ΗΠΑ: Οι “τραμπικοί” παραλύουν τη Βουλή. Έξι αποτυχημένες προσπάθειες εκλογής προέδρου και συνεχίζουν

Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι

Οι ψηφοφορίες διαδέχονταν η μια την άλλη, έμοιαζαν όμως ολόιδιες: τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων απέτυχαν και την Τετάρτη να εκλέξουν νέο πρόεδρο του σώματος παραμένοντας εγκλωβισμένοι σε ένα αδιέξοδο που δεν έχει καταγραφεί εδώ και έναν αιώνα στις ΗΠΑ και εξαιτίας τους πείσματος περίπου 20 Ρεπουμπλικάνων βουλευτών.

Η διχόνοια στις τάξεις του κόμματος που διατηρεί πλέον την πλειοψηφία στην Βουλή, έχει παραλύσει το Σώμα μετά από συνολικά έξι άκαρπες ψηφοφορίες σε δυο ημέρες ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται νέος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες.

Το φαβορί για να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόσι, ο καλιφορνέζος Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι συνεχίζει να εξαρτάται από το πείσμα περίπου είκοσι εκλεγμένων τραμπικών, που του προσάπτουν πως είναι υπερβολικά μετριοπαθής, ακόμη και εάν ο τέως πρόεδρος τους ζήτησε να υποχωρήσουν.

«Ντροπιαστικό»

Μέλη της πιο συντηρητικής μερίδας του Grand Old Party, οι βουλευτές αυτοί επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε το κόμμα τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους αφού, χωρίς αυτούς, ο Κέβιν Μακάρθι απλούστατα δεν μπορεί να εκλεγεί.

Η Αμερική θέλει «νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», επιχειρηματολόγησε ο θυελλώδης Τσιπ Ρόι, βουλευτής που εκπροσωπεί το Τέξας.

Ο κ. Μακάρθι, μέλος του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων για πάνω από δέκα χρόνια, ήδη υποχώρησε και ικανοποίησε πολλές απαιτήσεις αυτής της τάσης, χωρίς όμως αυτό να επιτρέψει να αρθεί το αδιέξοδο. Χειρότερα, η εναντίωση στην υποψηφιότητά του μοιάζει να αποκρυσταλλώνεται.

Για την εκλογή του (ή της) προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων. Έπειτα από έξι ψηφοφορίες, ο κ. Μακάρθι δεν εξασφάλισε παρά 203 στην καλύτερη περίπτωση.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA