Μια πρωτοπόρα γιορτή που αναδεικνύει νέους μουσικούς δημιουργούς: «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΔΕΜ Vol. 1 Εδώ ανθίζει η μουσική»

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στον Χώρο Η της οδού Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή της ΕΔΕΜ. Εννέα νέα μουσικά σχήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Ανοιχτές Πλατφόρμες – Γέφυρες» σε συνδιοργάνωση ΕΔΕΜ και Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασαν ζωντανά τη μουσική τους σε μια μεγάλη γιορτή ανοιχτή σε όλους. Συμμετείχαν τα μουσικά σχήματα: Reggetiko Project • Babo Koro • Δημήτρης Υφαντής • Loopia • Χριστίνα Ψύχα • Argalios • Γιάννης Μαθές, Μάνος Σαγκρής & Οι Φίλοι • Ελένη Αράπογλου • Fausto Sierakowski Trio.

Έτσι, νέοι δημιουργοί βρήκαν το δικό τους χώρο για να προβάλλουν το ταλέντο τους, τις δικές τους ξεχωριστές μουσικές, καλεσμένοι της ΕΔΕΜ, της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, που προασπίζεται τα πνευματικά δικαιώματα Ελλήνων συνθετών και στιχουργών και που δίνει βήμα στους νέους να αναδειχτούν.

Αυτή ήταν η πρώτη ιστορικά γιορτή – στήριξη των νέων μουσικών δημιουργών. Η πρώτη αυτή γιορτή, που στόχο έχει να γίνει θεσμός, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για νέους μουσικούς, νέα σύνολα και νέους ερμηνευτές ώστε να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να γιορτάσουν μαζί. Αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα κάλεσμα προς όλους όσοι αγαπούν τη μουσική που γεννιέται στην Ελλάδα. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές πρωτοβουλίες της ΕΔΕΜ, που στόχο έχει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών και την ελληνική μουσική δημιουργία με κάθε τρόπο.

Η υλοποίηση ενός οράματος της Διευθύντριας της ΕΔΕΜ κ. Λούκας Κατσέλη, μιας πρωτοπόρου και καινοτόμου διαδικασίας έθεσε τα θεμέλια για προώθηση του έργου νέων μουσικών δημιουργών, έδωσε βήμα στα νέα ταλέντα και παράλληλα βοήθησε κάθε δημιουργική μουσική έκφραση να επικοινωνήσει το έργο της.

Το αποτέλεσμα της 1ης αυτής Γιορτής της ΕΔΕΜ, γιορτής – προώθησης νέων μουσικών δημιουργών, ήταν θετικότατο: παρουσιάστηκε έργο υψηλής αρμονίας και αισθητικής, ζεστής φιλοξενίας, αλλά και άρτιας διοργάνωσης. Φυσικά, αυτή η προώθηση του έργου ανοίγει δρόμους όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων.

Ευρυδίκη Λειβαδά

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/12/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA