Με μια αρκετά επιμελημένη σε κάθε λεπτομέρεια εκδήλωση, που «αγκαλιάστηκε» από τους κατοίκους των Ζερβάτων της Κεφαλλονιάς και του νησιού, η ΤΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ, τίμησε το Σάββατο τους κατοίκους του χωριού, για την προσφορά τους στον ΔΣΕ, αλλά και τη μνήμη του Γεράσιμου Γρηγοράτου – «Αστραπόγιανου» στελέχους του κόμματος την ηρωική δεκαετία του 1940, αποκαθιστώντας την προτομή του.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου με έκθεση που λειτούργησε στο σπίτι του αδελφού του Γεράσιμου Γρηγοράτου – «Αστραπόγιαννου» Βαγγέλη, στα Ζερβάτα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον.
Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν προσωπικά αντικείμενα του «Αστραπόγιαννου» όπως δοχεία φαγητού, χειροποίητος μπερές φτιαγμένος από την αδελφή του Διονυσία και ταμπακιέρες με κρυψώνες για τη μεταφορά μηνυμάτων από τους αγωνιστές. Επίσης, γράμματα αγωνιστών, ανάμεσα στα οποία ένα του Άρη Βελουχιώτη που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση, προκηρύξεις και αφίσες, καθώς και εξοπλισμός (γερμανικά κράνη, χύτρα παρασκευής φαγητού-μαρμήτα, δοχείο αποθήκευσης πυρομαχικών). Συγκίνηση προκάλεσε η γυναικεία στολή μαχήτριας του ΔΣΕ. Πρόκειται για εκθέματα που δόθηκαν απ’ τον αδελφό του Γεράσιμου Γρηγοράτου, στην Βασιλική Κελαηδίτη, με την επιθυμία να δωριστούν στο Αρχείο του ΚΚΕ.
Ακολούθησε το απόγευμα η αποκατάσταση της προτομής στο νεκροταφείο των Ζερβάτων. Το πρωτότυπο έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη Μεμά Καλογηράτου, είχε κλαπεί από τον ίδιο χώρο πριν μερικά χρόνια. Ξαναφτιάχτηκε από τον ίδιο, δωρίζοντάς το στο στο Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ από την ΤΕ τοποθετήθηκε στο χώρο αντίγραφο.4
Εκεί, διαβάστηκε το βιογραφικό του «Αστραπόγιαννου» από την Αγγελική Κωνσταντοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής με κατάθεση στεφάνων από την της Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Στο βιογραφικό του Γεράσιμου Γρηγοράτου, μεταξύ άλλων τονίστηκε: «Γεννήθηκε στα μαρτυρικά Μουζακάτα το 1919. Ήρθε σε επαφή με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού-λενινισμού στα 16 του χρόνια. Έγινε μέλος του ΚΚΕ στο μεσοπόλεμο. Στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, υπηρετεί ως ασυρματιστής του πολεμικού ναυτικού. Υπήρξε από τους ιδρυτές του ΕΑΜ Κεφαλονιάς και αναδείχθηκε καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Το ψευδώνυμο «Αστραπόγιαννος», του δόθηκε όταν κατά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από τη Σάμη, συγκρούεται με ομάδα τους και μετακινείται ταχύτατα από κτήριο σε κτήριο και από όπλο σε όπλο και τελικά, μαζί με τους υπόλοιπους Ελασίτες, τους απωθεί. Είναι ο επικεφαλής, όταν ο ΕΛΑΣ εισέρχεται στο Αργοστόλι και απελευθερώνει και την Κεφαλονιά. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, τις συλλήψεις και τους διωγμούς των αγωνιστών, ο «Αστραπόγιαννος» επικηρύσσεται με τεράστιο ποσό και έτσι μαζί με συντρόφους του ξαναβγαίνει στο βουνό, όπου αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικά πρόσωπα του ΔΣΕ. Στις 13.10.1949, συγκρούεται με πολυάριθμο τμήμα του αντιπάλου. Πολεμά γενναία μέχρι τέλους και σκοτώνεται μαζί με τους συντρόφους του στην θέση Παχιά Πούντα της Αντίσαμου».
Με πορεία και φωνάζοντας το σύνθημα «Οι μαχητές του Αίνου δε λύγισαν ποτέ-Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ», οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία των Ζερβάτων, όπου έγινε η κεντρική ομιλία, από τον Σπύρο Καμπίτση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ
Η ΤΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, μέσα από την ομιλία του στελέχους της, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον σπουδαίο γλύπτη και τον βοηθό του Άρη Κιάτο, που φιλοτέχνησαν την προτομή, υπογραμμίζοντας ότι το έργο του Μεμά Καλογηράτου, εμπνέεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, τα προσωπικά του βιώματα από την κατοχή, τον πατέρα του που βγήκε στο βουνό, το κάψιμο του πατρικού του σπιτιού από τους Γερμανούς, αλλά και τα χρόνια της προσωπικής του βιοπάλης. «Ο Μεμάς είναι ένα γέννημα- θρέμμα του λαού μας και με το έργο του αυτόν ακριβώς υπηρετεί», επισημάνθηκε
Τονίζοντας ότι «με την εκδήλωση αυτή στο πρόσωπο του «Αστραπόγιαννου» τιμάμε όλους τους συντρόφους μας αγωνιστές του ΔΣΕ, η θυσία των οποίων αποτελεί έμπνευση για τις νεότερες γενιές, για να παλέψουν για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε σχέση και με το παρόν:
«Από το ’46 ως το ’49 γράφτηκαν και στην Κεφαλλονιά σελίδες ανδρείας και ηρωισμού. Η πορεία του ΔΣΕ στο νησί, ακολούθησε τη γενικότερη πορεία του Δημοκρατικού Στρατού στην υπόλοιπη χώρα. Το δίλημμα που τέθηκε και τότε μπροστά στο λαό είναι το ίδιο που τίθεται και σήμερα: Υποταγή και προσαρμογή στις αξιώσεις του κεφαλαίου ή ρήξη και ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος. Δίλημμα που επανέρχεται στο προσκήνιο με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή μας αλλά και τις εξελίξεις στον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας. Επανέρχεται επίσης και σε περιόδους ειρήνης, με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή των λαϊκών οικογενειών».
Τόνισε την ανάγκη ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπά αστικά κόμματα και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ σε όλους τους αγώνες και στις εκλογές, σημειώνοντας πως και απ’ την εμπειρία του «μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!».
Στο χώρο των εκδηλώσεων, τέλος, υπήρχε έκθεση αφιερωμένη στο ΔΣΕ και τη δράση του στην Κεφαλλονιά, αλλά και ταμπλό επιμελημένο από τον φωτογράφο, Βαγγέλη Σάλτη, με σχετικό αρχειακό υλικό.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/8/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA