Ο Πούτιν προσαρτά Ουκρανικά εδάφη, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Ραγδαίες εξελίξεις στον ουκρανικό μέτωπο, μετά τα παράνομα «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενες περιοχές.

Ο συναγερμός έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται να κηρύξει την προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας στις οποίες έγιναν τα παράνομα «δημοψηφίσματα».

Το σχέδιο προσάρτησης της Ρωσίας επιταχύνθηκε καθώς η διαρροή αερίου σε υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς έφθασε στη Βαλτική Θάλασσα, μετά από ύποπτες εκρήξεις. Ο αγωγός Nord Stream 1, κάποτε η κύρια οδός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είχε ήδη κλείσει αλλά τώρα δεν μπορεί εύκολα να ανοίξει ξανά.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν λόγο για δολιοφθορά και προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας, αν και οι αξιωματούχοι δεν κατηγόρησαν τη Μόσχα ευθέως. Το Κρεμλίνο είπε ότι οποιαδήποτε θεωρία θα μπορούσε να στρέψει το δάχτυλο στη Ρωσία για την ανατίναξη των δικών της αγωγών θα ήταν «ανόητη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν έναν νέο γύρο κυρώσεων για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την επικείμενη προσάρτηση καθώς και ένα πακέτο όπλων αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Η Κρατική Δούμα, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στην Ρωσία. Την έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βιτσισλάβ Βολόντιν. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 14:00.

προσάρτηση είναι μέρος μιας τεράστιας στρατηγικής κλιμάκωσης που ανακοίνωσε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, μαζί με την ταχεία κλήση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων ανδρών να πολεμήσουν. Παράλληλα, έκανε μια νέα προειδοποίηση για τα πυρηνικά όπλα, η οποία είπε «δεν ήταν μπλόφα».

Η σχεδιαζόμενη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία έχει απορριφθεί παγκοσμίως, ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους της Μόσχας όπως η Σερβία και το Καζακστάν, που λένε ότι δεν θα την αναγνωρίσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διαμεσολαβητής, είπε στον Ζελένσκι τηλεφωνικά ότι τα «μονομερή» δημοψηφίσματα θα δυσκόλευαν την αναβίωση των «ετοιμοθάνατων» διπλωματικών προσπαθειών.

Ταξιδιωτική οδηγία της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα σε Αμερικάνους πολίτες: «Μην ταξιδέψετε, φύγετε άμεσα από τη Ρωσία»

Τον κίνδυνο να μην αναγνωριστεί η διπλή υπηκοότητα ορισμένων πολιτών και αναγκαστούν να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία

Να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε το Κρεμλίνο, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας εκφράζεται ο κίνδυνος να μην αναγνωριστεί η διπλή υπηκοότητα ορισμένων πολιτών και αναγκαστούν να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό.

«Η Ρωσία μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την αμερικανική υπηκοότητα των διπλών υπηκόων, να τους αρνηθεί πρόσβαση σε βοήθεια από το αμερικανικό προξενείο , να εμποδίσει την αναχώρησή τους από τη Ρωσία και να τους στρατολογήσει », προειδοποιεί η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

»Τα χερσαία δρομολόγια με αυτοκίνητο και λεωφορείο είναι ακόμα ανοιχτά. Εάν επιθυμείτε να αναχωρήσετε από τη Ρωσία, θα πρέπει να κάνετε ανεξάρτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό.

»Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητά της να βοηθά τους πολίτες των ΗΠΑ και οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών μεταφοράς, μπορεί ξαφνικά να γίνουν ακόμη πιο περιορισμένες».

Μέσω της ανακοίνωσης, η πρεσβεία καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία και όσοι διαμένουν εκεί ή ταξιδεύουν να αναχωρήσουν αμέσως καθώς, όπως τονίζεται, οι εμπορικές επιλογές πτήσεων παραμένουν περιορισμένες, ενώ υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι εγγυημένα στη Ρωσία.

«Αποφύγετε όλες τις πολιτικές ή κοινωνικές διαμαρτυρίες και μην φωτογραφίζετε το προσωπικό ασφαλείας σε αυτές τις εκδηλώσεις. Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Αμερικανούς πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Mε πληροφορίες από CNN, HuffPost, Reuters

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/9/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA