Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ενώνουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δυνάμεις τους

 Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ι.Π.) και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) υπέγραψαν στις 14 Δεκεμβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Σ.Σ.Ε. μνημόνιο συνεργασίας. Στόχος του είναι η από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, καθώς και για την από κοινού προετοιμασία για κοινές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις. Το μνημόνιο θα εστιάσει σε ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό επίπεδο, όπως ο σχεδιασμός και ίδρυση κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (joint degrees), οι συνεπιβλέψεις εργασιών και διδακτορικών διατριβών και η συνεργασία ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των δύο φορέων.

Στόχους της συνεργασίας επίσης αποτελούν η προώθηση και σχεδιασμός κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, η υποβολή ερευνητικών προτάσεων, η αξιοποίηση του θεσμού του «επισκέπτη» καθηγητή για την διοργάνωση σειράς διαλέξεων και διδασκαλίας μαθημάτων, η διοργάνωση και προώθηση κοινών Θερινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων και προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, καθώς και η συνεργασία κατά την πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο συνεργασίας εξειδικεύεται ως πρώτο βήμα στο σχεδιασμό και λειτουργία ενός καινοτόμου δι-ιδρυματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της Στρατιωτικής Ιστορίας, αλλά και στην ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού, στην κοινή χρήση των εργαστηρίων, ερευνητικού εξοπλισμού και λογισμικού στο πλαίσιο της υλοποίησης του εν λόγω  μεταπτυχιακού προγράμματος. Ακόμη, προβλέπεται η συνδιοργάνωση κοινών επιστημονικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, ημερίδων σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας και στρατιωτικής τακτικής και η συνεργασία σε τομείς στους οποίους εξειδικεύονται οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, του οποίου η διάρκεια ισχύος ορίζεται κατ’ αρχάς σε έως πέντε έτη, υπέγραψε από την πλευρά του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Ανδρέας Φλώρος και από την πλευρά της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ο Διοικητής Υποστράτηγος κ. Σταύρος Παπασταθόπουλος. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν επίσης εκ μέρους του Ι.Π. ο Αντιπρύτανης Διασφάλισης Ποιότητας, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Καθηγητής κ. Ηλίας Γιαρένης και εκ μέρους της Σ.Σ.Ε. ο Κοσμήτορας Καθηγητής κ. Γεώργιος Καϊμακάμης.

«Η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είναι το αποτέλεσμα παραγωγικών συζητήσεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές δυνατότητες κοινής συνεργασίας και δράσης. Ήδη, η πρώτη επιμέρους ακαδημαϊκή συνεργασία έχει ωριμάσει και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επίσημης θεσμοθέτησης ενός πρωτοπόρου και μοναδικού για τα Ελληνικά δεδομένα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην θεματική της Στρατιωτικής Ιστορίας, ενός αντικειμένου που σχεδιάζεται με έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα, αντιπροσωπευτικού συστατικού της συνολικής συνεργασίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή της Σ.Σ.Ε. Υποστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο αλλά και τον συνάδελφο Κοσμήτορα της Σχολής κ. Γιώργο Καϊμακάμη για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία», ανέφερε σχετικά ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής κ. Ανδρέας Φλώρος. 

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/12/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA