Δένδιας: Η τουρκική αντιπολίτευση λέει περισσότερα χειρότερα κι απαράδεκτα από αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε, μιλώντας την Πέμπτη με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, και ως προς την ουσία, ανέφερε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, αν υπάρχει κάτι κακό είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης.

Παρατήρησε ωστόσο, ότι (λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς) έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη μετά τη συνάντηση των κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη στον Βόσπορο, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο ίδιος ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης.

«Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, αλλά το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια διαρκής επιδείνωση.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι «η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που τους δώσαμε».

Ειδικότερα για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο.

«Γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά, να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών,

Αναφέρθηκε τέλος στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν η αναλογία 7 προς 10 (υπέρ της Τουρκίας).

Πλέον, υπογράμμισε, αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει 10 προς 0 υπέρ της Ελλάδας.

«Η τουρκική κοινή γνώμη δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα της τουρκικής ηγεσίας»

Μιλώντας εν συνεχεία στη Βουλή ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να σταματήσει την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική του αναθεωρητισμού, τονίζοντας ότι η τουρκική κοινή γνώμη, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη δημοσκόπηση, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό αφήγημα και παραλήρημά της.

«Η τουρκική γνώμη φαίνεται να μην αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει όλο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, και λυπάμαι να πω ότι η αντιπολίτευση, λέει περισσότερα χειρότερα και απαράδεκτα από αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία.

»Η τουρκική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα και αφήγημά της.

»Αντίθετα πιστεύει ότι οι δύο κοινωνίες μπορεί μαζί να δημιουργήσουν μια κοινή αντίληψη συνύπαρξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/9/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA