Κοινό Κείμενο Κινήσεων-Πρωτοβουλιών-Συνελεύσεων-Συλλογικοτήτων Κεφαλλονιάς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Κοινό Κείμενο Κινήσεων-Πρωτοβουλιών-Συνελεύσεων-Συλλογικοτήτων Κεφαλλονιάς

Δεν ξεχνάμε-Δεν συγχωρούμε-Διεκδικούμε-Απαιτούμε

Η Αυγουστιάτικη επίσκεψη (2/8) του πρωθυπουργού στην Κεφαλλονιά, όσο κι αν επιχειρήσει να παρουσιάσει την χρήσιμη προεκλογικά εικόνα αθρόας εισροής υποσχέσεων, κονδυλίων, χρημάτων και έργων και να ωραιοποιήσει την κατάσταση στο νησί μας στην καθημερινότητα των κατοίκων του, δεν αρκεί για να πείσει τους/τις κατοίκους της Κεφαλλονιάς, ούτε για να συγκαλύψει τις κρίσιμες ανοιχτές “πληγές” του νησιού μας. Το αντίθετο, στην… πράξη και όχι στα λόγια, το προβληματικό και πολύ συχνά νοσηρό “αυτονόητο” μιας (ανύπαρκτης ή ελάχιστης) κυβερνητικής συνδρομής και παρουσίας, αποδεικνύονται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Το ομολογούν, άλλωστε:

-Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας στην Κεφαλλονιά με πρώτη και καλύτερη την πραγματική εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου όπου παραπέμπει σε συνθήκες μη σύγχρονης χώρας. Τέτοιας που απουσιάζει παντελώς όχι απλά ένα στοιχειωδώς επαρκές αλλά ακόμη χειρότερα ένα ασφαλές σύστημα υγείας. Ομοίως, η κατάσταση… εγκατάλειψης και διάλυσης στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και στο Κέντρο Υγείας Σάμης που καλύπτει… ακάλυπτα όλη τη βόρεια Κεφαλλονιά. Παράλληλα δε και τα “λουκέτα” στα Αγροτικά Ιατρεία, ακόμη και σε περιοχές απομακρυσμένες από την πρωτεύουσα του νησιού ή σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς που μια μικρή -έστω- αδιαθεσία αναγκάζει ασθενείς να μεταβούν στο Αργοστόλι.

-Η υποστελέχωση και η προβληματική λειτουργία του ΕΚΑΒ, που αναγκάζει τους/τις διασώστες και τους οδηγούς να “τρέχουν” κατάκοποι με ελάχιστα μέσα ολόκληρη την Κεφαλλονιά για να καλύψουν τις μεγάλες αποστάσεις και τις εξίσου μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού. Αναμφίβολη μαρτυρία για αυτό, οι θάνατοι ασθενών εκτός λογικών ορίων… αποστάσεων και χρόνου, όπως και η παραμονή τραυματιών για πάνω από μια ώρα στο οδόστρωμα μετά από τροχαία ατυχήματα.

-Τα σχολεία των παιδιών μας. Όπου ασχέτως που μεταφέρεται η μπάλα της πολιτικής ευθύνης, σε ποια κυβέρνηση δηλαδή, συνεχίζουν ακόμη να κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες. Και όχι μόνο αυτό, βέβαια. Πολλά ακόμη προβλήματα στην σχολική κοινότητα του νησιού μας, στις δομές, στην στελέχωση και στην λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

-Το οδικό δίκτυο της Κεφαλλονιάς. Όπου την ίδια στιγμή που στήνεται η (τοπική) προεκλογική φιέστα του δρόμου Πόρου-Αργοστόλι, δρόμοι καρμανιόλες, ειδικά μάλιστα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και τον Ιανό, αποδεικνύουν τον καθημερινό τρόμο των οδηγών τόσο κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες με τις έντονες βροχοπτώσεις, όσο και τους θερινούς με την αυξημένη κυκλοφορία. Σε ένα οδικό δίκτυο που φιλοδοξεί να “φιλοξενήσει” τον τουρισμό του 2022 σε συνθήκες 1980! Το αποδεικνύει δε ο καλά… “κρυμμένος” κωδικός της λαλίστατης στα έργα και ανύπαρκτης στην πράξη Περιφέρειας για το ζωτικής σημασίας οδικό δίκτυο Σάμης-Αγίας Ευφημίας-Ληξουρίου όπου μετράμε ήδη 7 νεκρούς. Ένας κωδικός που αντί να αξιοποιηθεί στην πράξη σύμφωνα με τις εγκρίσεις και την σχετική χρηματοδότηση για την δημιουργία ενός δρόμου σύγχρονων προδιαγραφών, βρίσκεται… ναρκωμένος στα κιτάπια της Περιφερειακής Αρχής (Ν.Δ) και χρησιμοποιείται μόνο για προεκλογικές εξαγγελίες .

-Η κατάσταση στους νεοσυσταθέντες δήμους της Κεφαλλονιάς, ειδικά δε στον δήμο Σάμης, αλλά και στον δήμο Ληξουρίου. Σε αυτούς που τρία χρόνια μετά την διάσπαση του ενιαίου δήμου, όχι απλά παραμένουν κρίσιμα για την λειτουργία τους πρώτα από όλα ζητήματα υποστελέχωσης με μηδενικές προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων αλλά και υποχρηματοδότησης, αλλά ακόμη χειρότερα που τείνουν να υποβιβασθούν σε επίπεδα λειτουργίας τοπικών κοινοτήτων με αυξημένες όμως αναθέσεις… υποχρεώσεων από την κεντρική Διοίκηση.

-Η θριαμβευτική από τον ίδιο τον πρωθυπουργό επαναφορά του καταστροφικού σεναρίου των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Σε μια θαλάσσια περιοχή υψίστης σεισμικότητας και μεγάλου βάθους, απαγορευτικά για τέτοιες… δραστηριότητες. Όπως και αυτονόητα… απειλητικές για το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, παρά την διαβεβαίωση γενικής γραμματέως υπουργείου της σημερινής κυβέρνησης πως οι πλατφόρμες εξόρυξης δεν θα φαίνονται “γιατί η γη είναι στρογγυλή”, όπως η ίδια δημόσια κατά λέξη ανέφερε!

-Η υποβάθμιση και στη συνέχεια κατάργηση του μοναδικού περιβαλλοντικού φορέα της Κεφαλλονιάς, ενός νησιού μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας και ανυπέρβλητου φυσικού πλούτου και ομορφιάς, αντίστοιχα όμως και προβλημάτων, που επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη… μετατέθηκε ουσιαστικά εκτός νησιού.

-Η επέκταση των αιολικών εγκαταστάσεων σε ένα νησί που αποδεδειγμένα πλέον ακόμη και με την “βούλα” της επιστήμης δεν χωράει άλλη τέτοια εγκατάσταση. Ή το γεγονός πως οι αλλεπάλληλες, διαδοχικές καταστροφικές πλημμύρες στην βόρεια Κεφαλλονιά, παρά την ύπαρξη επίσημης μελέτης με ανάλυση ευθυνών και υποχρεώσεων, “αδυνατούν” να οδηγήσουν στην επίλυση των ζητημάτων. Το αντίθετο, για να μην “οχληθούν” οι επιχειρηματικοί ΑΠΕ “φίλοι” της κυβέρνησης αποδίδονται αποκλειστικά σε… “άλλους λόγους να αγαπιόμαστε”. Αξιοσημείωτο δε πως επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και μόλις δυο χρόνια μετά τον Ιανό, δυο νέες αιτήσεις γα έργα ΑΠΕ προωθούνται στο νησί που “φωνάζει” πως δεν χωράει άλλο αιολικό “έγκλημα”.

Αυτά και απολύτως συνοπτικά είναι τα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ άλλων (όπως η ύδρευση στην βόρεια Κεφαλλονιά, οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις του Ιανού και των σεισμών) που δεν θα “δουν” για ακόμη μια φόρα όχι απλά την συνδρομή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Κεφαλλονιά, αλλά ούτε θα… προλάβουν να δουν το φως της δημοσιότητας, σε μια πρωθυπουργική… περιοδεία με το πρόγραμμα της “επτασφράγιστο μυστικό” από τον φόβο μην φανερωθούν και μάλιστα στο Πανελλήνιο αυτά που επιμελώς κρύβονται κάτω από το χαλί και τις προεκλογικές κορώνες.

Οι κάτοικοι όμως αυτού του επίγειου “Παραδείσου” δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, διεκδικούμε και απαιτούμε. Ενώνουμε επιπροσθέτως τη φωνή μας χωρίς την ψευδαίσθηση μιας κυβερνητικής εναλλαγής “μια από τα ίδια” με όλους εκείνους τους τόπους, τις κοινωνίες, τους φορείς, τους ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται και διεκδικούν. Προσθέτουμε και την δική μας φωνή στα αιτήματα του λαού μας σε όλη τη χώρα για να σταματήσουν -επιτέλους-οι πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής αφαίμαξης, της καταστολής και των αναίτιων διώξεων, για να σταματήσουν οι εισπρακτικές… ύαινες να αλωνίζουν απάνθρωπα και αλύπητα χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, για να μην παραδοθούν άλλοι τόποι σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τόσο της εξορυκτικής δραστηριότητας όσο και της (μη) πράσινης ανάπτυξης.

 (Και) στην Κεφαλλονιά, κύριε Μητσοτάκη,

Δεν ξεχνάμε-Δεν συγχωρούμε-Διεκδικούμε-Απαιτούμε!

Κοινό Κείμενο Κινήσεων-Πρωτοβουλιών-Συνελεύσεων-Συλλογικοτήτων Κεφαλλονιάς, 1/8/2022

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/8/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA