Απειλή Πουτιν: “σκληρή” απάντηση σε πιθανές νέες “τρομοκρατικές επιθέσεις” από την Ουκρανία – Χτυπήματα σοκ

Αναφέρθηκε σε πολυάριθμους πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς που έπληξαν ήδη στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και υποδομές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια πρώτη δήλωσή του μετά το μπαράζ βομβαρδισμών στη ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, υπόσχεται να δώσει μια ”σκληρή” απάντηση στο Κίεβο σε τυχόν περαιτέρω ”τρομοκρατικές” ενέργειες σε ρωσικό έδαφος.

Στο μήνυμά του, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επιβεβαίωσε πως πολυάριθμοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και υποδομές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Η αναφορά του σε ”τρομοκρατικές ενέργειες” παραπέμπει φυσικά σε αυτό που ήδη την Κυριακή χαρακτήρισε ως τέτοια με στόχο την Γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία.

″Είναι προφανές ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της κρίσιμης πολιτικής υποδομής της Ρωσίας”, είπε ο Πούτιν για την έκρηξη στην Γέφυρα του Κερτς γέφυρας.

″Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έχει φέρει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθή από τις διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες. Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε εγκλήματα αυτού του είδους αναπάντητα” ανέφερε.

Δεσμεύτηκε, δε πως η Ρωσία θα απαντήσει ”σκληρά” σε τυχόν περαιτέρω επιθέσεις από την Ουκρανία. ”Εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες πραγματοποίησης τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακα τους θα αντιστοιχούν στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό”.

Ο δε Ντμίτρι Μεντβιέντεφ νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός δήλωσε σε ακόμη πιο απειλητικό τόνο από τον Πούτιν, πως οι σημερινές επιθέσεις ήταν μόνο ”το πρώτο επεισόδιο” και πως ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

H Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον πόλεων ανά την Ουκρανία σε ώρα αιχμής το πρωί της Δευτέρας, σκοτώνοντας αμάχους και προκαλώντας διακοπές ρεύματος και θέρμανσης. Οι πύραυλοι έπεσαν σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις, πάρκα και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Κιέβου με μια ένταση που δεν είχε παρατηρηθεί από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα στην αρχή του πολέμου.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης και στο Λβιβ, το Τέρνοπιλ και το Ζίτομιρ στη δυτική Ουκρανία, στο Ντνίπρο και το Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία, στη Ζαπορίζια στα νότια και στο Χάρκοβο στα ανατολικά. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, και μεγάλα τμήματα της χώρας έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πούτιν είπε πως είχε διατάξει ”τεράστια” πλήγματα μακράς εμβέλειας κατά ουκρανικών υποδομών ενέργειας, διοίκησης και επικοινωνιών, με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι οι επιθέσεις τη Δευτέρα, σε ώρα αιχμής, έγιναν σκοπίμως για να σκοτώσουν ανθρώπους και για να τεθεί εκτός λειτουργίας το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ο πρωθυπουργός του είπε πως 11 μεγάλοι στόχοι υποδομών επλήγησαν σε οκτώ περιοχές, αφήνοντας μεγάλα τμήματα της χώρας χωρίς ρεύμα, νερό ή θέρμανση.

Σε άλλη μια ένδειξη πιθανής κλιμάκωσης, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, είπε ότι είχε διατάξει λευκορωσικά στρατεύματα να αναπτυχθούν μαζί με ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία, την οποία κατηγόρησε για σχεδιασμό επιθέσεων κατά της Λευκορωσίας μαζί με τους δυτικούς υποστηρικτές της. Υπενθυμίζεται πως ο Λουκασένκο είχε επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Λευκορωσία ως σημείο εξόρμησης για ρωσικά στρατεύματα στην αρχή του πολέμου, μα δεν έχει στείλει δυνάμεις να πολεμήσουν.

Πηγή: HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/10/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA