Η Τουρκία καλεί τον Έλληνα Πρέσβη: Ζητούν η Ελλάδα να βάλει τέλος στη στρατιωτικοποίηση των νησιών

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης από τον οποίο σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα hurriyet.com.tr «ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις “παραβιάσεις της” στα νησιά».

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την «ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ελλάδα στη Λέσβο και τη Χίο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει η Hurriyet, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για το ίδιο θέμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πρόκειται για μια ενέργεια δηλωτική των προθέσεων της Άγκυρας να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ένα παρόμοιο δείγμα των προθέσεων της Άγκυρας αποτελεί σύμφωνα με την ΕΡΤ και η σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής Σαμπάχ περί δήθεν ύπαρξης και δεύτερου στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο ακριβώς δίπλα από τον παλιό καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες τουρκικές πηγές, τρομοκράτες κυρίως του ΡΚΚ.

Εξάλλου, το θέμα της δήθεν «ανάπτυξης τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά» σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, θα συζητείται μεταξύ άλλων τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα επιμένει ότι υπήρξε μεταφορά τεθωρακισμένων στη Λέσβο και στη Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου και ότι αυτό συνιστά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/9/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA