Politico: Ο Ερντογάν σχεδιάζει πόλεμο για να σώσει τον εαυτό του

Πόλεμο για να σωθεί πολιτικά ενόψει μιας ενδεχόμενης ήττας του στις ερχόμενες εκλογές εντός του 2023 ετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

«Εχοντας συνθλίψει την τουρκική οικονομία και εξαθλιώνοντας τη μεσαία τάξη που ο ίδιος είχε πλουτίσει, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του» γράφει το Politico. «Είναι μια αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία το 2023 – την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας – και ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει» σημειώνει το επίμαχο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν για πρώτη φορά από το 2002 κινδυνεύει να τεθεί εκτός εξουσίας, μιας και η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βουλιάξει λόγω των οικονομικών δυσκολιών και του υψηλού πληθωρισμού.

Το Politico κάνει μνεία στις απειλές του Ερντογάν για αποστολή τανκς στη Συρία αλλά και αυτές σε βάρος της Ελλάδας, «αν και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας την καθιστά ιδιαίτερα απίθανη», όπως σημειώνει.

«Μετά από 20 χρόνια, ο Ερντογάν έχει ξεφύγει από μια πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», έχοντας ανοιχτή ή λανθάνουσα σύγκρουση με τη Συρία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Αρμενία. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, άρχισε μια προσέγγιση με αρκετούς από αυτούς τους αντιπάλους – εν μέρει επειδή η αποτυχία των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία, τον ανάγκασε να προσαρμόσει την εξωτερική του πολιτική, αλλά και επειδή χρειάζεται απεγνωσμένα αραβικό και δυτικό κεφάλαιο για να στηρίξει την οικονομία, που πλήττεται από την απερίσκεπτη πολιτική του να διατηρεί χαμηλά επιτόκια» τονίζει το άρθρο.

Και καταλήγει: «Μένει να δούμε πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει αυτή τη φορά όσον αφορά την πραγματική στρατιωτική δράση για να παίξει το εθνικιστικό χαρτί στον αγώνα του για επανεκλογή. Οι επόμενοι μήνες θα είναι έτσι γεμάτοι πολεμικές χειρονομίες, κυρίως για να σηματοδοτήσουν την 100ή επέτειο από την ίδρυση από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μιας σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας πάνω στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Νέα πρόκληση Ακάρ

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είναι που προσπαθεί να «αυξήσει τις εντάσεις» για να «καλύψει σκάνδαλα».

Ο Ακάρ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες σχεδόν σε καθημερινή βάση κάνει και κάποια προκλητική δήλωση (περιλαμβανομένων και απειλών πολέμου), είπε πως «υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το σκάνδαλο υποκλοπών, το σκάνδαλο της μετανάστευσης, διαφθορά. Υπάρχουν επίσης αποτυχίες στην ανατολική Μεσόγειο που έχει αντιληφθεί το ελληνικό κοινό. Για να τα καλύψουν όλα αυτά, ελπίζουν να αυξήσουν εντάσεις με την Τουρκία».

Μεταξύ άλλων, τις τελευταίες ημέρες ο Ακάρ έχει κάνει λόγο για «λάθος υπολογισμούς» της Ελλάδας όσον αφορά στο Καστελόριζο, έχει πει πως «δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από τα έξι μίλια» και ότι κάτι τέτοιο θα «προκαλούσε σοβαρά προβλήματα», έχει πει πως «Η Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει, τα νησιά εξοπλίζονται και πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις» και έχει καλέσει την Ελλάδα να «θυμάται την ιστορία του 1922».

(με πληροφορίες από Politico)

 ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA