Ρωσία: Παραδόθηκαν φύλλα πορείας σε χιλιάδες άνδρες και σε συλληφθέντες διαδηλωτές

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Σε χιλιάδες άνδρες σε όλη τη Ρωσία παραδόθηκαν την Πέμπτη φύλλα πορείας, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Μάλιστα όπως αναφέρει η ρωσική ομάδα δικαιωμάτων OVD-Info, μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στην Ουκρανία περιλαμβάνονται Ρώσοι που προσήχθησαν σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου. Να σημειωθεί πως νωρίτερα την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ,αρνήθηκε να διαψεύσει αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ πως σε κάποιους διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης που τέθηκαν υπό κράτηση την Τετάρτη το βράδυ είχαν δοθεί έγγραφα επιστράτευσης, λέγοντας πως «δεν είναι παράνομο».

Η Μαίρη Ιλιούσινα, ρεπόρτερ της Washington Post στη Μόσχα, δημοσίευσε στο twitter το πρώτο βίντεο που δείχνει επίστρατους στη Μόσχα να αποχαιρετούν τις μητέρες του που κλαίνε. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε εκατοντάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ρωσίας την Πέμπτη.

Οπως αναφέρει η ρεπόρτερ αρκετοί έφεδροι με τους οποίους η ίδια μίλησε αναχωρούν άμεσα για στρατιωτική εκπαίδευση και πιθανότατα θα φτάσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία σε 2-3 εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το ρωσικό Γενικό Επιτελείο, μετέδωσαν την Πέμπτη ότι 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν στην Ουκρανία δίχως να περιμένουν τα έγγραφα της μερικής επιστράτευσής τους.

«Περίπου 10.000 πολίτες έφτασαν στα γραφεία στρατολόγησης με τη θέλησή τους χωρίς να περιμένουν κλήση», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσιμλιάνσκι σε σχόλια που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο υπουργός Άμυνας του Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκου, είπε ότι η επιστράτευση έχει σκοπό να συγκεντρώσει περίπου 300.000 άνδρες, που διαθέτουν παράλληλα κάποια «σχετική» εμπειρία και στρατιωτική ειδικότητα. Όμως όπως αναφέρει η OVD-Info, οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό και τα κριτήρια επιλογής των επίστρατων περιέχονται στο μυστικό, αδημοσίευτο μέρος του διατάγματος Πούτιν. Επιπλέον, το έγγραφο δεν αναφέρει τη λέξη «μερική» επιστράτευση, αλλά απλώς «επιστράτευση» – το πού και πότε θα τελειώσει παραμένει ασαφές.

Ένας διαδηλωτής στη Μόσχα ενημερώθηκε ότι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών επειδή αρνήθηκε να λάβει το φύλλο πορείας.

Σε ανακοίνωσή της, η OVD-Info ανέφερε:

Από 15 αστυνομικά τμήματα λήφθηκαν πληροφορίες ότι στους συλληφθέντες παραδόθηκε κλήτευση στην Στρατολογική Υπηρεσία

Γιάννης Κατσαρός

Huffington Post

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/9/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA