Η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά των μαθητών στο σχολείο, είναι δικαίωμα και αποτελεί ευθύνη του κράτους

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, σχολείων για τα οποία χρειάζεται μεταφορά μαθητών, πρέπει κάθε χρόνο να παλέψουν, για κάτι που έπρεπε να είναι δεδομένο. Τα προβλήματα στην μεταφορά των μαθητών δεν είναι σημερινά. Πέρυσι μαθητές στην Κεφαλονιά μεταφέρονταν με αγροτικά αυτοκίνητα επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση, για τον ίδιο λόγο παιδιά των Ειδικών σχολείων στην Κέρκυρα και Ζάκυνθο έμεναν σπίτι. Αρκετοί μαθητές αναγκάζονται να περπατούν χιλιόμετρα, να συνωστίζονται στα ΚΤΕΛ ή να μένουν όρθιοι κ.α. Με τους γονείς, να σηκώνουν ένα βάρος που είναι ευθύνη του κράτους.

Η οξύτητα που εκφράστηκε το πρόβλημα, αυτή τη χρονιά, οφείλεται στην αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης, τον Ιούλιο 2022, να καταργήσει την δυνατότητα των παρατάσεων που ίσχυε μέχρι τώρα. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες, με θύματα τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Κάνοντας ότι δεν γνωρίζει τη τεράστια υποστελέχωση των Περιφερειών, αλλά και των σχολείων, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της κατάργησης των προσλήψεων. Μακριά από την αγωνία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και των εργαζομένων στις αποψιλωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), από την άλλη, βρέθηκε απροετοίμαστη αφού με βάση το ισχύον πλαίσιο και την κυβερνητική εμπιστοσύνη και υπακοή που την διακρίνει, δεν είχε προχωρήσει τους διαγωνισμούς.

Έτσι η σχολική χρονιά ξεκινάει στην Π.Ε Κέρκυρας, χωρίς μέσα μεταφοράς για τους μαθητές, το ίδιο και στην Π.Ε. Ζακύνθου αφού ο προχθεσινός «διαγωνισμός-διαπραγμάτευση» κηρύχθηκε άγονος, το ίδιο για 32 δρομολόγια στην Π.Ε. Κεφαλονιάς, αντίστοιχα στην Π.Ε. Λευκάδας για 12 διαδρομές που γίνονταν με ταξί.

Καμία δικαιολογία, κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, καμία μεταφορά ευθυνών απ’ τον έναν «αρμόδιο» στον άλλον δεν έχει θέση στο ζήτημα. Η εξασφάλιση της μεταφοράς μαθητών πρέπει να είναι αυτονόητη, διαφορετικά μιλάμε ξεκάθαρα για αποκλεισμό και επιπλέον δυσκολίες στη φοίτησή τους στο σχολείο.

Είναι, επίσης, αυτονόητη υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολείων. Το πρόβλημα, οξυμένο ή όχι, δεν είναι διαχειριστικό είναι βαθιά πολιτικό.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες(σχολικές μεταφορές) και στους Δήμους (σχολική στέγη, καθαριότητα κλπ) είναι στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων. Μέσα από τον «Καλλικράτη» και μετά μέσα από τον «Κλεισθένη» απαλλάσσουν το κράτος από σοβαρές αρμοδιότητες, επιβαρύνουν παραπέρα το λαό, ενώ διαλύεται κάθε έννοια ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο τομέας της Παιδείας. Μέσα σε αυτήν τη νοσηρή πολιτική:

1.Στο θέμα της μεταφοράς εμπλέκονται το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι ιδιώτες.

2.Τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση για την μεταφορά των μαθητών και διαχειρίζεται η Περιφέρεια, είναι μειωμένα και δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες για την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία τους.

3.Η μη πραγματοποίηση των δρομολογίων λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες λεωφορειούχους ή την δημιουργία «τραστ» για την επίτευξη υψηλότερης τιμής και κέρδους, οδηγούν σε άγονους διαγωνισμούς, σε ένα παζάρι με θύματα μαθητές και γονείς,

4.Οι μαθητές με πιο οξυμένα προβλήματα είναι τα παιδιά από Ειδικά Σχολεία, Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία αφού δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των ειδικών προδιαγραφών των αυτοκινήτων ή της ύπαρξης συνοδού.

5.Η Παιδεία συγκαταλέγεται στους «φτωχούς συγγενείς» όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες, με τη συνεχή μείωση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

6.Η Ε.Ε. δεν προβλέπει στα χρηματοδοτικά της εργαλεία ανάλογη χρηματοδότηση η δε Περιφερειακή Αρχή, πιστή στην κυβερνητική πολιτική ούτε προσθέτει χρηματοδότηση ούτε διεκδικεί αύξησή της από την κυβέρνηση.

Οι Περιφερειακή Αρχή είναι συνυπεύθυνη, όχι μόνο γιατί δεν αρνείται, ως θα έπρεπε, τέτοιου κοινωνικού χαρακτήρα αρμοδιότητα, αλλά ζητά και άλλες στο όνομα της «Περιφερειακής Διακυβέρνησης», χωρίς πόρους και προσωπικό, βάζοντας πλάτη στην δημιουργία του «επιτελικού κράτους» και της πολιτικής «κόστους -οφέλους», στην πολιτική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας, στην πολιτική που τα αγαθά τα μετατρέπει σε εμπόρευμα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία είναι ευθύνη του κράτους, με ένα αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν – ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των μαθητών, με μόνιμους και εξειδικευμένους οδηγούς – συνοδούς.

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την ουσιαστική λύση χρειάζεται αγώνας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/9/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA