Αναβρασμός στη Γαλλία: Οι απεργίες στα διυλιστήρια πιέζουν τον Μακρόν -Φόβοι για επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων

Στους δρόμους βγήκε για ακόμη μία ημέρα η αριστερά στη Γαλλία, απαιτώντας περισσότερη κυβερνητική δράση κατά του πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Μετά από δύο εβδομάδες καταστροφικών απεργιών από τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια πετρελαίου στη Γαλλία, το κίνημα δεν απέχει πολύ από το να εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, με νέες δράσεις από τους εργαζομένους στη βιομηχανία να προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες.

Την Κυριακή, η γαλλική αριστερή συμμαχία Nupes κάλεσε σε πορεία κατά του πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής, πριν από τη γενική απεργία του δημόσιου τομέα που προγραμματίζεται την Τρίτη, η οποία μπορεί να διαταράξει τις μεταφορές σε ολόκληρη τη χώρα, όπως αναφέρει το Politico.

Οι απεργίες των εργαζομένων στο πετρέλαιο από την περασμένη εβδομάδα έχουν οδηγήσει σε αναστάτωση στις εγκαταστάσεις και στις μεγάλες ουρές στα βενδινάδικα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Παρισιού και στη βόρεια Γαλλία. Και παρά τις συμφωνίες με ορισμένα κορυφαία συνδικάτα, τα πράγματα δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο φυσιολογικό, με το κίνημα να απειλεί να εξαπλωθεί περαιτέρω, με συνεχείς εκκλήσεις για απεργίες σε άλλους τομείς.

Πληθωρισμός και αύξηση των λογαριασμών ενέργειας πιέζουν την κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία

Με τον υψηλό πληθωρισμό στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, η δυσαρέσκεια αυξάνεται μεταξύ των ψηφοφόρων και υπάρχουν φόβοι ότι η συνεχιζόμενη βιομηχανική δράση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επανάληψη των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων. Τα αριστερά κόμματα, τα οποία σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, ελπίζουν να πυροδοτήσουν την αντίθεση του κοινού στην κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης.

«Ελπίζω η πορεία της Κυριακής να είναι μια επίδειξη δύναμης. Δεν είναι η πορεία του Μελανσόν. Είναι μια πορεία ανθρώπων που πεινούν, κρυώνουν και θέλουν να πληρώνονται καλύτερα», δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ένας από τους ηγέτες της αριστερής συμμαχίας Nupes, πριν από τη διαμαρτυρία, στο τηλεοπτικό κανάλι France 3.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στην πυρηνική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αναμένεται επίσης να απεργήσουν την Τρίτη, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των γαλλικών συνδικάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, εργάζεται σκληρά για να βρει μια λύση για την αντιμετώπιση των απεργιών στα διυλιστήρια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα πράγματα στην κανονικότητα. Την Τετάρτη, ο Μακρόν είπε ότι η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί την επόμενη εβδομάδα.

Φόβοι για επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία

Οι απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια, που οδήγησαν σε ελλείψεις καυσίμων σε έως και το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη Γαλλία, έχουν εγείρει φόβους για επανάληψη των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων που συγκλόνισαν τη Γαλλία το 2018 και το 2019. Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από έναν νέο κυβερνητικό φόρο για τη βενζίνη και το ντίζελ αλλά εξελίχθηκαν σε μια γενικότερη διαμαρτυρία ενάντια στις γαλλικές ελίτ.

Μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων που σημαδεύτηκαν από σκληρή αστυνομική καταστολή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει τον νέο φόρο.

Ωστόσο, ο ερευνητής της OpinionWay, Bruno Jeanbart, λέει ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ των εκτεταμένων διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και της τρέχουσας αναταραχής δεν θα εξελιχθούν περαιτέρω.

«Η απεργία στα διυλιστήρια πετρελαίου δεν είναι δημοφιλής, επειδή δημιουργεί προβλήματα και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό. Οι απεργοί εργαζόμενοι είναι σε θέση να μπλοκάρουν τα πάντα για τα δικά τους συμφέροντα, δεν αγωνίζονται ενάντια σε μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση για τις συντάξεις ή την εκπαίδευση, αλλά λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν τους δικούς τους μισθούς», είπε ο Jeanbart.

Ρωγμές στο κίνημα, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης παραμένει

Οι απεργίες έχουν στριμώξει τις διοικήσεις πετρελαϊκών γιγάντων, όπως η TotalEnergies και η Esso-Exxon Mobil, με το προσωπικό να έχει αποκλείσει τις αποθήκες σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή, άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές στο κίνημα, με ορισμένα συνδικάτα να συμφωνούν σε συμφωνία αύξησης των μισθών με την TotalEnergies.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι είδε «κάποια σημάδια βελτίωσης» με την επανεκκίνηση των παραδόσεων σε ορισμένες αποθήκες πετρελαίου. Ωστόσο, το συνδικάτο CGT, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, λέει ότι θα συνεχίσει την απεργία.

Σύμφωνα με τον Jeanbart, οι διαμαρτυρίες μπορεί να φέρουν περισσότερες προκλήσεις για την κυβέρνηση εάν εξαπλωθούν σε δημόσιους τομείς που επωφελούνται από την ισχυρή δημόσια υποστήριξη, όπως οι δάσκαλοι ή οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

 «Υπάρχουν πολλές εντάσεις μεταξύ των δασκάλων. Δυσκολία στην πρόσληψη νέων δασκάλων, δυσκολία στην πλήρωση θέσεων στο Παρίσι, αύξηση μισθών… Υπάρχει ένα ήσυχο κίνημα παραιτήσεων μεταξύ των δασκάλων, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς αν θα συμμετάσχουν σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στους δρόμους», είπε.

Και ενώ η αποδυνάμωση των συνδικάτων στην πολιτική ζωή της Γαλλίας μπορεί να παίξει ρόλο υπέρ της κυβέρνησης, μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα κινημάτων διαμαρτυρίας που είναι λιγότερο προβλέψιμα.

Όσο για το μέλλον, ο Μακρόν θα πρέπει παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στην κοινή γνώμη καθώς ετοιμάζεται να προωθήσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμισή του για τις γαλλικές συντάξεις αυτό το φθινόπωρο.

Πηγή: iefimerida

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/10/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA