Καταφύγιο για ενεργειακούς μετανάστες τον χειμώνα ο ευρωπαϊκός νότος

Να μετατρέψει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία θέλει η Ελλάδα.

Στην περίοδο της καραντίνας, ήταν οι ψηφιακοί νομάδες που επέλεγαν να ζουν σε ηλιόλουστες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτό το χειμώνα, είναι η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένοι λογαριασμοί που οδηγούν πολλούς βορειοευρωπαίους σε πιο ζεστές χώρες καθώς το κόστος διαβίωσης είναι πολύ χαμηλότερο.

Ο Βίκτορ Βαρλάμοφ, είναι προγραμματιστής λογισμικού. Επέλεξε να μεταναστεύσει από την παγωμένη Πολωνία στις ζεστές ακτές στα Γραντ Κανάρια των Καναρίων νήσων στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής, όπου ο καιρός παραμένει ακόμη ζεστός. Και σκοπεύει να μείνει εκεί έως το επόμενο καλοκαίρι.

Ο πόλεμος στη Ουκρανία, έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη, που εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όμως δεν είναι ο μόνος που επιδιώκει έναν πιο ζεστό και φυσικά φθηνότερο τρόπο ζωής, Τουριστικά θέρετρα σε όλη τη νότια Ευρώπη έχουν εκμεταλλευτεί την κρίση κόστους ζωής στον βορρά και διαφημίσουν τα οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει κάποιος εάν μεταναστεύσει στις χώρες του νότου.

Πριν φύγει από το Γκντανσκ της Πολωνίας, όπου ζει από το 2016, ο Βαρλάμοφ υπολόγισε ότι μεταναστεύοντας στην Ισπανία θα του στοίχιζε: 250 ευρώ για το ενοίκιο του σπιτιού του κάθε μήνα και άλλα 140 ευρώ για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το ίντερνετ, όταν στην Πολωνία θα πλήρωνε 200 ευρώ μόνο για το ρεύμα του.

Ό,τι εξοικονομεί, το ξοδεύει για φαγητό και βόλτες στην παραλία στα μεσημεριανά του διαλείμματα.

Η Ισπανία μετατρέπεται σε παράδεισο των Ευρωπαίων

Η περιφερειακή κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, όπου η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι 20 βαθμοί Κελσίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Σεπτέμβριο για να προσελκύσει βορειοευρωπαίους εργαζόμενους και συνταξιούχους από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία, που θα μπορούσαν να εγκαταλείπουν τις χώρες τους και να ζήσουν εκεί.

«Δεν είναι μυστικό ότι αυτός θα είναι ένας χειμώνας μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, αλλά στα Κανάρια Νησιά, θέλουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση», δήλωσε η Γιάιζα Κατίγια, περιφερειακή επικεφαλής τουρισμού, η οποία περιγράφει τα νησιά ως «οικονομικό καταφύγιο».

Και η Ελλάδα στο παιχνίδι

Παρόμοιες κινήσεις έχει κάνει και ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Τον Σεπτέμβριο επισκέφθηκε την Αυστρία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, για να «μετατρέψει αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη σε ευκαιρία».

Το συμβούλιο τουρισμού της Πορτογαλίας επίσης έχει ξεκινήσει παρόμοια εκστρατεία και ο επικεφαλής του Λουίς Αραούχο υποστηρίζει ότι οι προσδοκίες για τους χειμερινούς τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη είναι ”πολύ θετικές”.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της HomeToGo, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας πώλησης και ενοικίασης σπιτιών, σε σύγκριση με πέρυσι, οι αναζητήσεις σπιτιών στο νότο από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, αυξήθηκαν κατά 36%, 13% και 3% σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία, αντίστοιχα.

Ο Γκαμπριέλ Εσκαρρέρ, Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Melia, είπε ότι οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για διαμερίσματα και σουίτες για δύο ή τρεις μήνες αυτόν τον χειμώνα στα Κανάρια Νησιά, με αξιοσημείωτη παρουσία Σκανδιναβών επισκεπτών.

Ένα καταφύγιο για το χειμώνα

Επισκέπτες που γίνονται μόνιμοι κάτοικοι φτάνουν στα Kανάρια νησιά και από τη Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αγωνιά για πιθανές χειμερινές ελλείψεις ενέργειας.

Το γερμανικό σχολείο στη Γκραν Κανάρια της Ισπανίας έλαβε φέτος 40 αιτήσεις από ξένους μαθητές για να φοιτήσουν εκεί, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χρονιά.

Η τηλεργασία που καθιερώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια της καραντίνας, άνοιξε το δρόμο για μια νέα μορφή εργασίας από απόσταση, καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν ένα καταφύγιο για το χειμώνα.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν κατά 31% τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων προς τα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο τουρισμού της Ισπανίας.

Η TUI fly, η κορυφαία αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται μεταξύ Γερμανίας και Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι θα αυξήσει τις πτήσεις κατά περίπου 10%, λέγοντας ότι το κόστος της ενέργειας ήταν ένα σημαντικό «ψυχολογικό στοιχείο» για να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους προς τα νότια.

Η Airbnb, η εταιρεία βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, είπε ότι οι αναζητήσεις για χειμερινές διαμονές στη νότια Ευρώπη τριπλασιάστηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Αντί για διακοπές, μόνιμοι κάτοικοι

Για την πλειονότητα των βορειοευρωπαίων, η μετανάστευση προς το νότο είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Παλαιότερα, το όνειρό αυτό εξαντλούνταν σε ολιγοήμερες διακοπές το καλοκαίρι οι οποίες όμως σταμάτησαν φέτος λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πολυτέλεια ενός ταξιδιού, όταν τους περιμένεις ένας δύσκολος χειμώνας στις παγωμένες χώρες τους.

Ξοδεύουν τα χρήματά του σε αγαθά για να ζεσταθούν, όπως παπλώματα, μαγειρικές εστίες και ηλεκτρικές κουβέρτες, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία.

Έτσι, όσοι μπορούν, αντί να ονειρεύονται τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές, πήραν τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσουν για όλο το χειμώνα ή ακόμη και μόνιμα στο νότο, όπου το κόστος διαβίωσης και κυρίως θέρμανσης, θα είναι χαμηλότερο.

Γιούλη Ζαχιώτη

HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/11/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA