Ενόψει της λήξης, στις 9 Δεκεμβρίου, της μεταβατικής περιόδου δύο ετών για την κατά παρέκκλιση έκδοση άδειας οικοδομής στις εκτός σχεδίου περιοχές, προκύπτει ανάγκη επέκτασης της μεταβατικής αυτής περιόδου. Η ανάγκη αυτή είναι εντονότερη στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.
Για αυτό το λόγο, από κοινού με συναδέλφους Βουλευτές νησιωτικών περιοχών της Νέας Δημοκρατίας, καταθέσαμε Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, εξηγώντας του λόγους για τους οποίους υπάρχει ανάγκη παράτασης της προθεσμίας.
Την Ερώτηση συνυπογράφω με συναδέλφους Βουλευτές, αντιπροσωπευτικά από τις νησιωτικές περιοχές Κρήτης, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων:
• Χανίων, Βασίλειο Διγαλάκη
• Δωδεκανήσων, Βασίλειο-Νικόλαο Υψηλάντη
• Κυκλάδων, Φίλιππο Φόρτωμα
Οι λόγοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μη ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών. Τα προβλήματα λειτουργίας των ΥΔΟΜ των δημοσίων υπηρεσιών και των δικαστηρίων. Τις συνθήκες και το φόρτο εργασίας των μηχανικών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, λόγω και της πανδημίας.
Περεταίρω στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη πετύχαμε μόλις πρόσφατα για πρώτη φορά την νομοθετική κατοχύρωση του τεκμηρίου κυριότητας των ιδιωτών στις δασικές εκτάσεις. Καθώς υπήρχε για δεκαετίες ένας άδικος περιορισμός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των πολιτών, προκύπτει ανάγκη να δοθεί περιθώριο ολοκλήρωσης των διοικητικών διαδικασιών για όσους πολίτες είχαν ήδη εκκρεμείς υποθέσεις από το παρελθόν, με στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Επιπλέον, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με Αναφορά μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσα επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς-Ιθάκης), στην οποία παρατίθενται οι λόγοι για τους οποίους οι επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου προτείνουν την παράταση της προθεσμίας.
Με το νόμο 4759/2020 η Βουλή των Ελλήνων προχώρησε σε μια γενναία μεταρρύθμιση για τον περιορισμό της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για μια απαραίτητη παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη μετάβαση σε μια εποχή οργανωμένης επέκτασης των οικισμών, χωρίς τη αλόγιστη επιβάρυνση των δικτύων κοινής ωφελείας. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, παράλληλα με την κύρωση των Δασικών Χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για τον εξορθολογισμό των χρήσεων γης.
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/11/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA