Στη δίνη διεθνούς σκανδάλου παρακολουθήσεων ο Μητσοτάκης – Τι μεταδίδουν Reuters NBC, Handelsblatt      

Η Πρόεδρος της Ελλάδος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε την Τρίτη να διεξαχθεί έρευνα για την υποκλοπή (βλ. “νόμιμη επισύνδεση”) τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού από την υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ).

Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας και προκάλεσε σάλο στο εσωτερικό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζουν τις αποκαλύψεις ως προσωπικό Watergate του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε δήλωσή της, η Σακελλαροπούλου είπε ότι η προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας» και ότι ο σεβασμός της δημοκρατίας υπερβαίνει την πολιτική.

«Απαιτεί την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών», είπε.

Ο αρχηγός του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε την Παρασκευή ότι έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του πέρυσι.

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ο αρχηγός της ΕΥΠ και ο επιτελάρχης του Μητσοτάκη απολύθηκαν.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη αλλά ότι η παρακολούθηση, η οποία εγκρίθηκε από εισαγγελέα, ήταν νόμιμη και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση δεν έχει πει γιατί παραβιάστηκε το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη.

Σε δημόσια ομιλία τη Δευτέρα, ο Μητσοτάκης είπε ότι αν το ήξερε «δεν θα το επέτρεπε ποτέ».

Το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας και ήταν για δεκαετίες ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος του Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα στηρίξει αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί επίσης την υπόθεση.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, αντιπρόεδρος της επιτροπής PEGA της ΕΕ για τη διερεύνηση του λογισμικού παρακολούθησης κακόβουλου λογισμικού, έστειλε επίσης επιστολή στην επιτροπή προτείνοντας αποστολή στην Ελλάδα για τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Η Handelsblatt «ειρωνεύεται» τον Μητσοτάκη: Αυτή η κρίση (υποκλοπές) είναι εγχώρια

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σχολιάζει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από μία τριετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά διαρκώς υπό συνθήκες κρίσης».

«Αρχικά η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά η πανδημία και η διαμάχη με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο, στη συνέχεια ο πληθωρισμός-σοκ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ενεργειακά… και τώρα η επόμενη κρίση – η οποία όμως αυτή τη φορά είναι εγχώρια:

»Η υπόθεση κατασκοπείας ενός γνωστού πολιτικού και ενός ερευνητή δημοσιογράφου ρίχνει σκιές στο ιστορικό επιτυχιών του Έλληνα πρωθυπουργού».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης, δεν μπορούν ακόμη να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις όσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες του σκανδάλου.

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι αν και «ο 54χρονος συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει κακομάθει από την επιτυχία μέχρι στιγμής» τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν, καθώς το αργότερο την άνοιξη θα γίνουν εκλογές:

«Στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει σαφές προβάδισμα.

»Όμως η υπόθεση των υποκλοπών θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης».

Πηγή: Reuters μέσω NBC, Tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/8/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA