Εκλογές στην Ιταλία: Τι θα σημάνει για την Ευρώπη μια ακροδεξιά κυβέρνηση

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί πάνω από 50 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφοφόροι, σε μια εκλογική αναμέτρηση που για πολλούς συνιστά στροφή σε αχαρτογράφητα νερά όχι μόνο για τη γειτονική χώρα αλλά για όλη την Ευρώπη.

Με βάση τα νέα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, διαμορφώθηκε στο 19,09%. Την ίδια ώρα, στις εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 19,49% των εχόντων δικαίωμα.

Στην Ρώμη, παράλληλα, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, κυρίως, στους αριθμούς προτεραιότητας που δίδονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και, γενικότερα, ο κίνδυνος νοθείας.

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για απόψε στις 10 ώρα Ιταλίας, δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε σε σχολείο της Ρώμης, σήμερα το πρωί στις 11 τοπική ώρα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η απόφασή της αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε: «σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί».

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά το μεσημέρι στην γενέτειρα πόλη του, το Παλέρμο της Σικελίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο της πρωτεύουσας της Σικελίας, για να τον επευφημήσει.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ψήφισε στην λαϊκή συνοικία της Ρώμης Τεστάτσιο και στο εκλογικό του τμήμα έσφιξε τα χέρια υποστηρικτών του.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο «κεντρώο πόλο», ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Φλωρεντία και ο πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα στην Ρώμη. «Εμείς ψηφίσαμε, κάντε το και εσείς, όποια και αν είναι η πολιτική σας θέση. Η αβασίλευτη δημοκρατία στηρίζεται με την προσπάθεια όλων», έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.

O δε γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου δήλωσε: «Θα είναι μήνες δύσκολοι, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τους λογαριασμούς της ενέργειας, την αύξηση του κόστους ζωής και των καλοριφέρ. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δουλεύομε, με τους ειδήμονες της Λέγκα, για να είμαστε έτοιμοι και με δυναμική παρουσία, στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίσουν, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχει η νέα κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές έκτακτης ανάγκης».

Όλα «δείχνουν» Μελόνι

Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων η Τζόρτζια Μελόνι προηγείται σταθερά της Κεντροαριστεράς, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» ενδέχεται να διασφαλίσουν το 25% των ψήφων, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό «Partito Democratico» γύρω στο 22%.

Το υπερσυντηρητικό κόμμα της Μελόνι σε συνασπισμό με τα δύο άλλα λαϊκιστικά κόμματα, τη «Λέγκα» και τη «Φόρτσα Ιτάλια», διασφαλίζει άνετη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου. Η «Λέγκα» του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις στο 13%, ενώ η «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι γύρω στο 7%. Ας σημειωθεί ότι ο ιταλικός εκλογικός νόμος δίνει στον συνασπισμό κομμάτων που διασφαλίζουν σχετική πλειοψηφία την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Για τον γερμανό ειδικό Λουτς Κλινκχάμερ μεταφασίστες και ακροδεξιοί δεν είναι τίποτα καινούργιο στην ιταλική πολιτική: «Η παρουσία μεταφασιστών ήταν έντονη σε διάφορες κυβερνήσεις από το 2001. Από αυτή την άποψη, δεν βλέπω ποια σημαντική ποιοτική διαφορά θα μπορούσε να έχει μια νέα κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι».

Τι θα σήμαινε για την Ευρώπη μια κυβέρνηση Μελόνι;

Εδώ και τρία χρόνια η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα σε μια μεταφασιστική οργάνωση νεολαίας και αργότερα έγινε ηγέτης του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», καλλιεργεί την εικόνα μιας μετριοπαθούς πολιτικού.

Δεν τάσσεται όπως παλαιότερα υπέρ της αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι επιδιώκει απλά την αναμόρφωσή τους.

Σε αντίθεση με άλλες ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παράλληλα στηρίζει τις κυρώσεις στην Ρωσία και την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή όμως επικροτεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ διατηρώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα.

Η πρόεδρος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» περιπαίζει όσους Ευρωπαίους φοβούνται μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία.

Λέει μάλιστα ότι για το μόνο που ανησυχούν στις Βρυξέλλες είναι μήπως χάσουν έσοδα και εξουσίες. Εκτός αυτού η Τζόρτζια Μελόνι στηρίζει τις συντηρητικές κυβερνήσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία στην αντιπαράθεσή τους για το κράτος δικαίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Οι Ιταλοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται λιγότερο για την ευρωπαϊκή ή την εξωτερική πολιτική», εκτιμά ο Λουτς Κλινκχάμερ από το Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο στη Ρώμη και προσθέτει ότι:

«Ο προεκλογικός αγώνας περιστράφηκε κυρίως γύρω από το εισόδημα και τα μέτρα στήριξης του πληθυσμού εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Είναι διάχυτος ο φόβος ενδεχόμενης διολίσθησης στη φτώχεια. Οι εκλογές της Κυριακής είναι εκλογές διαμαρτυρίας, όπως είχαμε αρκετές φορές στην Ιταλία την τελευταία δεκαετία, με μόνη διαφορά ότι τώρα οι ελπίδες εναποθέτονται σε ηγέτη της ακροδεξιάς και όχι της αριστεράς».

Ενέργεια και πληθωρισμός

Οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν κυρίαρχα ζητήματα στον προεκλογικό αγώνα και τις πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση. Δεξιά και αριστερά κόμματα υπόσχονται υψηλότερες δαπάνες για την κοινωνική πολιτική. Την ίδια στιγμή όμως η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς την προσφυγή σε νέο δανεισμό.

Όλα τα κόμματα θέλουν να επωφεληθούν από τα 200 δις ευρώ, τα οποία θα λάβει η Ιταλία τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μορφή επιχορηγήσεων ή χαμηλότοκων δανείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Και μόνο για αυτόν τον λόγο καμία νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα θελήσει να συγκρουστεί μετωπικά με την ΕΕ, λέει ο γερμανός ειδικός.

Ο Λοτέντσο Ντι Σίο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, δηλώνει σε συνέντευξή του στη DW ότι μια κυβέρνηση Μελόνι θα επιδιώξει να προβάλει με σκληρό τρόπο τις ιταλικές θέσεις στις Βρυξέλλες.

«Μπορείτε να το θεωρήσετε δεδομένο, είναι όμως απίθανο να αλλάξουν οι βασικές συντεταγμένες της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής και της ιταλικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρώπη».

Πηγή: CNN

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/9/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA