Αβέβαιη η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία εν μέσω υποψιών για τα κίνητρα του Πούτιν

Συνεχίζονται οι μάχες, παρά την μονομερή ανακοίνωση του Κρεμλίνου για προσωρινή εκεχειρία λόγω Χριστουγέννων.

Η Ρωσία και η Ουκρανία επιτέθηκαν η μία στις θέσεις της άλλης στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι θα τηρήσουν την 36ωρη κατάπαυση του πυρός που διέταξε μονομερώς ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον εορτασμό των Ορθόδοξων Χριστουγέννων (με το παλαιό ημερολόγιο) στην περιοχή.

Το πρωί της Παρασκευής – Παραμονή Χριστουγέννων για Ρώσους και πολλούς Ουκρανούς – ρωσικές οβίδες έπληξαν το Κράματορσκ, μια ουκρανική πόλη κοντά στην πρώτη γραμμή του Ντόνετσκ, που η Ρωσία ισχυρίζεται ως έδαφός της, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

«Το Κράματορσκ δέχεται πυρά. Μείνετε σε καταφύγια«, έγραψε ο δήμαρχος Αλεκσάντρ Χοντσαρένκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός των 36 ωρών, ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις των Ρώσων.

Το Κρεμλίνο είχε διατάξει την έναρξη της εκεχειρίας στις 12.00, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια ζώνη ώρας αναφέρονταν – μια κίνηση που απορρίφθηκε ως τέχνασμα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα, λέγοντας ότι στόχος ήταν να σταματήσει η πρόοδος των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ και στην ευρύτερη ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και να συγκεντρωθούν εκεί περισσότερες δυνάμεις της Μόσχας.

Το στρατιωτικό Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν πολλές ρωσικές επιθέσεις την περασμένη ημέρα, με τη Μόσχα να επικεντρώνεται στην προσπάθεια κατάληψης πόλεων στο Ντόνετσκ, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχμούτ, στο οποίο σημειώθηκαν οι σκληρότερες μάχες τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός ως ένδειξη απόγνωσης. «Νομίζω ότι προσπαθεί να βρει λίγο οξυγόνο», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA