Σφοδρά πυρά κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Ορχάν Παμούκ στους Financial Times

O διάσημος βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας, που δεν διστάζει να εκφράσει καυστικά τη γνώμη του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα του -λόγος για τον οποίο έχει βρεθεί συχνά στο σταυρόνημα του μηχανισμού λογοκρισίας και της τουρκικής Δικαιοσύνης- καταφέρεται με σκληρές κουβέντες κατά του Τούρκου προέδρου εν όψει και των εκλογών του ερχόμενου έτους, που θεωρούνται ευρέως ότι θα είναι η σκληρότερη δοκιμασία για τον Ερντογάν στις σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία: Ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε παρακμή, λέει ο Παμούκ, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί πλέον να περιορίσει τη φωνής κανενός». Και, κάνοντας μια χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι του προς τα κάτω, τονίζει: «Πέφτει. Δόξα τω Θεώ».

Όπως είπε ο Παμούκ στον δημοσιογράφο των Financial Times Τζέιμς Φέργκιουσον, o Ερντογάν χάνει ψήφους και οι εκλογές του 2023 θα είναι «οι σκληρότερες» που έχει αντιμετωπίσει ο Ερντογάν λόγω της τρέχουσας κατάστασης της τουρκικής οικονομίας και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, καθώς η λίρα έχει καταποντιστεί και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί επισήμως άνω του 80%, κάτι «σκανδαλώδες» και «ένα τέλειο παράδειγμα βγαλμένο από βιβλίο στρατηγικής ενός ατόμου που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και παίρνει παράλογες αποφάσεις και καταστρέφει την ευημερία του έθνους». Προσθέτει, ωστόσο, ότι το ερώτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης είναι το πώς θα ενεργήσει ο Ερντογάν εν όψει της φθίνουσας δημοτικότητάς του: «Οι δημοσκοπήσεις μάς λένε ότι θα χάσει, αλλά θα το αποδεχτεί;».

Ο Παμούκ για τον Ρασντί

Ο Παμούκ δηλώνει φίλος του Σαλμάν Ρασντί, ενός ακόμη φημισμένου συγγραφέα που δεν στρογγυλεύει τον λόγο του. «Είναι γενναίος συγγραφέας. Τον σέβομαι και πάντα θεωρούσα ότι πρέπει να τον υπερασπίζομαι όταν έχει προβλήματα», λέει πέντε εβδομάδες μετά την επίθεση εις βάρος του δημιουργού των «Σατανικών Στίχων», σημειώνοντας ότι κι ο ίδιος εξακολουθεί να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες – έναν αυτή την περίοδο.

Σε μια άλλη πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian, ο Παμούκ χαρακτήρισε την επίθεση στον Ρούσντι ως αποτέλεσμα «της οργής των ανθρώπων με χαμηλή εκπροσώπηση, που τους αγνοούν, που δεν βλέπουμε τα πρόσωπά τους. Ένας συγγραφέας πρέπει να υπερασπίζεται τις ιδέες της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο συγγραφέας πρέπει επίσης να ταυτίζεται με ανθρώπους που παραβιάζουν αυτές τις ιδέες, και η ταύτιση τις περισσότερες φορές μοιάζει με νομιμοποίηση. Αυτό είναι το παράδοξο του συγγραφέα».

Σε αντίθεση με τον Ρασντί, για τον Παμούκ η μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από μουσουλμάνους φονταμενταλιστές, αλλά από συμπατριώτες του εθνικιστές, αν και, όπως σημειώνει, «αυτές οι δύο ομάδες δεν απέχουν και πολύ η μία από την άλλη, καθώς η Τουρκία κυβερνάται τώρα από έναν ισλαμιστικό-εθνικιστικό συνασπισμό… Ο Μακρόν νίκησε. Ο Τραμπ έχασε. Γιατί δεν το κάνουμε θέμα αυτό;»

Επίσης αρνείται την εξάπλωση του δεξιού εθνολαϊκισμού. «Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Βλέπω τα ποσοστά του Ερντογάν να πέφτουν δραματικά στις δημοσκοπήσεις. Γιατί να είμαι απαισιόδοξος»;

Πηγή: Guardian, Financial Times, iefimerida

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/9/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA