KKE: Για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής των πληγέντων κτιρίων από το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός»

Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας  της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ Δ.Ε.), για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που προκλήθηκαν στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης από το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» (17-19 Σεπτέμβρη 2022), η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και συμπληρωματικών στοιχείων για έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής των πληγέντων κτιρίων έληξε στις 7 Οκτώβρη 2022.

Μέχρι σήμερα όμως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες υποβολής σχετικών αιτήσεων επειδή:

–           Τα προηγούμενα 2 χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, ήταν πρακτικά δύσκολη η συγκέντρωση εγγράφων από τους ιδιοκτήτες και τους μηχανικούς.

–           Υπήρχε μεγάλη  δυσκολία στη μετακίνηση των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ Δ.Ε. για την πραγματοποίηση αυτοψιών  σε πληγέντα από τον Ιανό κτίρια.

–           Λόγω της  υποστελέχωσης και του αυξημένου όγκου δουλειάς πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθυστερούν  στην έκδοση αποφάσεων σχετικά με τις επισκευές.

–           Υπάρχουν άλλα σοβαρά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των απαραίτητων εγγράφων για την άδεια επισκευής  ( ανάρτηση δασικών Χαρτών, Κτηματολόγιο – ιδιοκτησιακά ζητήματα, κ. ά).

Με βάση τα παραπάνω και επειδή υπάρχει σοβαρός αριθμός αιτήσεων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, είναι αναγκαία και αυτονόητη η  παράταση υποβολής αυτών των αιτήσεων για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο, ως τις 7 Οκτώβρη 2023.

Επιπλέον σχετικά με το θέμα, επισημαίνεται ότι, με τις αυξήσεις των τιμών των οικοδομικών υλικών τον τελευταίο  χρόνο τουλάχιστον, το κόστος επισκευών των κτιρίων έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων (στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες), να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες εργασίες επισκευής.  Η πρόσφατη αύξηση (5 Σεπτέμβρη 2022) του κρατικού τιμολογίου εργασιών επισκευής κτιρίων, υπολείπεται κατά πολύ από το πραγματικό κόστος επισκευής, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς, αύξηση τιμολογίου ενέργειας κλπ.), πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται νέα επικαιροποίηση του κρατικού τιμολογίου εργασιών επισκευής με προσαύξηση τουλάχιστον κατά 20%, για να μπορούν οι ιδιοκτήτες να ανταπεξέλθουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να δοθεί η αναγκαία παράταση για την υποβολή φακέλων και δικαιολογητικών για την έκδοση αδειών κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον Ιανό,

– Να στελεχώσετε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να γίνεται γρήγορα και απρόσκοπτα το έργο τους,

– Να εξασφαλίσετε την αναγκαία χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των οδοιπορικών – εξόδων μετακίνησης των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ Δ.Ε. προς τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και ελέγχων,

– Να υπάρξει νέα επικαιροποίηση του κρατικού τιμολογίου εργασιών επισκευής με προσαύξηση κατά 20%  για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές,

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Παπαναστάσης Νίκος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/10/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA