη βελτίωση και την «αναδιοργάνωσή» τους. Είναι υποχρέωση των Κεφαλλήνων ερευνητών να ανιχνεύσουν αυτό το υλικό και εφόσον υπάρχει να συνδράμουν στο τιμητικό έργο γι’ αυτόν το 2023.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA