Σπύρος Θεοτοκάτος: Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα - Odusseia

Σπύρος Θεοτοκάτος: Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

      Κανείς δεν διαφωνεί με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ωστόσο, σήμερα, η τεχνολογική δυνατότητα να καθυποτάσσονται όλα στη λογική του κέρδους απειλεί πλέον την ίδια την ανθρώπινη ζωή, δυναμιτίζει τον κώδικα της Φύσης.

      Το ακατασίγαστο κυνήγι του κέρδους έχει συμβάλει ώστε η στοιχειώδης ανθρώπινη λειτουργία που λέγεται βρώσις και πόσις να μεταμορφωθεί σ΄ ένα εν εξελίξει θρίλερ τρόμου. Για να αυξηθεί η απόδοση, οι πολυεθνικοί κολοσσοί της βιοτεχνολογίας έκαναν τα ευαίσθητα φυτά αναίσθητα (στο κλίμα, στο χρόνο …), έδωσαν χαρακτηριστικά ψαριών στα φρούτα και ιδιότητες οστρακοειδών στα λαχανικά, παρήγαγαν σούπερ προϊόντα (τέλεια σε χρώμα και όψη, «πλαστικοποιημένα» στις εξωτερικές συνθήκες, αλλά ίσως επικίνδυνα για την υγεία). Κατασκεύασαν στο εργαστήριο φυτά, που περιέχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Β, τη μαλάρια και τη χολέρα. Έτσι δεν θα χρειάζεται να συντηρούνται τα εμβόλια, αλλά τα φρούτα που θα τα περιέχουν όπως η μπανάνα. Τα εμβόλια – τρόφιμα μπορούν να χρησιμεύουν και για τα ζώα όπως σε πειράματα χοιρινά τράφηκαν με καλαμπόκι που περιείχε εμβόλιο κατά του ιού της γαστρεντερίτιδας.

      Ως αποτέλεσμα όχι μόνον τα ράφια των σουπερ μάρκετ φορτώθηκαν με γρίφους προς διαλεύκανση από τον καταναλωτή, αλλά και όλη η ανθρωπότητα μεταμορφώνεται σε μια αχανή, ανυποψίαστη, διηνεκή δεξαμενή πειραματόζωων.

      Μην ξεχνάμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες τους κάνουν κακό, ιδίως στα παιδιά, ότι στις περιοχές που περνούν ηλεκτρικοί αγωγοί υψηλής τάσης έχουμε αύξηση κρουσμάτων λευχαιμίας και ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα θεωρούνται ύποπτα για ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στον οργανισμό μας. Τίποτε δεν είναι μηδενικού κινδύνου. Αν όλα αυτά φαίνονται υπερβολικά, θυμηθείτε ότι και οι γονείς μας υπήρξαν πειραματόζωα στην εποχή τους για άλλα προϊόντα, από τον αμίαντο στο ντι-ντι-τι.

      Σκεφθείτε τι θα άκουγε όποιος τη δεκαετία του ’50 αμφισβητούσε τον αμίαντο και τους ψεκασμούς. Θα αντιμετωπιζόταν ως φαντασιόπληκτος, αναχρονιστής, αριστεριστής, υπονομευτής της εθνικής οικονομίας και της παγκόσμιας προόδου.  Η μέθοδος είναι πάντα ίδια : αποκρύπτονται οι κίνδυνοι και μεγιστοποιούνται τα οφέλη. Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αγνοώντας το κόστος της ανθρώπινης ζωής.

      Κανένα όμως πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί είτε κατασκευάζοντας σπόρους που αυτοκαταστρέφονται έπειτα από μία μόνο χρήση, ή σπόρους εταιρειών που είναι συμβατικοί μόνο με τα εντομοκτόνα που παράγουν οι ίδιες, καθώς και με «διακηρύξεις» για μια τεχνολογία που θα ευεργετήσει την ανθρωπότητα, αλλά και προειδοποιήσεις για γενετική ρύπανση πλανητικής κλίμακας. Η κατεύθυνση του δρόμου που ακολουθεί η επιστήμη καθορίζεται από τις αξίες, τις αντιλήψεις και το κοσμοείδωλο της κοινωνίας. Η κοινωνία αυτή με την μεγιστοποίηση του κέρδους, τη λατρεία του χημικού πολιτισμού και τον ανταγωνισμό οδηγείται προς τα εκεί, αλλά αυτό δεν είναι μονόδρομος.

      Το ζήτημα της γεωργικής παραγωγής, η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, η εξασφάλιση ποικιλίας στην τροφή μας, η προστασία της υγείας, η αύξηση της ανθεκτικότητας και η αντιμετώπιση της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας είναι όλα προβλήματα που λύνονται μόνο με στροφή της γεωργίας σε φιλικές, ήπιες, βιώσιμες, δίκαιες και ανθεκτικές μεθόδους.

      Ειδικά σήμερα που η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) αποκάλυψε με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο την άρρηκτη σύνδεση της υγείας μας με την υγεία των οικοσυστημάτων μέσα στα οποία παράγεται η τροφή μας, σήμερα επιμένουμε ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψουμε από την πανδημία και να προχωρήσουμε στο μέλλον που δικαιούμαστε και αξίζουμε είναι να θωρακίσουμε υγεία και ανθεκτικότητα καλλιεργώντας και τρώγοντας αποκλειστικά ποιοτική τροφή που τρέφει εμάς και τη γη όπου αυτή φυτρώνει.

Δρ.Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/12/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA